Какво ще правят пушачите в Народното събрание
Източник: Антон Станков, БГНЕС
29
Та ата за забраната на тютюнопушенето измести другите на днешното заседание на парламента, започнало с 20 минути закъснение поради липса на кворум.

От 1 юни влизат в сила промените в Закона за здравето, с които се забранява тютюнопушенето в закрити помещения и на някои определени открити пространства. Глобата за физическите лица-нарушители е от 300 до 500 лева.

Ще се наложи през есенната парламентарна сесия да правим промени в закона, забраняващ тютюнопушенето на определени места. Това е позицията на депутата от КБ Корнелия Нинова, изразена днес в кулоарите на НС по повод влизането в сила на забраната.

Според нея с тези мерки целта не се постига и рано или късно това ще бъде разбрано - след няколко месеца ще се види, че законът за здравето не работи в този си вид.

Моето мнение е, че трябва да има места само за пушачи и за непушачи, не бива пушачите да пречат на здравето на тези, които не искат да дишат дима от цигарите им, убедена е Нинова. Но също така не бива и да се ограничават правата на хората, които са решили да се тровят, посочи тя.

"И аз съм пушач и разбирам, че това е лош навик. Самата аз си нося електронната цигара за стаята на ПГ, а иначе излизам навън, за да пуша истинската", обясни депутатът.

Създаването на "парламентарна група на пушачите",

обяви на шега депутатът от "Атака" Венцислав Лаков. Тя ще заседава, където и когато трябва - трябва да се помисли за тента, защото като завали дъжд навън, законът трябва да се спазва, въпреки, че е лош, каза той.

"Парламентарната ни група е отворена за всички, които искат да се присъединят - в момента сме 5 - 6 души", продължи в типичния си стил Лаков. Той се надява групата да изработи своя програма, която да доведе до законодателна промяна.

"Съпредседателите на ПГ ще са на ротационен принцип, ще има различни фракции на пурети, пури, леки и тежки цигари. Имаме пълно единомислие за създаването на групата", обясни той. Лаков напомни, че от забраната страда туризмът и ресторантьорството.

За себе си Лаков вижда алтернатива в електронната цигара. Той вече има две такива устройства. Лаков ще спазва забраната, но я смята за недомислено решение, за да се харесаме на Брюксел.

Зам.-председателят на НС Анастас Анастасов, депутат от ГЕРБ, също има мнение по въпроса: "Бил съм на места, където и през февруари можеш да пушиш - малко по-бързо, като в казармата". Депутатът е наясно с рисковете и последиците от този навик и заяви, че се опитва да откаже цигарите. Засега разговорите за местата за тютюнопушене изместват всички други теми в кулоарите на НС, разказва парламентарният репортер на БГНЕС.

От днес прибират пепелниците в Народното събрание,

отбелязва и БТА. В парламента, както и в сградата на пл. "Княз Александър Първи" няма да има повече тютюнев дим. Досега в Народното събрание депутати и журналисти припалваха по цигара в пресцентъра, на втория етаж.

Администрацията на парламента предприема всички мерки, за да се спази законовото изискване и да се преустанови тютюнопушенето в сградата на Народното събрание, каза за БТА директорът на парламентарният пресцентър Христо Краевски.

Помещението, което в момента е определено за пушене, вероятно ще се използва, за да се разшири мястото за работа на журналистите, обясни той.

Анкета на БТА сред депутати от различни парламентарни групи, показа, че народните представители смятат да се съобразяват със забраната. Някои ще прибегнат до електронни цигари, а други виждат в това добър шанс да намалят пушенето.

Снежана Дукова от ГЕРБ е сред тези, които виждат в ограничението възможност да запалва по-рядко. Тя признава, че не може да откаже цигарите и ще се опита да се въздържа от пушенето на работното си място. Намеренията й са да пуши основно вкъщи. Все пак Дукова смята, че забраната е добра мярка.

Колегата й Димитър Лазаров пък каза, че е отказал цигарите преди повече от пет месеца. Ще спазвам забраната, обещава Петър Мутафчиев от Коалиция за България.

Той вече е успял да намали цигарите до 2-3 дневно, въпреки че преди години е стигал до 3 кутии. Депутатът одобрява закона, с който се забранява напълно тютюнопушенето у нас в закрити помещения и на някои открити места.

След като пречи на здравето на непушачите, значи е добро, разсъждава Мутафчиев. Така че, никога не бих си позволи оттук нататък да наруша такава забрана, казва той и се надява, че това ще му помогне да стане непушач.

Ваньо Шарков от Синята коалиция също беше категоричен, че ще спазва ограничението и ще пуши на определените за това места. Студът няма да бъде пречка да излиза навън, за да се "отдаде" на навика си, убеден е депутатът. Шарков не вижда вариант да смени истинските цигари с електронен еквивалент.

Пред журналисти председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова коментира, че очаква положителни резултати до края на годината от забраната за тютюнопушене. Забраната ще намали повече от 25 заболявания у нас. Тя смята, че парламентът като законодателен орган трябва да даде пример и се надява, че депутатите ще спазват стриктно забраната.
Коментари 29
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

29 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 6 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 7 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 8 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 8 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 8 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 9 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 10 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 10 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 10 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 10 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 11 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 11 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности