Ромско семейство промени начина си на живот за по-малко от две години
Източник: netinfo
59

В ладо Петров е създател на “Ферми Аме” - системен модел за работа със семейства от ромски произход, който съчетава създаването на лични стопанства в областта на земеделието със социална работа със семействата и децата.

Подходът на Владо повишава качеството на живот на семействата и променя отношението им към образованието на децата, за да постигне трайна промяна в техния живот.

Владо е участник в Акселератора на ПРОМЯНАТА през 2017 г., заедно с още 12 стартиращи социални предприемачи, които са намерили решение на проблеми на децата в България. Акселераторът е двумесечна интензивна обучителна програма, която предлага специализирани безплатни обучения и индивидуални консултации. Той е част от процеса на селекция в ПРОМЯНАТА и дава възможност на участниците да подобрят своите решения и своя бизнес план преди да продължат напред в конкурса.

Българска организация подготвя децата за технологичните професиите на бъдещето

Български деца могат да програмират роботи и да построят къща

Владо е геолог по образование и има малък бизнес в сферата на бижутерията от камъни. Преди 5 години, воден от желанието си да помага на другите, Владо става доброволец в център за настаняване на деца от семеен тип, в които децата, поради различни, причини временно не живеят със семействата си. Там намира своето второ призвание и записва и завършва магистратура “Социална работа с деца и семейства” в СУ “Св. Климент Охридски”.

През февруари 2016 г. Владо и негова приятелка Динилия (Дани) Кръстева - отиват в село Джурово, в община Правец, да дарят мебели на едно от много бедните семейства там. Остават потресени от условията на живот, които виждат, и още на връщане към София започнат да нахвърлят идеи за това как могат да им помогнат. Така се ражда идеята за създаване на домашни стопанства за хора от маргинализираните групи у нас. Тези стопанства Владо кръщава “Ферми Аме” – от ромската дума “аме”, която значи ние.

Месец по-късно двамата започват работа с ромското семейство, което се посетили. То се състои от баба, дядо, майка, баща, трите им деца и един техен племенник.

Семейството живеят в много тежки условия - незаконни едностайни постройки, без канализация, баня или тоалетна, замръзнала по няколко месеца през зимата, огромно незаконни сметище зад тяхната къща поради липса на сметосъбиране.

Чрез инвестиция от Владо и негови приятели, семейството купува едно прасе и 10 кокошки. 19 месеца по-късно тяхното стопанство се развива успешно - родили са се няколко поколения прасета, а с парите от тяхната продажба семейството е променило драстично материалното си положение. Най-важното в модела им е, че успоредно с икономическата работа по стопанството, Владо и Дани работят със семейството по отношение на начина на отглеждане и възпитание на децата им.

Голямата промяна, която Владо наблюдава в членовете на семейството, се крие в това, че те са променили своя начин на възприемане на околния свят и на тяхната ролята в него. Това ги мотивира да променят и своята среда на живот – със свои собствени ресурси пред лятото на 2016 г. те си построяват баня.

Само година по-късно, през лятото на 2017, семейството решава да смени драстично начина си на живот и купува къща в селото извън ромската махала. По своя инициатива те купуват и нови 23 кокошки за създаване на по-голямо стопанство.

Майката и бащата решават да създадат и свое отделно стопанство и купуват още две прасета. Тази стъпка е огромна за тях, защото в ромската общност е прието майките да са безгласни при взимане на решения за отглеждане на децата им, а младите бащи да нямат роля в решенията за работата на семейството. С решението си младото семейство разчупва тези стереотипи. Децата им вече са включени в образователната система на страната.

Владо споделя, че неговият метод работи, защото чрез създаването на домашните стопанства хората придобиват навици и умения да се грижат за животните, възпитават в себе си чувство за отговорност, проявяват инициативност и придобиват начални бизнес умения.

