5

Столичният общински съвет отмени днешното си заседание за 25 януари. Предложението за отмяна беше направено от общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера, който посочи, че в момента са в ход разговори, които дават надежда, че заедно с кмета на София Васил Терзиев може да се намери консенсус за това кой да бъде председател на съвета.

По думите на Контрера 25 януари е подходяща дата, за да могат общинските съветници да имат две седмици, в които чрез разговори да намерят консенсус по темата. Направеното предложение за отмяна на заседанието беше гласувано с 56 гласа "за" и един - въздържал се. 

Днешното заседание беше шестият опит за избор на председател, след като на 18 декември 2023 г. петият опит беше неуспешен. Тогава бяха проведени две гласувания между кандидата на "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") - Грети Стефанова, и кандидата на "Има такъв народ" - Пламен Данаилов.  

Вчера, пред журналисти Контрера обясни, че са провели втори кръг от консултации. Той посочи, че на тази среща от "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) ("Спаси София"), заедно с кмета на София Васил Терзиев, са направили предложение за ротационно председателство в Столичния общински съвет (СОС) в срок от една година.  

Предложение за ротация и в СОС

Контрера посочи още, че по време на срещата, заедно с общинския съветник от "Синя София" Вили Лилков, са направили предложение, което е подкрепено от ИТН, за временен председател на СОС до приемането на бюджета. По думите на Контрера тяхното предложение и това на ПП-ДБ ("Спаси София") в момента са "на масата" и правят консултации заедно с всички групи от СОС кое да бъде подкрепено и под каква форма. 

БСП няма да е буфер между вътрешнокоалиционни взаимоотношения в сглобката на национално ниво. Това каза общинският съветник от МК "БСП за България" Иван Таков пред журналисти, след като днес Столичният общински съвет (СОС) отмени избора на председател за 25 януари.

Подкрепихме предложението за отмяна на заседанието, това беше най-бързото решение в историята на общинския съвет, коментира Таков. Той посочи, че БСП ще участва в разговорите за излизане от кризата в СОС само ако те са смислени за града. Таков заяви, че не еднократно са казали, че ротационен председател на СОС не е добър вариант.

По думите му най-добрият вариант е да се реализират работещите решения в София, като от БСП са направили предложение за председател, но трябва да имат най-малко 31 гласа. Таков обясни, че не говорят за коалиция с "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София"), а за разговори по политики. Той допълни, че в тези разговори БСП са поставили червени линии и са казали, че не трябва да бъдат прекрачвани.

"Това, което стана три дни по-късно, е да бъде отрязана една ръка с флекс", каза още Таков. 

По думите на общинския съветник от БСП Ваня Григорова в първите заседания кметът на София Васил Терзиев е твърдял, че са необходими 77 милиона, за да се спаси европейско финансиране за проекти в Столична община. Впоследствие се оказва, че не са 77 мил., а 72 мил. и че може да се направи без решение на СОС, допълни Григорова.

Тя добави, че от БСП са настояли кметът да предостави доклад, придружен с документи, в които ясно да се посочва какви са необходимите средства и възможности за излизане от кризата. Григорова коментира още, че бизнес плановете на транспортните дружества в столицата трябвало да бъдат внесени до октомври, но те още не са. Григорова каза, че трябва да гласуват и икономическата рамка на транспорта, но няма как да го направят, когато не им е предоставена информация. Тя посъветва кметът да не чака да се направи избор на председател, за да представи зам.-кмета по транспорт. 

БСП отказа предложението на ПП-ДБ-СС за ротация на председателите в СОС

Ако на 25 януари не бъде избран председател на СОС, няма да остане изход, различен от нови избори за общински съвет. Това заяви общинският съветник Борис Бонев от "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София)" пред журналисти, след като днес отново не бе избран председател на СОС.

Трябват ни поне осем общински съветници, за да има мнозинство в СОС. Ние през последните два месеца не сме спирали да предлагаме решения, заяви Бонев. Той припомни, че през тази седмица имаше отново разговори и беше предложено четвърто поредно решение за изход от кризата.

"Много е трудно, когато от едната страна има хора като нас, които вече направихме компромиси и търсим изход от ситуацията, а от другата страна имаме само аргументи, че не им харесва начинът, по който са поканени на разговорите и подобни оправдания", заяви Бонев.

Всички 61 общински съветници са избрани, за да служат на града, не само на партийния си интерес, подчерта общинският съветник. Ние, като най-голяма група, носим най-голяма отговорност, но това по никакъв начин не амнистира и останалите 38 съветници, допълни той. Бонев призова за конструктивност и политики за София. Бонев уточни, че в нито един от разговорите, които са водили до момента, темата за личността на председател на СОС не е била водеща. Нито пък са били поставяни „червени“ линии, свързани с тази личност, каза Бонев. Точно обратното- нашите "червени" линии в тези преговори винаги са били одит на общинските дружества, прозрачност, реформи, промяна на наредбите за повече ред и контрол в града, отбеляза Борис Бонев.

Той подчерта, че неговата група от самото начало говори, че ако се намери мнозинство, то трябва да бъде обединено около приоритети, реформи, а не около постове и позиции.

"Много е тъжно, че сме в тази абсурдна ситуация и че вече два месеца вторият най-голям колективен орган в държавата след Народното събрание не може да намери изход от тази ситуация, и че емоционално поведение взима връх пред разума", каза Борис Бонев. Той отбеляза, че все пак се вижда някакъв, макар и малък, напредък и изрази надежда другите политически сили също да предприемат подобен конструктивен подход.

Борис Бонев: Моята цел е ГЕРБ да не бъдат част от управлението на София

"Математиката е много проста - без ГЕРБ или БСП, или и двете няма как да има стабилно управление с наше участие". Това каза кметът на София Васил Терзиев, след като днес за шести път не беше избран председател на Столичния общински съвет.

"Или ще има сглобка, или ще има червена сватба, не знам кои са шаферите и кумовете, но ще има покани, когато стане", каза Терзиев.

С оптимизъм или без оптимизъм, трябва да намерим решение, заяви кметът. Той каза, че всяка седмица има оптимизъм. Не сме спирали да работим и да търсим работеща формула. Постоянно се търси решение, за да пробием този дебел лед, каза столичният кмет и обяви, че в понеделник срещите продължават. 

Дори сега да се намери някакво временно решение за излизане от кризата в Столичният общински съвет (СОС), точно след една седмица ще влезем в същата задънена улица за бюджета на столицата. Това каза общинският съветник от "Възраждане" Деян Николов пред журналисти, след като СОС днес отложи избора на председател за 25 януари.

По думите му унищожаването на Паметника на Съветската армия е сложило още по-големи разделителни линии в СОС. Това изгори някои мостове, но от друга страна, показа, че "Продължаваме Промяната-Демократична България" ("Спаси София") не спазват закона, каза Николов. Той допълни, че вчера "Възраждане" са получили покана от общинските съветници Вили Лилков и Карлос Контрера за разговори, като предстои да го обсъдят.

Според Николов в СОС може да има мнозинство само с участието на ПП-ДБ ("Спаси София"), ГЕРБ, БСП или „Възраждане“. Ротация ми звучи като сглобка, каза Николов и допълни, че неведнъж от "Възраждане" са казвали, че най-нормалното нещо, което ще се случи в София, е сглобка като на национално ниво. 

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 12 минути

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 43 минути

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 2 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 2 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 4 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 5 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 5 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 5 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 7 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 8 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове