7

А дминистрацията в МВР ще бъде редуцирана от една трета до една втора, като ще има повече униформена полиция в населените места и по възможност еднотипна служба в МВР, ДАНС и другите специални структури, за да не се подклажда непрекъснато напрежение между служителите.

Това обяви вътрешният министър Веселин Вучков след правителственото заседание.

"Работещите в административните звена на министерството няма да са първа категория труд,

а ще работят по Закона за държавния служител", каза още Вучков.

"Ако ще сме реформаторско мнозинство трябва да правим реформи. Днес темата за реформите беше обсъждана на заседанието на кабинета", подчерта той.

"Полицаите и пожарникарите ще си останат държавни служители по Закона за МВР, но това е специфична държавна служба, към която има редица бонуси, които да останат за тях. Битовата престъпност се решава чрез два начина – повече униформени служители в населените места и качествено събиране на доказателства", обясни Вучков.

Той добави, че темата с видеокамерите на МВР се обсъжда сериозно.

Ведомството смята да създаде собствен софтуер и да стане независимо от договори с частни фирми и техните лицензи за авторско право.

"На 12 януари ще представя Пътна карта за реформите във ведомството. Вече знаем бюджета на МВР за следващата година и сега правим разчетите", уточни министърът.

"Промените в нормативната база, свързани с утилизацията на боеприпасите ще бъдат също предложени през януари 2015 г. Вероятно те първо ще бъдат обсъждани от Съвета за сигурност към МС и на оперативно заседание на кабинета", коментира още той.

Вучков съобщи, че е обсъдил с турския посланик у нас Сюлейман Гьокче изграждането на защитно съоръжение по общата граница. Той е посочил, че това в никакъв случай няма да е израз на враждебност към турската страна, а целта е да насочи имигрантите към граничните пунктове.

Премиерът Бойко Борисов дава подкрепата си за обсъжданите от ръководството на МВР промени в системата,

които да доведат до намаляване на администрацията и увеличаване на оперативния състав, става ясно от публикуваната стенограма на днешното заседание на кабинета.

"Промените в сектор "Сигурност" са задължителни", смята Борисов и допълва, че за спазване на закона са необходими контрол и санкции.

"Като кара пиян, вземете му книжката. Направете поправки в закона и толкова. Хванат ли го веднъж пил, да няма право повече да кара", категоричен е Борисов.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@