13

В ертолет от ВВС извърши полет за разузнаване на нанесените поражения от обилните снеговалежи върху електропреносната мрежа в областите Смолян и Кърджали, съобщиха от Министерството на отбраната.

Военният „Кугар“ е излетял от летище Крумово за Кърджали и Смолян с двама представители на Електроенергийния системен оператор на борда.

По искане на Областна администрация в Пловдив специален автомобил с повишена проходимост роторен снегорин (ЗИЛ) и лек автомобил с повишена проходимост от авиобаза Крумово, са почистили пътищата към блокираното от снега село Манастир, община Лък.

Военнослужещи от Асеновград пък оказват помощ на населението в община Куклен, като разчистват пътя между селата Добролък и Яворово.

Снежното бедствие в Родопите
Снежното бедствие в Родопите Източник: Министерство на отбраната

Все още 615 населени места в страната остават без електрозахранване, по данни на Министерството на енергетиката. Най-критична е ситуацията в Пазарджик, Кърджали и Смолян, районите на Батак, Доспат и Юндола.

17 души са блокирани в хижа „Христо Смирненски“ вече трети ден, но им е подсигурена храна и не са в бедстващо положение. Такава е ситуацията и в манастира на Кръстова гора, където са блокирани трима души.

Снежното бедствие в Родопите
Снежното бедствие в Родопите Източник: Министерство на отбраната

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@