Протести в няколко града в защита на Странджа
Източник: Асен Генов
23

Н ад 300 души се събраха тази вечер на Орлов мост на протеста в защита на природен парк "Странджа". Протести са насрочени за днес в още 10 града.

Хората на Орлов мост носят плакати: "Странджа не е манджа", "Пазете Странджа". Някои от присъстващите носят знамена на България и на Европейския съюз. Други са пристигнали с велосипедите си.

В района има засилено полицейско присъствие - около езерото "Ариана", по бул. "Цар Освободител", както и в Борисовата градина.

Събралите се протестират, въпреки че министърът на околната среда и водите Искра Михайлова подписа заповед за спиране на реализацията на общия градоустройствен план на Община Царево. Според тях, това не е достатъчно, за да бъде защитена планината от безразборно строителство.

Протестиращите блокираха за кратко движението през Орлов мост, а по късно по бул. „Цар Освободител”. Те тръгнаха в шетвие към СУ „Св. Климент Охридски”, като скандират „Оставка”, „Странджа”, „Искаме природа, не искаме бетон”.

Представители на „Ранобудните студенти” също се присъединиха към протеста.

На Орлов мост пред събралите се говориха Свилен Овчаров от „Зелените”, Тома Белев от „Зелени Балкани” и Петко Цветков от „Биоразнообразие”. Те призоваха да се поиска оставката на заместник-министъра на околната среда и водите Чавдар Георгиев. Той в продължение на 1 месец, според протестиращите, лъгал за екологичната оценка на Царево и според тях е в явен конфликт на интереси в района и практически не защитава интересите на обществото.

Около 20 ч. протестиращите достигнаха до Народното събрание, където скандираха „Оставка”, „Долу БКП”. Много от хората са дошли на протеста с децата си.

Надпис от свещи „Странджа” бе запален в центъра на Бургас по време на екопротеста тази вечер. По този начин природозащитниците отбелязаха 19-годишнината от обявяването на Странджа за природен парк. Около 30 души участваха в протеста в центъра на града. Имаше много млади хора със своите деца, както и младежи.

Организаторът на протеста Яна Гочева заяви пред журналисти, че добрата новина от днес е, че министърът на околната среда и водите е издала заповед за спиране на ОУП на Царево. Но в заповедта се казва, че влиза в сила до възлагането на процедурата за изготвянето на новия Общ устройствен план.

„Т.е. когато се възложи на някоя фирма, тази заповед спира да важи и устройственият план пак влиза в сила, докато бъде изготвен новия”, обясни Гочева. Тя бе категорична, че това не устройва еколозите и природозащитниците.

„Не смятаме, че е правилно или законно и искаме тотално спиране на плана”, заяви Гочева.

В същото време бургаските еколози бяха разтревожени и от това, което се случва в останалите национални паркове. „Едновременно бяха сменени няколко директора в страната и на национални, и на природни паркове”, каза тя като даде пример с парк „Българка”. „Там е назначен представител на местната секция на ДПС, който е човек, уличен в незаконни сечи на предишната си работа”, обясни Гочева като заяви, че такива хора нямат място в управлението на природните ресурси, които са най-голямото богатство на страната ни.

Около 40 души участваха в протестното шествие в Пловдив. Те преминаха по Главната улица на града. Множеството изпя песента „Хубава си, моя горо”. Издигнали плакати и национални флагове, природозащитниците скандираха: „Искаме природа, не искаме бетон”, „Морето е на всички, не торба с парички”, „Нека стане ясно, морето не е частно” и „Долу ръцете от Странджа”.

Според протестиращите някои хора желаят луксозна почивка, други искат дива природа. И понеже има различни туристи, трябва да се осигурят удобства и на двете групи, а в момента застрояването пречи.

Протестът в Пловдив бе и срещу прокарването на проекта за изграждане на тунел под Шипка, който според протестиращите ще наруши целостта на Национален парк „Българка”. Шествието премина по цялата Главна улица и се върна до изходната си точка - площад „Стефан Стамболов”.

Протест срещу застрояването на територии в Природен парк "Странджа" се състоя и в Сливен. Около 20 протестриращи от различни екологични и граждански обединения се събраха под Стария бряст с настояване за ограничителни мерки срещу застрояването на терени от природния парк, промени в Закона за Териториално селищното устройство, които да гарантират, че при всеки проект за застрояване ще се прави оценка за въздействие върху околната среда.