Владо започва работа и с други семейства в Джурово, за да може там да се създаде „споделена ферма“. В нея всяко семейство ще разполага с необходимата площ за отглеждането на своите животни и ще полага грижи за тях, а реализирането на продукцията ще е общо за всички участващи във фермата семейства. По този начин ще се решат много проблеми като размера и постоянното качество на доставките до пазара.

Чрез „Ферми Аме“ Владо подкрепя желанието на хора от маргинализираните общности в България трайно да преодолеят бедността като начин на живот. Ето защо едно от условията семействата да се включат в проекта и да получат подкрепа е децата им да са включени в образователната система.

За своята мотивация да го прави, той споделя: “Хората от маргинализираните групи са „невидими“ за българското общество - обръща им се внимание единствено когато някой проблем стане прекалено голям. Това води до работа „на парче“, няма стремеж да се работи на системно ниво - да се подкрепят и развият положителните качества на хората от тези групи, за да могат сами да разрешат своите проблеми.”

Най-трудно за Владо е да се сблъсква с недоверието, което съществува между българите и малцинствените групи у нас, и със стереотипите, че членовете на тези групи не могат да променят начина си на живот.

Всички усилия обаче си струват заради промените, която постигат и знанието, че без този проект тези хора не биха имали шанс да подобрят своя живот и този на децата си. Владо мечтае този модел на работа да се разпространи и  в други населени места в цялата страна.

“Надявам се по този начин да се прекрати този своеобразен кръговрат на възпроизвеждане на бедност и обреченост, в който хората не вярват, че нещо положително може да се случи в техния живот и не полагат никакви усилия за промяна.”, допълва Владо.

В момента той продължава да развива “Ферми Аме” и търси подкрепа в няколко насоки. Трябват му средства за създаване на още стопанства. Подкрепа за популяризиране на успешния пример с първото семейство в Джурово, за да могат хората да повярват, че е възможна трайна промяна в ромската общност. Но най-вече – други партньорски организации, които биха искали да приложат този модел на работа.

За да структурира и развие идеите си, Владо взима участие в редица обучения за социално предприемачество. Едно от тези обучения е и Академия за социални предприемачи, организирана с подкрепата на Програма Европа 2017 на Столична община, Нова Броудкастинг Груп и ING Bank, клон България. Там Владо се запознава с екипа на организаторите от Reach for Change България и The Business Instutute. Те му разказват за конкурса ПРОМЯНАТА и Владо решава, че е готов да кандидатства и че подкрепата от ПРОМЯНАТА може да му помогне да развие “Ферми Аме”. Подава формуляра за кандидатстване, в който описва своята работа със семейството в Джурово, и успешно преминава през първите четири етапа на селекция, за да стане едни от 13-те социални предприемачи, поканени в Акселератора на ПРОМЯНАТА.

Две млади учителки създават паралелен свят за децата в болниците

Семеен център за недоносени деца отваря врати в София

“Участието в Акселератора е уникална възможност за мен. Програмата е интензивна, с изпълнение на множество допълнителни задачи, и по този начин виждам проекта в различна светлина и успях да го надградя като идея. През цялото време работя в среда на много интересни и ентусиазирани да променят нещо в България хора, които могат да ми бъдат бъдещи партньори. Горещо препоръчвам на всички, които се чувстват готови да работят за решаването на някой от социалните проблеми у нас!” споделя Владо за участието си в ПРОМЯНАТА.

През ноември Владо ще се яви на интервю с експерти от България и Швеция, които ще определят кои ще са петимата нови финалисти в ПРОМЯНАТА 2017/2018. Те ще получат финансиране, медийно внимание, менторска подкрепа, обучения и достъп до международната мрежа на ПРОМЯНАТА. Публиката отново ще има шанс да гласува за своя фаворит сред петимата финалисти през януари 2018 г.

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява за четвърта поредна година партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА помогна на над 13 000 деца и младежи от цялата страна.

Коментари 59
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

59 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 7 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности