10

Eдинодушно деветимата присъстващи на заседанието на прокурорската колегия членове гласуваха кандидатурата на Иван Гешев за заместник-главен прокурор.

Кандидатурата не беше обсъждана и никой не зададе въпроси. Преди самото гласуване главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че мотивите за издигането на Гешев са в писмен вид. 

Предложението за Гешев бе на Цацаров. С 9 гласа "за" и нито един против прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра Иван Гешев.

На 6 юни прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет определи трета щатна длъжност „заместник на главния прокурор“ при Върховна касационна прокуратура. От ВСС съобщиха тогава, че с разкриването на трета щатна длъжност ще се осигури равномерно разпределение на работата между главния прокурор и заместниците му, за ефективно осъществяване на нови правомощия, резултат от настъпили нормативни изменения на НПК и ЗПКОНПИ.

В момента заместници на главния прокурор при ВКП са Мария Шишкова и Пенка Богданова. Заместник на главния прокурор при Върховна административна прокуратура е Ася Петрова. Борислав Сарафов е директор на Национална следствена служба (НСлС) и заместник на главния прокурор по разследването.

Иван Гешев ръководи спецпрокуратутата вече близо две години. Той е петият заместник на Цацаров и се очаква да отговаря за корупционните дела.

Той участваше активно в "дебюта" на новия антикорупционен орган - ареста на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, продължил часове наред в центъра на София.

След избора на Гешев прокурорската колегия трябва да търси нов кандидат за ръководител на спецпрокуратурата.

Гешев: Защитата иска делото за „КТБ“ да стане политическо

Доказателствата за Иванчева - "всичко, за което един прокурор може да мечтае”

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@