Заплахи за работата изместват купуването на гласове
Заплахи за работата изместват купуването на гласове   
Източник: Георги Димитров-Бруно
8

"Принуда и преки заплахи изместват купуването на гласове", коментира в "Труд" социологът Антоний Гълъбов. Опасността от загуба на работа или възможността за намиране на подходяща определя поведението на все повече избиратели.

Заплахата за съкращения на работници, които не гласуват за посочената от работодателя им партия или коалиция, също подменя и компрометира свободната воля на избирателите.

Сравнително редки, но още по-уродливи са заплахите към вярващи, че техни близки няма да бъдат погребани според религиозните изисквания. Взаимните обвинения в купуване на гласове се превърнаха в неразделна част от партийното противопоставяне. От една страна, това замъглява истинския проблем, а от друга - банализира публичното говорене срещу политическата корупция.

ГЕРБ или МВР ще се явяват на изборите, пита "Сега". МВР винаги е удобната маша за властта - когато наближат избори, силовото министерство започва да се върти на свръхбързи обороти. От години в министерството се прави щаб, който да следи за нередности, за купуване на гласове и т.н.

Но този път МВР прави нещо по-различно, което дава началото на една опасна игра - вътрешният министър и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че е създаден специален щаб, който да разработва планове за противодействие на провокации и създаване на напрежение в смесените райони. От това по-голяма провокация едва ли може да има, коментира вестникът.

Подобно нещо не е имало дори в най-трудните избори и само доказва всички притеснения около предстоящия вот. Очевидно, че ще има доста работа за международните наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които бяха ни изпратени заради това, че вътрешният министър ръководи и предизборен щаб в България. Нещо, което отдавна не се бе случвало. Да не говорим, че изобщо не е практика за страна член на ЕС.

"Обстановката в политическото пространство е почти площадна и не би трябвало да се премества в парламента", казва в интервю за "Монитор" Димитър Главчев, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ. И обяснява: "Представете си какво ще се случи по време на изборите. Не мисля, че е продуктивно да се работи при такива условия. Според мен наистина би трябвало да има прекъсване, като всичките дни да се отработят по някакъв начин."

Да клатиш лодката насред избори, пише "Стандарт" в коментар. Червената партия е отслабена и предизборните кампании на номинирания за президент Ивайло Калфин, а също и на голяма част от кандидатите за кметове не вървят по най-успешния начин. Тъкмо в този момент бившият соцпредседател Георги Първанов се развихри, тръгна на обиколки из страната, пусна пиперливи мемоари. Повишената активност на Първанов по-скоро прилича на опит за препъване на екипа на Сергей Станишев, който си е заложил главите в предстоящите избори в мига, в който облаците на поражението са се надвесили над БСП.

Отношенията между Първанов и червената партия се влошиха сериозно още покрай авантюрата, наречена АБВ. Президентският проект наостри социалистите срещу държавния глава и в крайна сметка той го замрази, след което компромисно за президент беше издигнат говорителят на АБВ Ивайло Калфин.

Първанов може и да се е разлютил от забележката на Станишев - "едва ли който и да било може да влезе обратно в роля, от която е излязъл". Но опитен политик като него би трябвало да разбира, че с нападките срещу бившата си партия силно разколебава твърдия електорат на БСП.

Правителството отпусна в сряда допълнително 15 млн. лв. към бюджета на МВР, съобщава на първа страница "Труд". Парите са поискани от вицепремиера Цветанов, чието ведомство се радва на годишна държавна субсидия от 907 млн. лв. В предложението не е посочена детайлна разбивка за какво ще бъде изхарчен новият транш. Част от 15-те млн. лв. ще отидат за разплащане на текущи задължения.

Доходите на българите растат над два пъти по-бавно от разходите, показава изследването на домакинските бюджети през второто тримесечие на тази година, отбелязва "Труд". Общият доход средно на човек за периода април-юни е бил 940 лв., съобщават от Националния статистически институт. В сравнение със същите месеци на миналата година увеличението е с 3,8%. Харчовете обаче са нарснали с цели 8,2% на годишна база, достигайки 870 лв.

