3
По олството на Кралство Нидерландия в София обяви, че открива книга за съболезнования за отдаване на последна почит към покойната Хенриет ван Линден-Лайтен.

Баронеса Хенриет ван Линден-Лайтен, посланик на Нидерландия в България в периода 2001-2005 г., е починала на 60-годишна възраст на 6 ноември 2010 г. в резултат на тежко заболяване.

Хенриет Йохана Корнелия Мария баронеса ван Линден е завършила социални науки и е специализирала философия и арабски езици в университета в Амстердам. Била е на дипломатическа работа в Кайро, Бейрут, Лондон и Брюксел преди да заеме поста извънреден и пълномощен посланик в София.

Работеше особено активно в подкрепа на българското членство в Европейския съюз. През 2005 г. бе удостоена с най-високото държавно отличие - орден "Стара планина" - първа степен, за изключителните си заслуги към България.

След това ръководеше отдела за Северна Африка и Близкия Изток в холандското външно министерство, а от април 2009 г. бе назначена за посланик при Светия престол във Ватикана.

Наред с многопосочната й широка и богата дейност в периода на присъединяване на България към ЕС, в София нейна беше нестандартната инициатива за т.нар. "стихове по стените" (проекта "Европейска поезия на стената - единство в многообразието"), към която се присъединиха и други посолства на страни-членки на общността.

Баронесата беше омъжена за авторитетния журналист Аернаут ван Линден, работил за Би Би Си, "Вашингтон пост", редица британски и холандски вестници. По време на престоя си в България, вече оттеглил се от активна работа, той преподаваше в Американския университет в Благоевград.

Днес във в. "Дневник" (dnevnik.bg) български автор, близък на покойната, който не е пожелал да упомене името си, е написал:

"Хенриете ван Линден разбираше България, харесваше българите и вярваше в европейското ни бъдеще повече, отколкото сами вярваме в него...

За разлика от повечето чужди дипломати в София Хенриете наистина се опита да разбере мястото, където е попаднала, и хората, сред които живее.

Тя познаваше българската история по-добре от много българи.

Тя говореше с хората - не само с политическия и интелектуалния елит от жълтите павета, но и с обикновените българи, при които ходеше често.

"Защо родителите ти не четат вестници?", "Какво е да си лекар в русенската болница?", "Трудно ли е да си жена - кмет на малък български град?"

Хенриете непрекъснато задаваше въпроси - точни, почти журналистически - все пак беше жена на един от брилянтните холандски журналисти..."

За тези, които биха желали да отдадат своята почит, посолството (на ул. "Оборище" 15) ще бъде отворено на 9 и 10 ноември от 9.30 до 12 и от 15 до 17 ч.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@