Президентът Плевнелиев: Стига сме пилели енергия
Президентът Росен Плевнелиев: Европейски шампиони сме по пилеене на енергия   
Източник: БГНЕС
86
В б бръщение към народните представители в парламента днес президентът Росен Плевнелиев им благодари за конструктивните разговори, които за водили в рамките на срещите с ръководствата на парламентарно представените партии.

Според държавния глава на тези срещи се е доказало, че

партиите могат да работят заедно и да мислят в една обща посока.

"Макар, че тук се водят разгорещени дебати по някои теми, постъпихте отговорно и поставихте надпартиен консенсус. Темите, по които постигнахме консенсус с партийните ръководства, са националната програма за развитие стратегията "България 2020", реформи през 2012 г., енергийната ефективност и диверсификация", отбеляза президентът.

Според него е бил постигнат консенсус за широк обществен дебат по дългосрочната програма за "България 2020 г.". "Стратегията трябва да бъде формирана и като план за действие, не само като документ", подчерта Росен Плевнелиев.

Като посочени от всички проблеми в икономиката президентът отбеляза не по-високото от 1,4% нарастване на БВП и ниските нива на инвестициите. Трябва да се подкрепя износът, който е нов двигател на растежа.

"Необходимо е да подпомогнем малките и средни предприятия да установят контакти с инвеститори. Нуждаем се от силна политика за привличане на инвестиции. Макроикономическата стабилност е изключително важна, по това също имаме консенсус", каза Плевнелиев.

Като неотложен проблем той посочи

необходимостта от спешни мерки за борба с младежката безработица.

"Трябва да предоставим достъпни програми за предприемачество на младите хора. Трябва да улесним достъпа до финансиране на предприемачите. Надявам се да видя мерки за преодоляване на младежката безработица в бюджета за 2013 г.", каза държавният глава.

Росен Плевнелиев отдели специално внимание на болния за България проблем с пилеенето на енергия. Той определи страната като "европейски шампион по пилеене на енергия" и изтъкна, че решението е енергийна ефективност, защото "най-евтината енергия е икономисаната енергия".

"През 2012 трябва да прецизираме дейностите за енергийната ефективност. Трябват поне 1 млрд. лева във фискалната рамка. Постигнахме диверсификация и в енергийните източници. Не бива да зависим само от една тръба", напомни Росен Плевнелиев.

Той не скри, че проектът АЕЦ "Белене" е бил тема през целия месец на политическите консултации. "За мен взетото решение за спиране на АЕЦ "Белене" е правилно. Той е икономически неизгоден, необезпечен и крие риск за бъдещите поколения", подчерта президентът на Републиката.

Президентът не пропусна да отбележи, че

съдебната система е важен приоритет.

"Системата за правораздаване е реформирана в последните 20 години, вече трябва да даде резултати. Фокусът на общественото внимание е насочен към това да има резултат", отбеляза Плевнелиев.

Според него новият Наказателен кодекс и Законът за отнемане на незаконно придобитото имущество са важни, както и изборът на нов Висш съдебен съвет (ВСС).

"Той трябва да започне с високо обществено доверие. Гаранция за това е прозрачността при избора. Трябва ранно оповестяване на кандидатите. Трябва да се вземат и под внимание препоръките за Изборния кодекс, подчерта президентът Плевнелиев.

Като важни през 2012 г.  той изтъкна също усилията на правителството и институциите за присъединяване към Шенгенското пространство, за административната реформа и особено за електронното правителство като силна антикорупционна мярка.

"Българите ще повярват отново в своята държава, когато заменим чакането зад гишетата", заяви Плевнелиев.

В

коментарите на политическите сили

след обръщението на президента нямаше изненади.

Коалиция за България заяви готовност за диалог, конструктивност и взаимодействие в името на националните цели и по-доброто бъдеще на българските граждани. Но подчерта, че "България не постига европейските цели по възлови показатели и това е извод, който трябва да тревожи всички".

