Какво се реши на тиймбилдинга на властта в Боровец
Източник: БГНЕС
499

Н а семинара на управляващите в Боровец е било постигнато единомислие по основните мерки, които предстоят през следващите месеци. Управляващата коалиция и подкрепяното от нея правителство разполагат с ефективен план за действие през следващите месеци, за да изпълнят предизборните си обещания и хората да бъдат удовлетворени.

Това обяви лидерът на БСП Сергей Станишев на брифинг за медиите.

Семинарът започна вчера в курорта и бе с участието на правителството и парламентарните групи на "Коалиция за България" и ДПС.

Работи се по въпроса с изграждането на АЕЦ "Белене",

заяви премиерът Пламен Орешарски.

Позицията на БСП е много ясна и последователна – ние сме убедени, че нашата енергетика е силна и независима. Тези неща ще наложат да има нов блок на АЕЦ "Козлодуй" и ново "Белене". Възможността да изнасяме ток е важен компонент, допълни Станишев.

Сред инициативите, които предстоят да бъдат осъществени в близко бъдеще, са антимонополното законодателство.

То ще представлява пакет от няколко ключови закона, сред които: изменения и допълнения в Закона за защита на конкуренцията; изменения и допълнения в Закона за подземните богатства с цел засилването на контрола върху тяхната експлоатация; Законът за кредитните институции; Законът за защита на потребителите и защита на потребителския кредит; промени в Закона за Комисията за финансов надзор.

Сред важните въпроси, които са обсъдили управляващите, са били и

проблемите на младежката безработица.

Страната ни ще получи 55 млн. евро през следващата година за борба с този вид безработица, посочи Станишев и подчерта, че проблемът е един от най-опасните за странта.

Лидерът на БСП обеща, че

един от приоритетите след приемането на Бюджет 2014 ще бъде Изборния кодекс.

Амбицията е той да бъде внесен бързо в Парламента, след което да бъде разгледан в съответните комисии и накрая да стигне пленарна зала. Станишев подчерта, че с това ще изпълнят един от предизборните си ангажименти – "да не се провеждат никога повече избори, както го правеха Бойко Борисов и Цветан Цветанов".

Станишев се спря подробно и на изнесения доклад от Цветлин Йовчев за работата на МВР.

"Всички бяха шокирани от данните, изнесени за работата на вътрешното министерство и за хаоса в МВР по времето на Цветан Цветанов",

каза той и добави, че Цветанов и ГЕРБ са оставили в наследство "феодални владения в областните дирекции под прякото ръководство на министъра, които много често са използвани за политически натиск и рекет върху бизнеса; съзнателно изчерпване на работата на Генерална дирекция "Национална полиция" и масово подслушване". Станишев подчерта, че подслушването е намаляло най-малко два пъти в края на 2013 г. спрямо 2012 г., когато ГЕРБ и Цветанов се разпореждаха в МВР.

От своя страна лидерът на ДПС Лютви Местан коментира:

"Драмата на България е, че търпяхме четири години един квазиполитически субект да управлява страната при тотален медиен контрол".

Затова, според него, не е случайно, че кабинетът на премиера Орешарски е "обект на най-силната агресия от страна на квазипартиите, които извън властта просто ще изчезнат". "Има несъвместимост между политика Пламен Орешарски и квазиполитика Бойко Борисов", заяви Местан. Той посочи, че винаги при оздравяването на политическия процес, след като страната е управлявана от авторитарна партия, съществува преходен период.

Местан каза още, че няма нужда от подобни семинари при еднопартийни управления от авторитарен тип, намеквайки за предходното правителство на Бойко Борисов. "Това, което правим тук на семинара в Боровец, е възстановяването на дебатите при взимането на важни политически решения", каза Местан.

Той посочи, че

кабинетът "Орешарски" ще устои на следващите политически катаклизми, защото това е едно силно и добро правителство.

Според него политическите опоненти са подценили както политическата стабилност и устойчивост на БСП и ДПС, така и характера на министър-председателя.

Местан подчерта, че БСП и ДПС могат да преодолеят партийните си различия и да работят за публичния интерес. "От този семинар двете партии, подкрепящи правителство, излизат в много по-добра кондиция. Имаме постигнато съгласие по много важни теми. В течение на два дни сближавахме позициите си и постигнахме съгласие по важни политики", заяви председателят на ДПС като направи уговорката, че не става дума за взимане на решения в задкулисие.

Относно участието на партия "Атака" във властта, Местан заяви: "Безуспешни ще бъдат опитите да се припознае "Атака" от управляващото мнозинство". Сергей Станишев припомни, че ветото срещу президента Росен Плевнелиев не е преодоляно в парламента, заради коалиция между ГЕРБ и "Атака".

Целта на семинара беше да подобрим координация между кабинета и парламентарните групи,

които го подкрепят, обясни премиерът Орешарски. Той изрази задоволство от проведените разговори и отчете, че министрите са запознали депутатите с политиките, които ще се провеждат в близко бъдеще, както и с инструментите за тяхното реализиране. Засегнати са били въпросите на икономиката, държавността и по-доброто институционализиране на цялата система.

Основният извод от семинара, според Орешарски е, че подобен тип на съгласуване на политиките би допринесъл и за по-добрата работа на парламента.

Станишев даде положителна оценка на действията на правителството през изминалите шест месеца, "които са дали възможност на обществото да се отърси от страха, който го сковаваше пред трите години и половина управления на ГЕРБ".

По-рано днес вече стана ясно, че БСП и ДПС са се споразумели за намаляване на субсидиите с до 10%. Правителството е одобрило данък от 20% върху електроенергията от ВЕИ

По време на брифинга пред хотел "Рила" имаше протест срещу правителството.

Чуваха се викове: "Оставка”, тъпани и вувузели. Премиерът Орешарски обясни, че този шум не му пречи, защото бил в пъти по-слаб от това, което се чува в София.

Местан пък коментира, че "семинарът се проведе в изключително спокойна среда. Брифингът се провежда на фона на протестиращите. Случайно ли е? Целта е политическите реалности да се изместят от другите важни политически теми”.

Относно протестиращите пред хотела Станишев заяви: "Не ме притеснява шумът отвън, защото, ако всички участници излезем навън, сигурно ще сме повече от тях. Те няма как да ни смутят”. Вече има професия протестиращ, има задкулисие, неполитически субекти, които решават да правят политика, без да носят отговорност, защото не са избирани от никого, но искат да налагат своя интерес, коментира още лидерът на БСП. Той посочи, че едно от постиженията на сегашния кабинет е, че вече няма страх, а преди хората са се притеснявали да говорят дори по телефона.

Очаквайте подробности.

Коментари 499
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

499 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 52 минути

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 58 минути

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 5 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 6 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 6 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 6 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 6 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 7 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 7 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 7 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 7 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 8 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 8 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 8 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 8 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 9 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер