"Труд": Плащаме глоби с есемес
Източник: netinfo
4

Глобите на КАТ вече ще се плащат с есемес - новата услуга е въведена преди дни и вече двама души са я използвали, съобщава "Труд" в челната си публикация.

Засега могат да се превеждат санкциите само по фишове до 50 лв. От средата на 2010 г. системата ще започне да действа и за актове.

Който иска да си плаща глобите с есемес, трябва да притежава валидна банкова сметка - да я посочи, когато се регистрира в интернет страницата ebg.bg, заедно с трите си имена и номера на мобилния си телефон.

Поне 300 лева за застраховката "Гражданска отговорност" за 2010 г. ще платят шофьорите на среден клас автомобили, които са причинили дори лека катастрофа през последните няколко години. Това показала проверка на в. "Стандарт" за новите тарифи на застрахователите.

Шофьор, който няма катастрофи, може да плати стотина лева по-малко от съседа си, който кара същия автомобил, но е причинил произшествия на пътя, уточнява изданието.

Отбелязва се, че за първи път застрахователите предлагат огромно разнообразие от тарифи според опита на шофьора, възрастта на колата и къде ще се кара.

Студентските кредити най-сетне тръгват, пише "Сега" на първата си страница. Това станало възможно след като в бюджета за 2010 г. са променени текстовете в закона за студентското кредитиране, с които банките не били съгласни, отбелязва вестникът.

Просветното министерство още този месец ще публикува обява за подписване на договори със заинтересованите финансови институции, пише изданието. От МОМН обещали, че за втория семестър услугата ще бъде факт.

Едва 3% от българите са готови да вземат банков заем, сочи проучване на "Маркет линкс", цитирано от "Дневник". Най-предпочитани и често използвани, от 26% от българите, са потребителските кредити.

Премиерът Бойко Борисов отправи ултиматум към Македония да спре антибългарското говорене, ако иска да получи подкрепата на страната ни за членство в НАТО и ЕС, пише под глава "Новинар".

В отговор на актуален въпрос на Яне Янев премиерът заяви, че България ще подкрепи желанието на Македония за членство в НАТО и ЕС при изпълнение на условията и критериите за членство, но обвърза българската подкрепа с ясната воля на македонските управляващи за добросъседска политика с България.

Очакваме от Македония да преустанови говора на омразата срещу българите от страна на политически лица, държавни институции, тя да се премахне от учебните помагала и медиите, от македонска страна да спрат и всякакви малцинствени претенции и подстрекателството на такива, посочи Борисов.

Очакваме от македонските власти още и прекратяване на антибългарската кампания в международните организации, каза той.

"Колкото по въпроса за македонския език, българската позиция е изразена в декларацията за добросъседство от 1999 г., според която ние разглеждаме за официален езика на Македония, включен в нейната конституция. Тази позиция на България няма да претърпи промяна и при приемането на страната в ЕС", заяви още Борисов.

Конституционният съд отмени лустрацията в парламента, съобщава "Дума" на централно място на първата си страница. Забраната депутати, разкрити като сътрудници на бившата Държавна сигурност, да могат да заемат ръководни постове в парламента, отпадна, след като КС определи разпоредбата в правилника на Народното събрание като противоконституционна.

Решението дойде след жалба на 58 депутати от БСП и ДПС. Основният мотив на жалбоподателите е, че лустрацията противоречи на основния закон народните представители, избрани от хората, да имат различен статус.

Политически проект забърква "Защита", част от ВМРО и Алексей Петров в опит за алтернатива на "Атака", пише "Капитал" под заглавие "Новите патриоти".

"По времето на Борис Елцин имаше специално подразделение на ФСО, което се занимаваше с нетрадиционните технологии по управление на съзнанието; аз бях негов сътрудник", казва пред "Труд" бившият сътрудник на КГБ и охрана на първия руски президент Борис Елцин Юрий Малин.

"Защитавахме президента от "уроки". Повод за създаване на нашата структура беше скандалът, когато в кабинета на Елцин откриха уж подслушвателна апаратура. Оказа се не микрофон, а антена. Тя е била поставена, за да се въздейства на Елцин с помощта на нискочестотно излъчване", добавя той.

Малин твърди също, че "понякога странното и неадекватно поведение" на Елцин се дължало именно на подобно външно въздействие.

Забравени очила направиха пенсионер милионер - така "Стандарт" описва щастливата история на единия от двамата късметлии, които спечелиха последния голям джакпот в тотото и си поделиха по 1 680 000 лева в тиража на играта "6 от 49" на 15 ноември.

Възрастният мъж от Кърджалийско бил намислил числата, но едва в тото пункта разбрал, че не си носи очилата и не може да попълни комбинацията.

Той позвънил на съпругата си да дойде, но тя отказала, защото имала работа, съобщава изданието. След кратко колебание пенсионерът пуснал случаен попълнен фиш. Точно той му донесъл колосалната печалба, разказали от Българския спортен тотализатор.

"Искайте да знаете произхода на пари и имоти", е озаглавено интервю в "24 часа" с посланика на Ирландия Джефри Кийтинг. Той, заедно с посланика на САЩ - Сюзън Сътън, и на Великобритания - Стийв Уилямс, подкрепиха проекта за промени в закона за конфискация на незаконно придобито имущество.

Няма конфликт между въвеждането на по-затегнато законодателство в тази област и международните правни стандарти и защитата на правата на човека, казва Кийтинг.

Българите в емиграция се вдигат на бунт заради отстраняването на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон от поста му и пращането на негово място на Старозагорския владика Галактион, съобщава "24 часа".

Емигрантите са възмутени, защото Галактион е сред деятелите на църквата, чието досие го разкри като агент на ДС.

"Българите в емиграция са много чувствителни на тази тема - тук не може да пратиш някого с агентурно минало да те управлява", коментирали вярващи от Берлин. Според "Телеграф" в духовните среди се говорело, че в основата на отстраняването на Симеон била близост с Римокатолическата църква.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 4 минути

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 39 минути

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 1 час

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 1 час

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 2 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 2 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 3 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 3 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 4 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

България Преди 5 часа

Това съобщи Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

България Преди 5 часа

Двамата служители на реда имат огромен опит

<p>&bdquo;Претърпях две тежки катастрофи в живота си. Едната, в която ме блъсна автобус... Другата е Диего&ldquo;</p>

Емблематични жени: Фрида Кало

Любопитно Преди 6 часа

Какво не знаем за енигматичната мексиканска художничка

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Свят Преди 6 часа

Вижте какво посочват конгресмените в писмо до президента Джо Байдън

Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Любопитно Преди 7 часа

Той е посветен на скръбта за починалия на кръста Спасител Христос, но и на очакването на Неговото Възкресение

Изтича крайният срок за промени в състава и наименованията на коалициите за изборите

Изтича крайният срок за промени в състава и наименованията на коалициите за изборите

България Преди 7 часа

Регистрирани за участие в изборите са 22 партии и 11 коалиции