"Ако действително имате намерение, желание и воля да работите за националните цели и Вашето обръщение днес не е само поза, то в лицето на Коалиция за България и на БСП ще намерите партньор. Това ни извежда от жълтото, дребнавото, контрапродуктивното и ни връща на плоскостта на сериозната политика", заяви зам.- председателят на парламентарната група на левицата Ангел Найденов.

Ще запазим своите идейни и ценностни различия, но те са на принципна основа - каквито са по отношение на енергийната политика и в частност на ядрената енергетика, посочи той. И потвърди намеренията на левицата да внесе вот на недоверие към кабинета по темата за провала на осъществяването на проекта АЕЦ "Белене", който бил "най-високо технологичния и стратегически проект".

Волен Сидеров от "Атака" поиска президентът да стане гарант за провеждане на референдум за АЕЦ "Белене" и за контрол на изборния процес. Ако президентът не инициира такъв референдум, от партията щели да организират подписка за допитване до гражданите по темата.

"Атака" предлага да се направят промени в Изборния кодекс, които да включат технически способи за контрол. Искат и камери в секционните избирателни комисии да записват целия изборен ден.

Според Сидеров в "Атака" имали информация, че правителството подготвя извънредни избори на есен и промените в Изборния кодекс трябва да станат колкото се може по-скоро.

Лютви Местан, зам.-председател на ДПС, каза, че отсъствието на национални приоритети продължава и това обяснява незавидното място на България  и социалния статус на българите. "Ние в  ДПС правим разлика между оперативни проблеми и стратегически приоритети", отбеляза Местан и допълни, че, когато се изредят повече от пет приоритета, те заприличват повече на оперативни проблеми и задачи.

ДПС очаква от президента и да бъде гарант за баланса между етническите, религиозните и културните различия в България. Опитът показва, че всички български президенти рано или късно се изправят пред априори заложен конфликт между партийното начало и конституционните правомощия, посочи Местан и пожела на държавния глава, ако се изправи пред такъв конфликт, да го реши в полза на конституционните правомощия.

Синята коалиция обеща партньорството си на президента Росен Плевнелиев по всяка една добра негова теза и идея и докато той следва политиката на "протегната ръка". От името на дясната парламентарна група съпредседателят й Мартин Димитров каза, че и днес в президентското обръщение не е било осъзнато, че без консенсус в парламента не могат да се проведат реформи.  Факт, който според сините, не е осъзнаван през последните 3 години.

Отсъстваше и дебатът за монополите, посочи съпредседателят на дясната коалиция. Той беше категоричен, че докато картелите не виждат истинска държава срещу себе си, няма да има реална конкуренция, а инвеститорите, които са "горивото за растежа", като видят монополи, картели, как се прави бизнес у нас, си вземат си шапката, отиват си и разказват на приятелите си, че държавата не защитава достатъчно интересите на бизнеса.

От Синята коалиция са доволни, че в речта си Росен Плевнелиев най-накрая е бил категоричен за неизгодността на  проекта АЕЦ"Белене". Те за пореден път поискаха стенограмите от разговорите на предшественика му Георги Първанов по т.нар. голям шлем да бъдат разсекретени, защото са ценни като дати, събития, присъствие на отделни хора. Те ще дадат отговор  кой е създал "големия шлем" и защо някой е тръгнал да прави нова атомна централа, което, по думите на Мартин Димитров , е предателство на българския интерес.
Коментари 86
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

86 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 3 минути

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 3 минути

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 33 минути

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 38 минути

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 1 час

До момента са инспектирани над 2000 обекта

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

Свят Преди 1 час

Тя е извършена в окръзите Хатай, Ялова, Коня, Йозгат, Чанаккале, Сакария и Текирдаг

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 1 час

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 1 час

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 1 час

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 1 час

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 1 час

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Свят Преди 1 час

Вижте най-интересните моменти от 14 милиарда години история на нашата планета

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

България Преди 1 час

Решението за това беше подкрепено от 129 народни представители

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 2 часа

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова

к

ГЕРБ-СДС: Настояваме за незабавни оставки в СОС

България Преди 2 часа

Защо от ГЕРБ-СДС искат оставки в СОС четете в следващите редове