Бивши министри на ГЕРБ за обвиненията на Найденов
Министерски Съвет   
Източник: Георги Димитров/Нетинфо
380

В скандално интервю за Би Ти Ви тази сутрин бившият земеделски министър Мирослав Найденов заяви, че министрите от правителството на ГЕРБ са били подслушвани от вътрешния министър Цветан Цветанов и това им е било известно.

След интервюто той бе извикан на разпит в прокуратурата, където получи лична охрана и статут на защитен свидетел по делото за незаконно подслушване в МВР.

Веднага след интервюто на Найденов последваха реакции от партийните централи, а Бойко Борисов заяви, че няма да иска оставката на Цветан Цветанов.

Изказванията на Найденов получиха разнопосочни реакции от бивши министри в правителството на ГЕРБ.

Не може всички служби за сигурност по целия свят да оценяват усилията на Цветан Цветанов в борбата с организираната престъпност и да ги награждават, а тук в България да го изкарват най-големия душманин, заяви за Агенция "Фокус" бившият министър на транспорта Ивайло Московски по повод изявленията на Мирослав Найденов.

"Вярвам и съм сигурен, че всичко наговорено от Мирослав Найденов са безпочвени обвинения и прокуратурата ще докаже това. Днешното изявление на Найденов, според мен, е закъсняла защитна реакция", каза още Ивайло Московски.

Не разбирам реакцията и мотивите на Мирослав Найденов, лично за мен това не трябва да е централна тема на обществото, тъй като има много по-важни въпроси за решаване, коментира Владислав Горанов, бивш заместник-министър на финансите.

"Хората се интересуват какви ще им бъдат доходите и дали ще имат работа. Не ми е известно и не съм бил свидетел на министерско шушукане, за което той говори. Смятам, че това е защитна реакция на Найденов", смята Горанов.

Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, чието име бе споменато от Найденов сред тези на подслушваните министри, коментира пред БНР:

"Случвало ми се е да си оставя телефона в съседната стая докато имам разговори, заради опасения за подслушване. Като членове на кабинета сме се шегували помежду си, че е публична тайна, че сме подслушвани.

Аз дори веднъж в интервю се пошегувах, че това е вид начин за архивиране на работата ни. Смятам, че държавата не може да се управлява в страх и с подслушване", коментира бившият министър пред БНР.

Според него няма основания да не се вярва на думите на Мирослав Найденов. "Щом Найденов обаче е имал тази информация, по-добре щеше да е да я беше казал по-рано, защото сега вече тя може да се приеме като част от предизборната кампания", допълни Трайков.

Стефан Константинов: Знаех, че е възможно да бъда подслушван в рамките на закона заради интересите, свързани с работата ми на министър

Товакоментира пред БНР бившият министър на здравеопазването. Той обаче не допусна да е бил нерегламентирано подслушван и не сподели оценката на колегата си Мирослав Найденов, че на заседанията на Министерския съвет е царял страх. "Имах толкова много работа, че не ми оставаше време да мисля за друго", каза Константинов.

Сигурен съм, че когато завърши проверката на прокуратурата всичко ще стане ясно, заяви бившият министър на икономиката Делян Добрев на въпрос на "Фокус" в Златоград, където с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов се срещнаха с жителите на града.

На въпрос дали е вярно, че министрите са се събирали на групички преди заседанията на Министерския съвет да си говорят дали са подслушвани, Добрев заяви, че и като министър, и като депутат и като гражданин е чувал всякакви вицове за подслушвания.

"От срещите си с хората все повече се убеждавам, че те се интересуват от съвсем различни неща. Те искат да имат хубави пътища, повече работни места и сигурност", коментира още Делян Добрев.

Нека прокуратурата да приключи с проверките, за да се разбере дали някой е подслушван или не. Аз лично нямам никакви притеснения, каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която в началото на управлението на ГЕРБ бе министър на образованието.

На въпрос за казаното днес от бившия земеделски министър Мирослав Найденов във връзка с незаконно подслушване, Фандъкова коментира, че всеки човек носи сам отговорност за това, което прави.

"Аз съм противник на теориите за конспирациите. Има институции, правила и те трябва да се спазват", каза Фандъкова и допълни, че ако някой е нарушил правилата, ще носи отговорност.

В днешната електронна епоха всичко се подслушва и от държавни органи, и от частни фирми, каза директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, който бе министър на българите в чужбина в правителството на ГЕРБ.

Не съм имал усещането, че съм бил подслушван, добави той. По думите му изразът "Ела, имам да ти кажа нещо, не е за телефон", съществува от много време.

След като имаше едно видео, това с Мишо Бирата, което се пускаше по една телевизия, става ясно, че и Бойко е подслушван, и Дянков е подслушван и Танов и т.н., заяви проф. Димитров. Той посочи, че това не го учудва, тъй като в съвременния електронен свят всичко се подслушва с различни цели. "Жена ти може да те подслушва, за да докаже изневяра", каза проф. Димитров.

Защо трябва Цветанов да се оттегли, кой е доказал, че той е подслушвал, къде е доказателството, че с подпис на Цветан Цветанов е подслушван някой, коментира проф. Димитров.

"Какво имаме в момента – един анонимен сигнал, разгледан от прокурорите, които казват, че две трети в него е вярно. Питам какво е вярното, че има подслушвателна апаратура в МВР, ами има, естествено, тези 100 млн. не са дадени да подслушват Дучето и Гугутката, нали", каза проф. Димитров.

"Аз не се страхувам, знам как да говоря по телефона. Никога не са ме обвинявали във финансови злоупотреби", посочи историкът. „Няма нужда да имам усещането, че съм подслушван, от времето на комунизма, знам, че най-вероятно съм подслушван”, заяви проф. Димитров.

На въпрос на журналисти разцепва ли се ГЕРБ проф. Димитров отговори "От къде мога да знам, никога не съм бил член на ГЕРБ. Напуснах БСП, но не станах член на ГЕРБ. Казах – една партия – за един живот стига".

"Не смятам за редно да се хвърлят 100 млн. за подслушване, защото толкова е бюджетът на моето министерство”, каза проф. Димитров. Не мисля, че подслушването трябва да бъде приоритет над културата.

Коментари 380
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

380 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 1 час

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 1 час

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 3 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 3 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 3 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 3 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 4 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 4 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 4 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 4 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 4 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 5 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 5 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 5 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 5 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 5 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите