"Труд": В България не остана кой да работи
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
38

Според челото на "Труд" в България не остана кой да работи. 70 младежи влизат на пазара на труда, 100 възрастни излизат, сочат още данните от преброяването.

На вътрешна страница изданието помества интервю с директора на НСИ Мариана Коцева.

По думите й за младите религията не е важна.

"Според мен става дума за една нова генерация, която има различни стереотипи и представа за света. Хора, които са с висше образование и компютърна грамотност. Това е промяна на мисленето.

Повечето от тези хора са попълнили въпросника в интернет, а това показва, че никой не им е попречил. По-скоро те са сметнали, че няма смисъл да отговарят. Тези хора предпочитат съжителството без брак - поколението с компютър и интернет", казва Коцева.

Според нея спекулациите, че ромите след 20-30 години ще са мнозинство, са напълно неоснователни.

Броят на жените ромки, които могат да родят, намалява също като при българките и туркините, аргументира се Коцева.

Все повече българи емигрират, а останалите застаряват в държава с висока безработица и големи социални разслоения. Без работа през 2011 г. е армия от 495 000 - 15 процента от икономически активното население на страната.

Докато градовете са свързани със света с модерни комуникации, селата продължават да живеят без бани и канализация.

За хиляди деца от етническите малцинства житейските шансове са малки - всяко четвърто ромче и всяко 8-о дете от турския етнос на възраст до 15 г. не ходят на училище.

Някои региони на страната ударно обезлюдяват, а други се капсулират етнически.

Това показват окончателните данни от националното преброяване, което се проведе през февруари, отразени под глава от "Сега".

Най-възрастният българин, който тази година е навършил 111 г., живее в София, е водещата новина за "Монитор".

"Ромите са намалели с 55 000", е водещото заглавие по темата за "24 часа". Изненадващо се оказва, че те са само 325 343. През 2001 г. за роми са се самоопределили 370 908 души.

Докладът за състоянието на администрацията, който изкара наяве факта, че таванът на чиновническата заплата надскача 2000 лв., докара сериозни главоболия на министрите и доведе до уволнение в аграрното ведомство, подчертава "Сега".

Земеделското и социалното министерство, които бяха уличени в най-голяма щедрост към подчинените си, обявиха, че докладът е пълен с грешки, и се зачудиха кой го е писал.

Регистрацията на нова кола вече ще става чрез интернет, съобщава за "Телеграф" Иво Писанов, зам.-началник на КАТ-София.

Услугата ще стане факт с въвеждането на новия електронен портал на Пътна полиция до няколко месеца.

От нея ще могат да се възползват шофьори от цялата страна.

В страната има сериозен дефицит на бяло вино за износ, алармира под глава "Класа", позовавайки се на шефа на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.

В момента търсенето на външния пазар е голямо. Въпреки че сме едва в средата на годината, вече са продадени 85% от реколта 2010. С интензивни темпове намаляват и количествата червено вино. Реколти от 2007, 2008 и 2009 г. са напълно изчерпани.

Има много малки количества в къси серии, които са оставени да отлежават, казва още Коев.

Той съветва предприемачите, които кандидатстват по Програмата за развитие на лозаро- винарския сектор и по-специално за мерките, свързани с преструктуриране и конверсия на лозя, да засаждат по-големи масиви с бяло грозде.

"За да пестя, отказах да получа награда в Дубай", е заглавието над интервю в "24 часа" с кмета на София Йорданка Фандъкова. В отговор на въпрос столичният градоначалник подчертава:

"Не само че не пътувам в първа класа, а избягвам да ходя в командировки. Често ме критикуват за това, защото все пак контактите с колегите от останалите европейски столици са важни.

През 2010 г. съм похарчила 1400 лв. за командировки, а тази година - 340 лв. Разходите за самолетни билети за 2010 г. пък са 1300 лв., а за тази - 1620 лв. Пътуванията ми са толкова малко, че мога без проблем да ги изброя - срещи с кметовете на Истанбул, Берлин, Виена, Женева, Рим и посещение в Брюксел.

Отказвам редица покани, например до САЩ. Не отидох и в Дубай, за да получа важна за общината награда. Пътувам във втора класа, защото не е нужно да се дават пари за повече удобства.

Ограничила съм максимално не само моите, но и пътуванията в чужбина на целия ми екип. Трудно разрешавам командировки. Правят се само такива, свързани с европейски проекти, защото после парите се възстановяват."

По повод предстоящия вот на недоверие Мартин Димитров, лидер на СДС, заявява за "24 часа":

"Целта на вота не е падане на кабинета, той няма как да падне. Независимите бяха погребани. Целта е да се покажат проблемите в сектор "Сигурност" и да се търси тяхното решаване.

