46

Журналистът Явор Дачков ще заведе през следващата седмица съдебно дело срещу премиера Бойко Борисов заради твърдения за манипулиран запис.

Това съобщи Дачков на пресконференция днес.

Преди около година в медийното пространство се разпространи запис на телефонен разговор между Борисов и директора на агенцията "Митници" ген. Ваньо Танов, в който премиерът настояваше Танов да прекрати проверка на Михаил Михов - председател на федерацията по баскетбол и собственик на пивоварната "Леденика, припомни Дачков.

Борисов твърдеше, че записът на разговора е манипулиран, при това лично с мое участие, поясни Дачков.

Журналистът заяви, че записът е автентичен, позовавайки се на експертиза, направена във френска лаборатория.

Подслушването на разговора между Борисов и ген. Танов е извършено от служба към МВР, като след това записът е прослушан в ДАНС, откъдето по-късно бил изнесен, твърди Дачков.

По думите му подслушването и записването на разговора е извършено от Иван Драшков - тогавашен зам.-директор на ДАНС, с цел рекет и изнудване.

Дачков каза още, че записването на разговора е станало и със знанието на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

С подобно съдържание на разговора между Борисов и Танов Борисов може да бъде незабавно подведен под отговорност, каза още журналистът.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@