44
Ми истърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков е подал оставка по лични мотиви на заседанието на правителството днес, съобщи пресцентърът на министерството.

Самият Цветков е бил днес на заседанието на правителството и е говорил по точки, на които е вносител.

Два часа по-късно пресслужбата на Министерския съвет официално обяви, че "във връзка с подадената днес оставка от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията инж. Александър Цветков, министър-председателят Бойко Борисов ще отправи предложение до депутатите в Народното събрание за гласуване на персонална промяна в правителството.

Премиерът Борисов ще предложи на народните представители да освободят инж. Цветков от длъжност и

да изберат Ивайло Московски за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията."

Московски в момента е заместник-министър в МТИТС.

Според в. "Капитал" (capital.bg) слухове за смяна на Александър Цветков вървят от месец и през последната седмица различни източници заявили, че оттеглянето е въпрос на дни.

Основното недоволство към работата на Цветков било заради слабото усвояване на средства по европейската оперативна програма "Транспорт", пасивното управление на сектора и отложените реформи в държавните дружества.

Най-големият проблем бил почти фалиралия холдинг БДЖ. По думите на ръководителя на отдел "България" в дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия Карстен Расмусен българският жп оператор е най-зле в цяла Европа, като преструктурирането му е изостанало 100% и милиардни инвестиции в него не може да има, докато компанията не стане ефективна.

Преди да бъде назначен за министър, Цветков беше заместник-кмет на София по въпросите на транспорта по времето, когато Бойко Борисов бе кмет.

"Парламентарната група на ГЕРБ е изненадана

от оставката, която днес е подал министър Цветков", каза зам.- председателят на групата Валентин Николов пред журналисти в парламента.

От ГЕРБ смятат, че Цветков е бил добър министър, защото е направил дълбоки реформи в застъпения от него нереформиран ресор - в системите на НКЖИ, БДЖ, летищата. Виждаме, че схемите му вече работят, каза Николов.

Той допълни, че не е редно да коментира личните мотиви, с които Цветков е подал оставката си, и благодари за работата му.

Александър Цветков е роден на 26 август 1967 г. в Плевен.

Завършил е средно образование в 9-та Френска езикова гимназия - София. Има две висши образования - „Международни икономически отношения" в Университета за национално и световно стопанство, и „Транспортно строителство" във Висшия институт по архитектура и строителство.


 Преди да стане заместник-кмет е бил председател на Съвета на директорите на "Паркинги и гаражи" ЕАД,  член на борда на Столичния общински приватизационен фонд,  началник на отдел в Изпълнителна агенция "Пътища".

Оставка днес е подал и зам.- министърът на икономиката, енергетиката и туризма Марий Косев.

На поста ще го наследи депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, съобщи в парламента зам.- председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов.

Очаква се ресорът на Добрев да бъде енергетика, посочи Николов.

Делян Добрев е зам.- председател на парламентарната комисия по икономическа политика и е член на бюджетната комисия. Роден е през 1978 г. в Хасково.

От началото на управлението на ГЕРБ (юли 2009 г.) до днес

петима министри напуснаха правителството, а двама смениха постовете си.

Първият министър на външните работи в кабинета Румяна Желева беше сменена с Николай Младенов, а на освободения от него пост министър на отбраната бе назначен Аню Ангелов.

След като убедително спечели изборите за кмет на София, Йорданка Фандъкова освободи поста министър на образованието, младежта и науката и на нейно място беше назначен Сергей Игнатов.

В Министерството на здравеопазването по време на управлението на ГЕРБ бяха сменени двама министри - първо Божидар Нанев беше сменен с Анна-Мария Борисова, а по-късно на нейно място дойде Стефан Константинов.

Министърът без портфейл Божидар Димитров подаде оставка след първо нарече българите "този шибан народ", а след това при скандала с отзоваването на българските посланиците - агенти на Държавна сигурност. Този пост беше закрит.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@