НС прие на първо четене Закона за Сметната палата
Йордан Цонев   
Източник: БГНЕС
36

 Депутатите приеха на първо четене Законопроект за Сметната палата, внесен от Йордан Цонев, Петър Кънев, Румен Гечев и Сергей Кичиков.

Законопроекта подкрепиха 102 депутати, против бяха 77, а един се въздържа. Депутатите от Коалиция за България (КБ) и ДПС бяха "за", от ГЕРБ гласуваха "против", а един народен представител от КБ се въздържа.

В момента Сметната палата се управлява от председател и двама заместници. Законопроектът предвижда да се върне стария колективен модел и ръководството да се състои от осем членове и един председател с мандат от 7 години. Те ще се избират и освобождават от Народното събрание.

Депутатите отмениха провеждането на парламентарен контрол в днешното заседание, предаде "Фокус". Председателят на парламента Михаил Миков заяви, че има съвместно заседание между правителствата на Република България и Република Румъния и тристранна среща на министър-председателите на България, Румъния и Сърбия, затова е постъпила молба за отмяна на парламентарния контрол.

Предложенията предизвикаха бурни дебати в парламента вчера и дори се стигна до наказание за депутат от ДПС заради обидни жестове. От ГЕРБ обвиниха управляващите, че искат да назначат партийни кадри и да отстранят предсрочно сегашния шеф на сметната палата Валери Димитров. От ДПС също отговориха с обвинения. Заявиха, че именно ГЕРБ са използвали Сметната палата за политически поръчки и разчистване на сметки.

Тази сутрин председателят на Сметната палата Валери Димитров заяви в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия че не е видял жеста на депутата Хамид Хамид, защото към него имаше много въпроси и си гледал записките.

Попитан изпълнявал ли е политически поръчки по времето на ГЕРБ, той отговори, че в тази насока не е изложен нито един факт и тези твърдения са лъжа. "Истината е, че одитът на МВР и авиоотряда предизвика бурни реакции в управляващото мнозинство, защото се очакваше да се подмазваме на новата власт и ще дадем тези доклади на прокуратурата", каза той и добави, че докладите съдържат много нарушения, но не и данни за престъпления. Той добави, че бюджетът на страната не е ощетен, защото всичко полети с авиоотряда са платени.

"Очевидно се очакваше друга реакция и затова са твърденията за нередност при извършването на тези одити”, смята експертът. „Нито аз, нито заместниците ми сме на тези постове на всяка цена", категоричен беше проф. Димитров.

По думите му новият законопроект за Сметната палата е лош. "От 2011 г. се опитваме да направим една професионална Сметна палата, а не свърталище за политически протежирани некадърници и шуробаджанашки назначения. Ето това е проблемът”, категоричен беше председателят на Сметната палата. По думите му сега се предвижда да се премахне всички професионални изисквания, които има в сегашния закон.

"Целта на всичко това е да се приспособи Сметната палата за хора, които не отговарят на изискванията и да се напълни палатата с хора, които не са професионално пригодни”, заяви проф. Димитров. По думите му сегашната форма за отчетност на партиите е непригодна за обществено ползване. Затова те са искали всяка партия да оповестява на сайта си всеки разход над 1000 лева. „Докато не бъде променен законът, партиите няма да оповестяват разходите си”, категоричен беше той. Попитан дали някой се е опитвал да му окаже натиск, той беше категоричен, че нито един доклад не е бил издаван или приеман под натиск.

Целият разговор във видеото:

Междувременно шефът на бюджетната комисия в парламента и депутат от ДПС Йордан Цонев показа в студиото на Би Ти Ви разпечатка на имейл, в който според него е посочено какво трябва да прави Цветан Цветанов по проверка спрямо него от Сметната палата.

"Странното е, че преди Цветанов да си напише възраженията, от секретарка в дирекция "Одити на съответствие" на Сметната палата е изпратен имейл до Деси Замфирова. Тя е началничка на кабинета на Цветанов, негова секретарка, когато е бил вътрешен министър", съобщи Цонев.

По думите му Сметната палата е дала на Цветанов възражението, което той трябва да направи. Сметната палата е консултирала обектите, които са проверявани за това как да реагират. Цялата информация за работата на Сметната палата е от служители на палатата, а не от разузнавателни централи.

"В одитния доклад с разпореждане на Димитров той казва, че този текст трябва да се включи в одитния доклад. Това възражение излиза извън срока на одитирания период, във всякакви нарушения на одитните норми", каза Цонев още за проверката на Цветанов от Сметната палата.

Йордан Цонев подчерта, че не се готви никакво партизиране на Сметната палата.

В коментар на емоционалните думи на Валери Димитров вчера в Парламента, че не му пука дали ще бъде преизбран, Цонев заяви, че и в стария, и в новия закон имало забрана за преизбиране. Той се възползва от това, че една година е недовършен мандатът му и в юридическата еквилибристика, той позволи да бъде избран, разкри Цонев.

"Защо, като е професор по право, Димитров не е казал: вижте, аз имам почти цял мандат, няма как да ме преизбирате. Това е моралното", смята Цонев.

Валери Димитров нарече твърденията на председателя на бюджетната комисия в парламента неверни и клеветнически,

 основаващи се на посегателство върху лична кореспонденция. Според него обаче не става въпрос за никакво консултиране, а за уточняване на позиции по възражението на Цветанов, на каквото има законово право.

"В рамките на одитната процедура Цветаноив има право на възражения, има право да бъдат включени констатации и изводи в негова полза.Той предяви претенции, че одитният доклад не е валиден, защото липсва сделката за „Сименс”. Изясни се, че има доказателства, защото сделката е сключена от Михаил Миков като вътрешен министър, но се изпълнява по негово време. Това е уточняване на позицията, защото Цветанов изпрати определени твърдения и текстове, които помоли да бъдат включени, има право на това. Всеки човек има право на справедлива защита”, коментира Димитров.

Коментари 36
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

36 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 5 минути

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 1 час

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 1 час

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 2 часа

Причината за инцидента е отнето предимство

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

България Преди 3 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 3 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 4 часа

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 4 часа

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Любопитно Преди 5 часа

Единият бил родом от Цариград и живял през IV век, а другият се подвизавал като отшелник на Синайската планина в първата половина на VI век

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 5 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 5 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Свят Преди 5 часа

Иранските лидери заплашиха с незабавен и силен отговор на всяка израелска атака

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 5 часа

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 5 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

България Преди 5 часа

Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°