Цецка Цачева е новият шеф на парламента
Цецка Цачева е първата жена председател на парламента след 1989 г.   
Източник: БГНЕС
23

Народната представителка от ГЕРБ Цецка Цачева бе избрана за председател на новото 41-во Народно събрание с 227 гласа "за".

Цачева е първата жена в нашата най-нова история, заемаща тази длъжност.

Днес отваряме нова страница в българския парламентаризъм, защото това е първото НС, което се конструира в условията на членство на България в ЕС, заяви пред депутатите Цачева, след като беше избрана.

Българските избиратели ще искат по-високи доходи, некорумпирани институции и по-добър живот. Като нов депутат искам да ви кажа, че те не приемат в полупразна зала на Народното събрание да се приемат закони, не приемат гласуването с чужди карти.

Ние трябва да работим за българските граждани с по-голямо участие на неправителствените организации, браншови и граждански, посочи Цачева.

За да има развитие напред ние трябва да намерим баланса между опита и рутината на дългогодишните членове на НС заедно с новаторския дух на всички колеги, които пристъпваме за първи път прага на тази зала, за да работим.

Ние ще защитим доверието на хората, гласувано на всеки един от нас, заяви тя.

Депутатите избраха шестима заместник-председатели на 41-то Народно събрание - по един от всяка парламентарна група:

Лъчезар Иванов от ГЕРБ, Георги Пирински от "Коалиция за България", Христо Бисеров от ДПС, Павел Шопов от "Атака", Екатерина Михайлова от "Синята коалиция" и Атанас Семов от РЗС. Те бяха подкрепени от 235 депутати, без против и с един "въздържал се".

Парламентът избра временна комисия по правилника и дейността на Народното събрание.

В нея ще участват 14 народни представители: седем ще са от ГЕРБ, двама от левицата, двама от ДПС и по един от "Атака", "Синята коалиция" и РЗС. Срокът на дейността й е до 14 дни.

В комисията от името на ПГ на ГЕРБ ще участват Искра Фидосова, която ще е и председател, Лъчезар Иванов, Десислава Атанасова, Юлиана Колева, Тодор Димитров, Ивайло Тошев и Павел Димитров.

"Коалиция за България" излъчи Любен Корнезов и Янаки Стоилов за свои представители, ДПС - Йордан Цонев и Лютви Местан, "Атака" - Огнян Стоичков, "Синята коалиция" - Екатерина Михайлова, а РЗС - Марио Тагарински.

Шест временни парламентарни секретари ще има в 41-то Народно събрание, решиха депутатите. Народното събрание прие решение за временно прилагане на парламентарния правилник. Според сегашния правилник парламентарните секретари са 14. Временните секретари ще са Пламен Нунев от ГЕРБ, Драгомир Стойнев от левицата, Митхат Метин от ДПС, Петър Хлебаров от "Атака", Мариана Даракчиева от "Синята коалиция", Бисерка Петрова от РЗС.

Шест са и парламентарните групи в 41 -то НС: на Политическа партия ГЕРБ (116 дептати) с председател Цветан Цветанов, на "Коалиция за България" (40 депутати)- Сергей Станишев, на ДПС (38 депутати) - Ахмед Доган, на "Атака" (21 депутати) с председател Волен Сидеров, на "Синята коалиция" (15 депутати) със съпредседатели Иван Костов и Мартин Димитров и на ппартия "Ред, законност и справедливост" (10 депутати) - с председател Яне Янев.

Първата сесия на парламента бе открита от най-възрастния народен представител - 70-годишния професор по история Андрей Пантев.

 "На първо място трябва да поздравим хубавата победа на тези, които спечелиха изборите. Ние ви уверяваме, че ще ви подкрепяме, когато работите за народа", заяви проф. Андрей Пантев.

Една нова почти магическа дума влиза в нашия политически речник - приемственост, която въведе нашият президент.

Значимостта на държавата, на нацията не се маркира с пристанища, с тръбопроводи, а с едно представителство като нашето, което да уреди един добър живот на хората, на отделния човек, изтъкна той.

Говорим за приемственост, но има приемственост и в злото. Ако отново се замеряме с костите на нашите прадеди - нищо добро няма да се случи. В София има улици кръстени на политически дейци, които са се ненавиждали, с различно политическо мислене, но те са работили за България.

Кризата не е алиби, не е извинение, каза още проф. Пантев. Често пъти излизането от една криза финансова, стопанска, може да бъде по опасно от влизането.

Пожелавам ви да помните, че политиката не решава проблеми, а предотвратява проблеми. В поведението на нашето законодателство, на нашите министри трябва да предотвратяваме проблема, а не да го решаваме, когато се случи.

В заключение Пантев призова:

"На младите в парламента ще им кажа една моя скромна идея - лесно се служи на велико отечество, на отечество във възход и много трудно на отечество в беда.

Не бъдете мили един към друг само в командировка в чужбина, а бъдете добри към опонента си, говорете си с него, дори и пред очите на партийния ви бос."

Депутатите положиха клетва в името на България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.

В залата бяха президентът Георги  Първанов, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, националният омбудсман Гиньо Ганев, патриарх Максим, представители на съдебната власт и на дипломатически мисии.

По молба на кандидата за народен представител Тодор Йосифов, по-известен като рапъра Маниака, той няма да бъде депутат в новия парламент. В писмо до ГЕРБ той поиска да бъде отзован.

Учредителното първо Народно събрание започва работа през февруари 1879 г. в Търново.

То изработва и приема преди 130 г. Търновската конституция - първия български основен закон и е свикано по силата на Берлинския договор от 1878 г.

От общо 229 народни представители в Учредителното събрание, по избор влизат само 88 - главно от днешна Северна България, а 117 депутати получават правото да заседават по звание или според заеманата от тях длъжност.

19 от делегатите са назначени от руския императорски комисар княз Дондуков. Петима са представители на граждански дружества и организации.

43 от тогавашните депутати са с висше образование (шестима от тях - с докторат), 27 са с гимназиално, получено главно в западни и руски учебни заведения, 17 народни представители са с начално и 28 с основно образование.

От малцинствата - турско, гръцко и еврейско са представени общо 16 души в събранието. Тъй като избраните мюсюлмани са само 2-3-ма, императорския комисар назначава още 10 души.

Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 1 час

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 2 часа

Още пет области са с нови управители

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 3 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 3 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 3 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 4 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 4 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 4 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 4 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 5 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 5 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 5 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 5 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 6 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 6 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 6 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна