Плевнелиев: Правителството, макар и в оставка, носи пълна отговорност
Заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента   
Източник: Боби Тошев, БГНЕС
325

Започна свиканият от държавния глава Консултативен съвет за национална сигурност.

Темата на заседанието е: "Рискове и заплахи за сигурността и стабилността в страната, произтичащи от политическата и социална криза".

Премиерът Бойко Борисов не участва в заседанието.

Не трябва да се допуска да се дестабилизира фундаментът на държавността и институциите, заяви президентът Росен Плевнелиев в началото на заседанието.

Ескалират исканията на протестиращите, те се отнасят с огромно недоверие към политическите сили, обявяват се срещу сметките за ток, монополите, корупцията. В неделя протестираха около 150 хил. българи над 40 града в страната, каза президентът.

"Трябва да действаме отговорно. Ситуацията е усложнена и в Европа - в политически, икономически, финансов аспект. Всяка държава има своите специфики. Икономическите перспективи в Европа не са добри.

Правителството, макар и в оставка, носи пълна отговорност за обстановката до назначаване на нов кабинет. Трябва да не допуска нова ескалация, да изпълни поетите ангажименти – незабавни проверки на ЕРП-тата и ДКЕВР, публичност на подписаните договори, намаляване на цената на тока с 8%. Имаме нужда от силен работещ регулатор", заяви държавният глава.

"Ще търсим консенсус за възможните решения за преодоляване на кризата. Няколко са основните цели: да се противопоставим на това да бъде експлоатирано социалното напрежение за постигане на политически или корпоративни цели, да дадем бързи отговори, да осигурим устойчиво функциониране на институциите", каза още президентът Росен Плевнелиев.

Парламентарно представените партии ще откажат мандат за съставяне на правителство. Те трябва да работят до момента на разпускане на парламента, да приемат най-неотложните текстове, каза още той.

Очаквам членовете на КСНС да подходят отговорно към мерките, които трябва да се предприемат от държавните власти и политическите сили за решаване на най-големите проблеми, призова Плевнелиев.

Призовавам партиите да мислят за рисковете за държавите, да направят дебат, а представителите на изпълнителната власт да предоставят анализ на рисковете и заплахите за националната сигурност, посочи той.

Доклади пред съвета ще изнесат Цветан Цветанов и председателят на ДАНС Константин Казаков.

Ще помоля за становище на вицепремиера и министър на финансите в оставка Симеон Дянков, каза Плевнелиев.

Пред журналисти преди да влезе на заседанието Симеон Дянков съобщи, че ще представи на съвета доклад, от който ще стане ясно, че държавата не е фалирала.

4,7 милиарда лева е фискалният резерв, заяви Дянков. Той обяснил че във фискалния резерв към днешна дата има 4,1 млрд. лева плюс 600 милиона, които са авансови плащания, ни ги дължи Брюксел.

Няма никакви причини да се говори и да се спекулира с финансовата стабилност на България. За момента тя е една от най-стабилните държави в Европа, подчерта финансовият министър в оставка.

Вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Цветан Цветанов коментира пред журналисти преди заседанието, че МВР се държи изключително толерантно при протестите през последните дни.

Цветанов благодари на гражданите, които са се съобразили с призива на МВР и посочи, че надали някой от протестиращите излиза с нагласата да провокира полицията.

"Разбира се, че има и доста тъмни среди и то по-специално от организираната престъпност, които се възползваха от тази обществена инициатива за високите сметки, които са изключително справедливи като искания, но, разбира се, че някой иска в мътни води да лови риба", каза Цветанов. Той посочи, че задържаните по време на протестите вечер са предимно криминално проявени.

Цветанов каза още, че наистина има безпокойство от страна на партньорите на България за разследването на атентата в Бургас. Правителството, което ще бъде служебно, няма да възпрепятства добрите политики на сегашното правителсво и основният им ангажимент ще бъде провеждането на честни избори, обясни Цветанов.

Малко след началото на заседанието лидерът на "Атака" Волен Сидеров напусна, след като направи предложение медиите да останат до края на Консултативния съвет по национална сигурност и посочи, че президентът не е поканил представители на протестиращите на съвета.

Няма смисъл от закрит съвет на партиите, които ще се сговорят нещо, каза Сидеров.

Президентът Плевнелиев посочи, че в Конституцията е записано как се осъществяват заседанията на КСНС. "КСНС по закон заседава на закрити вати. Когато свършим работа, със сигурност ще се отнесем отговорно, ще адресираме всички проблеми и ще заявим публично какво сме свършили", каза президентът.

Аз в такъв заговор няма да участвам, каза Сидеров и напусна заседанието.

Той показа пред журналисти разпечатано становище на Консултативния съвет по национална сигурност. "Президентът е написал вече становище на Консултативния съвет, с което да излезе. Вече е написано това, което след 4 часа ще излезе да каже. Дадоха ни го преди час-два. В него има банални клишета – Министерски съвет да продължи ефективно да наблюдава процесите.

Предлагат се три неща – 41-то Народно събрание да изрази своята позиция по политическата и социална криза и по неотложните мерки за снижаване на общественото напрежение. Кои мерки? Народното събрание днес ги отхвърли", каза Сидеров.

