5

А вария в пречиствателната станция за отпадните води на Кърджали. Заради техническа повреда три от 6-те ускорителя не работят.

Всичките трябва да се подменят, но местната ВиК няма средства за това. Абсурдното е, че при цена на ускорител около 60 хил. лв. цялото съоръжение за над 25 млн. лв. може да спре работа.

Климатолог: Типична синоптична обстановка за зимата

Правителството плати 30 млн. лв. борч на Станишев

Прекратиха делото за водното огледало в Кърджали

Директорът на водното дружество Славчо Славков посочи, че в условията на обилни валежи и високи входни нива на водата станцията функционира само с един биобасейн и всеки момент може напълно да излезе от строя. Той допълни, че въпросът многократно е поставян пред общинската управа и българската фирма -доставчик „Биогест интернешънъл“ ЕООД, но до момента решение няма.

Заради аварийната ситуация днес областният управител Никола Чанев свика работна среща, която обаче приключи само с добри намерения.

„Надявам се да намерим бързо решение, което да предотврати спирането на пречиствателната станция и сериозни екологични последици. Всяка от страните по договора за изпълнение следва да спази поетите ангажименти, съгласно българското законодателство”, коментира Чанев. Той предупреди, че казусът може да стигне до съда.

Съоръжението бе изградено в рамките на проекта „Воден цикъл“, собственик е община Кърджали, а от 2,5 г. за експлоатацията му отговаря местната ВиК.

Оборудването е произведено от немската фирма „Инвент“, която твърди, че гаранционният срок на машините е изтекъл и ускорителите могат да бъдат подменени само срещу заплащане.

Пречиствателната станция за отпадни води е част от Интегрирания воден проект на Кърджали и е на стойност 25 500 000 лева. Инвестицията за целия проект е в размер на 70 млн. лева, финансирането е от оперативната програма „Околна среда 2007-2013 г.“. Европейският кохезионен фонд осигури 54 296 782 лева, националното съфинансиране бе с близо 14 млн. лв., а община Кърджали участва с малко над 2 млн. лева.

Проектът първоначално трябваше да се строи по програма ИСПА. Договорът бе подписан на 18 януари 2013 г. със срок на изпълнение 18 месеца, но изпълнението се сблъска с проблеми, този път с пътното трасе, поради което сроковете бяха удължени. Така на 10 септември 2015 г. министърът на околната среда и водите Ивелина Василева тържествено преряза лентата на вече готовата станция.

Според ръководителя на проекта инж. Митко Синабов съоръжението гарантира чистота на повърхностните и подпочвените води в района. Освен това отпада и проблемът със замърсяванията на язовир „Студен кладенец”, а оттам и напрежението с Турция и Гърция заради долното течение на реките Арда, Тунджа и Марица.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@