3

С офия е обявена за постоянен носител на титлата "Европейска столица на спорта".

Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, позовавайки се на изпратено писмо от ACES EUROPE.

Фандъкова отчете и свършената работа в рамките на инициативата "София - Европейска столица на спорта 2018" и инвестициите, които общината е направила за развитието на спорта на територията на Столичната община.

"На финала на летния сезон сме в годината, в която София е европейска столица на спорта. Ще станат 4 години, в които работим активно за увеличаване на хората, занимаващи се с масов спорт. Разчитаме на всички знаменити български спортисти, които с примера си заразяват деца и възрастни. Провеждат се спортни събития от европейска и световна величина", заяви тя.

Източник: БГНЕС

Стана ясно още, че Фандъкова е избрана за почетен президент на ACES EUROPE за 2019 г. и че отличието ще й бъде връчено на 4 декември.

Фандъкова коментира, че оценката, която градът ние получил преди дни е важна за развитието на инициативата Европейска Столица на спорта и освен голямо признание носи и голяма отговорност, подчерта столичният кмет.

Тя отчете, че около 1.2 млн. души са се включили в мероприятията на „София – Европейска столица на спорта“ за последните 4 години.

Йорданка Фандъкова добави, че общината активно работи да няма детска градина или училище без спортна зала или физкултурен салон и обяви, че този проблем ще бъде решен окончателно до края на 2019 г. 

ACES Europe е нестопанска организация, базирана в Брюксел, която всяка година от 2001 г. определя Европейска столица, Град, Общност и Селище на спорта. Изборът на това признание се извършва от ACES Europe въз основа на принципите на отговорност и етика, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за доброто здраве и интеграцията на отделните социални общности.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@