Протестът бе насочен и срещу уволненията на доказани и компетентни директори на природни паркове и замяната им с неспециалисти. Самият протест продължи около половин час, а след това протестиращите преминаха по пешеходната зона на Сливен, покрай сградата на Общината и се събраха отново на централния градски площад "Хаджи Димитър", където се поклониха пред паметника на войводата и Сливенските възрожденци. Това е втората подобна проява в Сливен, първият протест за запазването на Странджа бе в Сливен през януари.

Над 20 човека подкрепиха протеста във Велико Търново в подкрепа на общонационалната инициатива за защита на природен парк „Странджа". Събитието е организирано от Гражданско сдружение ГОРА още и в знак на протест срещу изсичането и застрояването на гората в квартал Картала във Велико Търново.

Протестиращите бяха подготвили различни плакати, с провокиращи послания като : „Странджа=Картала”, „Гората=Хората”, „Не ни убивайте”.

"Днес има решение от Министъра на околната среда и водите, че в парк Странджа няма да се строи. Във Велико Търново също не трябва да се застроява гората, ако се изсече, това ще доведе до екологична катастрофа”, посочи Радослав Иванов, председател на сдружение ГОРА.

В протеста се включиха и част от „Ранобудните” студенти.

Екоактивисти от Русе се включиха в поредния протест срещу застрояването на Природен парк Странджа. Този път те се събраха на брега на река Дунав пред паметника на Баба Тонка.
Екоактивисти от Русе се включиха в поредния протест срещу застрояването на Природен парк Странджа. Този път те се събраха на брега на река Дунав пред паметника на Баба Тонка. Източник: БГНЕС

Екоактивисти от Русе се събраха на брега на река Дунав пред паметника на Баба Тонка, където разпънаха плакати в защита на природата. След това младежите слязоха край реката, където към тях се присъединиха и познатите отпреди хора с маски на защитени животински и дървесни видове от района на Странджа.

Със скандирания "Гора, а не бетон" групата от 30-ина русенци премина по центъра до площада пред Общината. Те издигнаха плакати с искания да се отмени заповедта за общия устройствен план на община Царево, приет без екологична оценка.

Протестиращите настояват Черноморското крайбрежие, природата и биоразнообразието на България да бъдат защитени от правителството като национално богатство. Младите хора отново направиха пърформанс, в който демонстрираха безогледно изсичане на дървета и унищожаване на природата. 

Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 43 минути

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 1 час

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща

<p>&quot;Америка&nbsp;изоставя Украйна&quot;&nbsp;</p>

"Америка изоставя Украйна": Руските атаки нарастват, а подкрепата на САЩ намалява

Свят Преди 2 часа

Пейзажът на бойното поле в Източна Украйна значително се влоши през последните дни

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

България Преди 2 часа

За уникалните способности на 13-годишното момче четете в следващите редове

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Свят Преди 2 часа

Властите са претърсили домовете и работните места на заподозрените

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 2 часа

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара

Рилската света обител в 30 уникални факта

Рилската света обител в 30 уникални факта

Любопитно Преди 2 часа

Той е най-големият манастир в България

Владимир Путин

Украйна може би премина ядрената червена линия на Путин

Свят Преди 2 часа

Ако радарната система "Контейнер" е била засегната, атаките може да са изпълнили едно от "условията, определящи възможността за използване на ядрено оръжие"

<p>Голямата опасност на изборите за Европейски парламент</p>

Застрашават ли популистките партии бъдещето на ЕС

Свят Преди 2 часа

Популистките партии се радват на растяща популярност, но едва ли ще диктуват дневния ред на следващия Европейски парламент, тъй като нямат обща визия за бъдещето на ЕС, прогнозират експерти

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за здравето

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за здравето

България Преди 2 часа

Те са свързани с правата на пациентите с психични заболявания

Анджелина Джоли твърди, че Брад Пит се опитва да я „изтощи финансово“

Анджелина Джоли твърди, че Брад Пит се опитва да я „изтощи финансово“

Свят Преди 3 часа

Повече за съдебните дела между Анджелина Джоли и Брад Пит четете в следващите редове

Принцеса Даяна

Най-драматичните телевизионни интервюта на всички времена

Любопитно Преди 3 часа

От "интервюто за автомобилната катастрофа" на принц Андрю до горещо очаквания разговор на Майкъл Джексън с Опра

<p>Радев: Тези неща постепенно ще останат в историята</p>

Радев: Ресурсната неосигуреност на армията и ниският социален статус постепенно ще останат в историята

България Преди 3 часа

Държавният глава и президентът на Италия Серджо Матарела посетиха учебен полигон „Ново село“

В самолета

Полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло

Любопитно Преди 3 часа

Дословното пресъздаване на думите и жестовете на участниците, чиито гласове се свързват в голяма обща история