Той отбеляза, че в становището се предлага Народното събрание да продължи дейността си.

Около два часа и половина след началото на заседанието напусна и лидерът на ДСБ Иван Костов. Пред журналисти той каза, че има неотменим ангажимент.

Има хора вътре, които не са там заради интересите на страната и на хората, а са себични и изкарват на преден план собствените си карти, каза Иван Костов.

Докато се провеждаше КСНС мъж в нетрезво състояние размаха пистолет пред Президентството и бе арестуван.

По Конституция Консултативният съвет за национална сигурност трябва да гарантира сигурността на гражданите, устойчивостта на правовия ред и да покаже, че институциите на държавата работят, независимо от протестите, заяви държавният глава на пресконференция в понеделник.

Той апелира всички институции да продължат с усилията си, за да отговорят на интересите на гражданите и "да гарантираме стабилността, демократичното развитие и устойчивостта на демокрацията в България".

Вече три седмици гражданите протестират срещу управлението, високите сметки и бедността.

След оставката на правителството на министър-председателя Бойко Борисов, дошла след масови протести в цялата страна, в петък президентът Росен Плевнелиев проведе консултации с парламентарните групи.

В понеделник ГЕРБ върна мандата за съставяне на правителство. Днес и БСП, и ДПС отново потвърдиха, че ще върнат мандатите за съставяне на кабинет.

Народното събрание ще има извънредно пленарно заседание днес от 13 ч.

В дневния ред са второто четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергийната ефективност, второто четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България и Законопроекта за ратифициране на Спогодбата между Република България и Конфедерация Швейцария за избягване на двойното данъчно облагане на доходите и имуществото.

Коментари 325
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

325 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Илияна Йотова с коментар за предложението Главчев да оглави и МВнР</p>

Илияна Йотова: Жалко е, че България поне два месеца ще стои на едно място

България Преди 14 минути

Тя припомни, че през юни – юли трябва да се появи новият доклад на ЕК за върховенството на закона

<p>Хитов филм се завръща на големия&nbsp;екран в анимационна версия (ВИДЕО)</p>

"Трансформърс" се завръща на голям екран като анимация

Преди 32 минути

Режисьор е Джош Кули, а сценарият е на Андрю Берър и Гейб Ферари

<p>Протест в защита на канабиса в центъра на София (СНИМКИ)</p>

"Да гледаме от германците": Протест в защита на канабиса в центъра на София

България Преди 3 часа

Част от протестиращите призоват страната ни да почерпи опит от Германия

<p>Порои превърнаха улици в Турция в реки (ВИДЕО)</p>

Порои превърнаха улици в Турция в реки

Свят Преди 3 часа

Десетки съобщиха, че фасадите на къщите им са пострадали

САЩ ще гласува дългоочакваната военна помощ за Украйна, Израел и Тайван

САЩ ще гласува дългоочакваната военна помощ за Украйна, Израел и Тайван

Свят Преди 3 часа

Вчера Камарата на представителите придвижи за гласуване законопроекта с 316 срещу 94 гласа

<p>Малинов:&nbsp;Ще изпълня&nbsp;решението на НС за споразумението с &quot;Боташ&quot;</p>

Служебният министър на икономиката: Ще изпълня решението на НС за споразумението с "Боташ"

България Преди 3 часа

Малинов, Главчев и народни представители бяха на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, за да посрещнат първите касети свежо ядрено гориво, за пети блок на централата

<p>Ердоган разговаря с лидера на &quot;Хамас&quot; в Истанбул, какво обсъдиха&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Ердоган разговаря с лидера на "Хамас" в Истанбул

България Преди 4 часа

Ердоган прие днес в двореца "Долмабахче" в Истанбул политическия лидер на палестинската ислямистка групировка

Гърция в плен на наводненията, обявиха код за опасно време

Гърция в плен на наводненията, обявиха код за опасно време

Свят Преди 4 часа

На кадри, публикувани от гръцките медии, се вижда как уплашени хора нареждат пясъчни чували пред домовете си

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй"

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 4 часа

В понеделник се очаква да бъде издадено и разрешението за ползване

Въздушна битка

Вижте първата въздушна битка между самолети, пилотирани от човек и изкуствен интелект!

Любопитно Преди 5 часа

Бъдещето във всеки един аспект от живота става все по-непредвидимо

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Любопитно Преди 5 часа

Ето къде да наблегнете повече при почистването вкъщи

<p>Ето колко е фискалният резерв на страната към 18 април</p>

Служебният министър на финансите: Към 18 април фискалният резерв е в размер на 10,9 млрд. лв.

България Преди 5 часа

Тези данни лесно могат да бъдат проверени, посочи Людмила Петкова

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Свят Преди 5 часа

САЩ отхвърлиха появилите се твърдения, че те са отговорни

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 5 часа

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Радев: Главчев още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР

Радев: Главчев още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР

България Преди 5 часа

Да се консултира с експерти какво значи това да поеме външно министерство, отбеляза президентът

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Свят Преди 6 часа

Междувременно Москва съобщи за 50 свалени украински дрона, атаките предизвикали пожари в руски електроцентрали