78

Министърът на икономиката в оставка Трайчо Трайков каза днес в интервю за Би Ти Ви, че не икономическото, а външно министерство носи отговорност за гафа с бизнесфорума в Катар. Той бил шокиран от обвинението към него.

Трайков обясни, че бил против организирането на този бизнес-форум, защото Катар е малка държава, бизнесът централизиран и няма нужда да се среща на подобни форуми, но външно министерство поело организацията и отказало помощ.

"Когато видях какво се случва на този форум, писах на Младенов, не ми е минало през ума да се оплача на премиера", каза Трайков. "Виждам, че не съм го направил аз, а го е направил той. Винаги съм го смятал за приятел и единомишленик, защото имаме общи виждания по политическата ориентация за ролята на България", допълни той.

По повод казаното от премиера, че е бил на плажа, докато форумът се провалял Трайков каза: "За разлика от другите, аз имам 120 свидели къде съм бил - на форума".

На плаж ходихме всички в почивката, в това не виждам нищо лошо - аз имам най-натоварената програма, каза още Трайков.

Той повтори позицията си за бъдещето на проекта за ЕЦ "Белене".

По думите му АЕЦ "Белене" е проект, който струва много и ефектите му ще се чувстват десетилетия напред. 0,1% разлика в цената означавала всеки българин да е по-беден с доста. Това са неща, които изискват цялата политическа подкрепа на правителството, посочи Трайков.

Има много начини АЕЦ "Белене" да не се случи, както трябва, и много малко начини да се случи, както трябва, смята той.

Ако проектът се случи така, че да отговори на националните интереси, няма значение кой е загубил работата си, подчелта Трайков.

Според него "не е в интерес на България реализирането на проекта изцяло с руснаците, с тази стара турбина, на тази висока цена".

Трайков каза още, че многократно е имал разлика в първоначалните позиции с министър-председателя, но често премиерът се е съобразявал с него.

Той припомни намерението на Борисов да увеличи ДДС с 3 – 4%. Тогава икономическият министър настоял твърдо, че това не трябва да се прави. Благодарение на едно рамо от вицепремиера Симеон Дянков правителството решило да не прави тази стъпка.

Личните интереси са едно, но ако имаш кауза, която те прави политик, ако искаш да бъдеш български държавник, личното трябва да остане на заден план, заяви Трайков.

"Допускал съм грешки, но не и такива, които да са наранили обществения интерес. Не си тръгвам разочарован, но бих искал нещата да могат да се случват по-лесно в политиката и управлението на страната", заяви Трайчо Трайков.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@