Те са наистина сериозни и нерешени - това се вижда и от доклада на ЕК. А истинският вот са местните и президентските избори. След тях аз очаквам нова картина в България. Много повече десница по места. И сериозни промени в правителството и начина на управление."

Определено очаквам по-голям обществен интерес към дискусията по предстоящия вот на недоверие, коментира пред "Дума" депутатът Корнелия Нинова.

"Очаквам също и сега ГЕРБ да закрият дебатите за медиите и да няма пряко излъчване по БНТ и БНР. Бойко Борисов вече декларира, че няма да дойде в парламента. Но това не ни изненадва. Става въпрос за стил на управление и на поведение през последните две години. Управляващите целенасочено "покриват" сериозните и важни теми и ги неглижират пред обществото.

Тук, както в цялото управление на ГЕРБ, се налагат силовият подход, потъпкването на демократичните институции и принципи и преекспонирането единствено на министър-председателя", констатира Нинова.

В момента МВР има едно от най-слабите ръководства и това е тежък проблем за страната, смята Борислав Българинов, кандидат за кмет на ОДС в Русе.

В отговор на въпрос за "Новинар" Българинов коментира предстоящия вот: "Според мен целта е с вота на недоверие да се отклони основната тема - икономическата ситуация в страната. Да, полицейските въпроси са много важни, те са необходими, но икономическата ситуация определя днешния статут на българина и бъдещето на България. Мисля, че това трябва да бъде основният дебат.

Ако икономическата ситуация в страната не се промени, ако не се вземат адекватни и бързи мерки, аз мисля, че България след една година ще се намира още по-надълбоко. Всички други държави излязоха от кризата, само в България не се променя нищо".

В интервю за "168 часа" бившият вътрешен министър Румен Петков подчертава, че "двамата вицепремиери говорят взаимоизключващи се неща".

По думите на Петков контрабандата в държавата се увеличава. "Това е една от причините да ни спрат за Шенген. Ние сме заплаха за икономиките на европейските държави.

Контрабандата на цигари удари бюджета на България с до 1 милиард на година. Освен това имаме невероятен ръст на контрабандата на горива.

Тук са парите за пенсии и здравеопазване. И тия пари някои ги краде. И този някой е на висок пост в държавата. За съжаление министър-председателят изпуска тези факти и така страда българският гражданин", твърди Петков. 

Според заглавие в "Сега" Яне Янев е събрал 200 000 фалшиви подписа за промени в конституцията. Това става ясно от проверката на подписката, извършена от ГРАО и разпространена на заседанието на правната комисия.

В нея се съдържат 161 371 парафи на граждани с грешни данни, 28 191 повторени подписа, 16 393 са на починали хора, 719 - на лица, които не са български граждани, 603 - на младежи под 18 години, посочва всекидневникът.

До 31 декември 2012 г. медикаментите от Позитивния лекарствен списък, които се плащат напълно или частично от здравната каса или от държавата, няма да поскъпват, съобщава "Труд".

Цените им могат единствено да се намаляват. Това предвиждат поправки в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които депутатите гласуваха окончателно в четвъртък.

По трупа на Яна Кръстева в Борисовата градина са открити 7 косъма от 30-годишния мъж, задържан за смъртта й, твърди "24 часа". Той вече е обвинен за умишлено убийство и ще остане в ареста.

Не е изключено обаче да е имал съучастник, посочва изданието. Още в сряда сутринта полицаи и прокурори вече знаели, че имат сериозни улики за убийството.

"24 часа" акцентира още върху коментар на бащата на убитото момиче:

"Лично аз се съмнявам, че един човек е убиецът на Яна, каза още Кръстев. - Ако е така, той би трябвало да я е упоил с нещо предварително. Яна беше слабичка, но спортуваше и беше много жилава. Един човек едва ли би могъл да преодолее съпротивата й."

Коментари 38
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

38 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 14 минути

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 26 минути

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 40 минути

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 56 минути

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 1 час

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 1 час

До момента са инспектирани над 2000 обекта

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

Свят Преди 1 час

Тя е извършена в окръзите Хатай, Ялова, Коня, Йозгат, Чанаккале, Сакария и Текирдаг

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 1 час

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 1 час

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 1 час

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 2 часа

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 2 часа

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Свят Преди 2 часа

Вижте най-интересните моменти от 14 милиарда години история на нашата планета

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

България Преди 2 часа

Решението за това беше подкрепено от 129 народни представители

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 2 часа

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова