49

Здравната министърка Десислава Атанасова освободи директора на "Пирогов" проф. Димитър Раденовски.

Причината са нарушенията в провеждането на обществените поръчки, които откри Агенцията за държавна финансова инспекция.

До провеждането на конкурс за нов директор изпълняващ длъжността ще е доцент д-р Стоян Миланов,

който досега беше зам.-директор на болницата.

Атанасова обясни, че избира Миланов, "защото познава системата, израснал е в тази болница и през цялото време е бил отговорен за лечебната дейност в нея. Освен това не е един от хората, които са били от вечните кандидати за поста директор. Млад човек е и аз разчитам на различен подход и на креативно мислене".

В края на миналата седмица бе съобщено, че Агенцията за държавна финансова инспекция е постановила санкция от 100 хил. лева за "Пирогов" заради нарушения в договори за обществени поръчки, подписани от изпълнителния директор на болницата.

Докладът с констатациите на финансовата инспекция е вече в прокуратурата, стана ясно на 16 ноември.

По думите на министър Атанасова от вчера от съставените седем акта след проверката в болницата пет са съставени на изпълнителния директор като физическо лице, а два акта са съставени на търговското дружество.

"Първо докладът на Инспектората на министерството, в последствие и докладът на Държавната финансова инспекция потвърдиха, че в болница "Пирогов" има нарушение на Закона за обществените поръчки. След като вече ще бъдат връчени и наказателните постановления – санкции за лечебното заведение и лични санкции за проф. Раденовски, смятам, че решението ми е съвсем навременно", допълни министър Атанасова.

На въпрос защо не беше направена смяна на ръководството още през месец юли, министър Атанасова каза, че тогава е имало различно тълкуване на тази проверка. "Някои смятаха, че това е удар срещу "Пирогов". Други смятаха, че искам да сменя директора като направя изненадваща проверка. Не беше взето прибързано решение да бъде отстранен директорът, а след като бъдат потвърдени всички констатации, това вече е факт", каза Атанасова.

"В мое присъствие изпълнителният директор заяви, че

ще обжалва всичките седем акта",

каза още тя.

По думите й наказателните постановление все още не са връчени от Агенцията за държавна финансова инспекция. Вероятно това ще стане до края на месеца.

Лично аз не знам на какъв етап е проверката, която се извършва от прокуратурата, посочи министърката.

Според нея размерът на евентуалната глоба зависи от това наказателните постановление на кого и за какво ще се връчат.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@