8

Р умен Русев ще замества временно изпълняващия кмет на „Младост” в София Владимир Клисуров, съобщи градоначалникът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти. В Столичната община днес е постъпила молба от Клисуров за освобождаване от заеманата длъжност.

Фандъкова отбеляза, че молбата е изпратена до нея, до Столичния общински съвет и до кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева, която беше показно арестувана за получаване на подкуп и посочи за свой заместник именно Клисуров.

В общината е получено вчера и уведомление от Владимир Клисуров за ползване на четири дни платен годишен отпуск от 8 май.

„Младост” пак е без кмет, заместникът на Иванчева напусна

Зам.-кмет на „Младост”: Отварям си багажника преди да се кача

„Той е посочил за свой заместник през това време другия заместник-кмет арх. Румен Русев“,

каза Фандъкова.

По думите на кмета на София правомощие да се произнесе по подадената оставка на Клисуров има само районният кмет. Самата Иванчева в момента също се води в платен годишен отпуск.

Очакванията на Фандъкова са кметският екип в района да се събере, да обсъди ситуацията и да приключи „този хаос и тази неразбория в района, защото тя изключително пречи на работата“.

„Привърженик съм за това гражданите на районите да избират своите районни кметове“,

каза Йорданка Фандъкова в отговор на репортерски въпрос. „Районният кмет трябва да има собствен бюджет, контролни органи, тогава има смисъл от такъв избор“, допълни тя.

Фандъкова отбеляза, че през годините начинът на избор на районните кметове периодично е променян и тя е работила в другата ситуация, когато те са били избирани от общинския съвет по нейно предложение. „Това е по-централизирано положение, но то е свързано с работата на един голям екип, който носи отговорност пред кмета“, допълни тя.

Владимир Клисуров обяви намерението си да подаде оставка на празничния 1 май

в профила си в социалната мрежа Фейсбук, където посочи и мотивите си, сред които е посочил, че не може да се справи със задачата си на кмет.

„Взех и едно друго решение. Вече го обявих на екипа на районната администрация и на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. То касае моята оставка. Тук ще се опитам да обясня мотивите за нея. Накратко, аз съм член на инициативата „Зелен Младост” и отказвам да си „цапам“ ръцете с унищожаването на зелените площи на „Младост”. Столичен общински съвет не се съобрази с основно мое право – да откажа определен пост или длъжност, което направих с декларирания ми самоотвод.

Още повече, че с колегата арх. Румен Русев отправихме консенсусно предложение той да поеме кормилото на районната администрация. Мнението ни не бе зачетено. Всъщност нещо нормално за тази „правова” държава. Но

в тази политическа игра аз не желая да съм пионката.

Пионката, която като член на „Зелен Младост” да пусне строежите, които г-жа Иванчева успя да стопира. И заради които видяхте какво ѝ се случи, по сценарий, за чието авторство всички дълбоко в себе си се досещате. Не искам да преча и на разследването и в един момент да бъда обвинен, че съм останал, за да замитам следи”, пише в изявлението във Фейсбук си Клисуров.

Ето и цялото изявление:

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ИВАНЧЕВА В СЪДА В ГАЛЕРИЯТА НИ

Кметът на „Младост“ Десислава Иванчева, нейният заместник Биляна Петрова и Петко Дюлгеров бяха задържани при акция за корупция и им бяха повдигнати обвинения за подкуп миналата седмица. Иванчева и Петрова бяха арестувани на 17 април с 56 хил. евро подкуп в колата ѝ. Банкнотите - 70 хил. евро, 14 хил. от които взима посредникът, са били маркирани, а по ръцете на Иванчева, според прокуратурата, са били открити следи от веществото, което показва, че тя е пипала парите. Адвокатът ѝ Марин Марковски отрича това. Бизнесменът Александър Ваклин подаде сигнал, че му бавят уведомителните процедури за строеж. За да ги има сградите, според спецпрокуратура, Иванчева поискала 500 000 евро.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@