"Качеството на храните пада, а цените им скачат", коментира"24 часа". Производствената инфлация е по-висока от потребителската. Цените на едро скачат повече, отколкото тези в магазините. За последната година поскъпването на изхода на предприятията е 8,4%, а инфлацията е само 4,4%. Обяснението: в България в навлязоха десетки мултинационални вериги хипермаркети. Те се снабдяват директно от производители от цял свят. Заради жестоката конкуренция водещият принцип е ниската цена, но чест за сметка на качеството.

Дружества и банки прехвърлят взимания на мутренски фирми, алармира Константин Пенчев, омбудсман на България. В интервю за "Новинар". Хората се оплакват, че са рекетирани. Става дума за доставчиците на обществени услуги като топлофикация, електроразпределителните дружества, мобилни оператори. Банки се възползват от законовата възможност да си прехвърлят вземанията на други фирми със съмнителна репутация, които изненадват длъжниците на тези дружества или банки с новината, че тези взимания вече са прехвърлени и започват да искат събирането им с методи, които бяха познати от началото на прехода.

Нарушение на закона няма. Но когато си монопол, когато си доставчик на обществени услуги в огромен размер и си една богата и уважавана фирма или банка, макар да има законова възможност да се прехвърли вземането на фирми със съмнителна репутация, нямаш морално право, е позицията на Пенчев.

"Лукойл" ще мотае делата за лицензите, отбелязва на първа страница "Дневник". Това стана ясно при първата среща на юристите на компанията и ведомството в Софийския административен съд. Само няколко дни след отнемането на лицензите рафинерията и терминалът за товарене и разтоварване на танкери получиха съдебно разрешение да работят, докато текат споровете с митниците. Така за "Лукойл" времето, през което се водят делата, е период, през който гарантирано няма да бъдат "безпокоени" от държавата за липсата на задължителните измервателни уреди.

"Тази година цената но житото е по-добра", констатира Христо Цветанов, председател на Асоциацията на земеделските производители. В интервю за "Труд" той посочва, че на вътрешния пазар цената на фуражната пшеница е около 300-310 лв./т. За хлебната се коментират нива от 320-330 лв./т.

Бизнесът скочи срещу 150 пъти увеличена такса за ползване на вода, пише "Дума". Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки изразява несъгласие с новата тарифа за таксите за водовземане, за ползване на воден обект и за замърсяване. Представителите на безалкохолната индустрия възразяват срещу 150 пъти увеличения размер на единичната такса за самостоятелно-питейно водоснабдяване, която става 0,75 лв. за куб. м.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 3 минути

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 19 минути

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 55 минути

До момента са инспектирани над 2000 обекта

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

Свят Преди 1 час

Тя е извършена в окръзите Хатай, Ялова, Коня, Йозгат, Чанаккале, Сакария и Текирдаг

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 1 час

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 1 час

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 1 час

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 1 час

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 1 час

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Свят Преди 1 час

Вижте най-интересните моменти от 14 милиарда години история на нашата планета

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

България Преди 1 час

Решението за това беше подкрепено от 129 народни представители

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 1 час

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова

к

ГЕРБ-СДС: Настояваме за незабавни оставки в СОС

България Преди 1 час

Защо от ГЕРБ-СДС искат оставки в СОС четете в следващите редове

.

Странната история на дупка от плъх, превърнала се в забележителност

Свят Преди 2 часа

Една двойка дори си каза "Да" пред отпечатъка от плъх

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

България Преди 2 часа

Ударили са се лек и товарен автомобил

<p>Четири области на Слънцето експлодираха едновременно</p>

Четири области на Слънцето експлодираха едновременно, ще ударят ли Земята

Свят Преди 2 часа

Засега не е ясно дали слънчевите изригвания ще ударят Земята