"Труд": Парламентът леко пуска кепенци
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
4

"Парламентът леко пуска кепенци заради изборите", е водещото заглавие за "Труд".

Народното събрание не излиза във ваканция, но няма да работи две седмици - от 12 до 21 октомври, когато е първият тур на президентските и местните избори.

Депутатите обаче да не спират участието си в парламентарните комисии. Когато това става ще получават пари за бензин, за да дойдат в София. Според "Сега" решението на НС е нов вид платен отпуск - за избори.

"Вотът ще отнема поне цигара време", е заглавието над интервю в "Стандарт" с говорителя на Централната избирателна комисия Бисер Троянов.

В отговор на въпрос за колко минути ще гласува един човек, висок 1,50, Троянов пояснява: "Най-малко време ще се губи при отразяване на вота. Той се прави със знак Х със синя химикалка. Достатъчно е избирателят да го изрисува вътре в квадратчето върху цифрата на избраната от него партия или коалиция.

Вероятно би се затруднил при неколкократното сгъване на една твърде дълга бюлетина. Бюлетината трябва така да е сгъната, че да не се разгъва вътре в прозрачната урна. Тепърва в изборния ден ще се прецени колко време ще е нужно за едно гласуване."

На тези избори е пълно с фалшификати, категорично заявява в интервю за "Сега" независимият кандидат-президент Николай Василев. По думите му "Меглена Кунева се пише кандидат на гражданското общество", а в действителност е "кандидат на НДСВ, на Мадридския пилигрим".

Василев предлага да се приеме закон за защита на избирателите. "Както има закон за защита на потребителите, по силата на който може да бъде наказан производител или търговец за това, че пробутва на гражданите стока с фалшив етикет.

А на изборите излизат кандидати с фалшиви етикети, ама от горе до долу фалшиви", подчертава кандидат-президентът. По думите му приоритет на бъдещия държавен глава трябва да бъде производството на интелект.

"Последните социологически проучвания показват преднина на Росен Плевнелиев. Единственото по-различно е, че Меглена Кунева, която стартира от много високи позиции, днес е в спад и отстъпва по резултат пред Ивайло Калфин", обобщава в интервю за "24 часа" социологът Мирослава Радева.

Всички печатни издания днес коментират посещението на президента на Бразилия Дилма Русеф у нас. Тя е на визита у нас по покана на президента Георги Първанов в рамките на европейската си обиколка.

"Много съм щастлива и развълнувана да бъда в България, родната земя на баща ми", са думите на Русеф, цитирани от "24 часа".

"Труд" допълва: "Благодаря на премиера Бойко Борисов, че ме покани да посетя България. Срещата ми с него ме убеди, че страната ви е постигнала стабилно икономическо положение, че има ръст на инвестициите.

Това означава, че България е намерила пътя към спокойствието и стабилността... Силно се надявам, че България ще запази този ръст и в контекста на кризата в еврозоната... Бразилия е готова да установи взаимоотношения с България във всички възможни сфери - земеделие, технологии, образование."

"Особено се интересуваме от специалисти в космическата област. И сме готови да поканим ваши кадри от тази сфера. Колко - в момента не мога да ви кажа. Тази визита е само началото на бъдещи интензивни връзки и обмен", уточнява в интервю за "24 часа" Фернанду Дамата Пиментел, бразилски министър на развитието, индустрията и външната търговия, придружаващ Русеф.

По думите му в България има добри квалифицирани специалисти в областта на математиката, физиката и инженерните науки.

"Ние пък имаме специална програма, според която всяка година по 7000 бразилски студенти получават стипендии да учат в чужбина по специалности, от които икономиката ни има особена необходимост. Вярвам, че в скоро време ще пращаме студенти да учат и при вас", споделя Пиментел.

България може да изнася отново стругове с цифрово-програмно управление в Бразилия, пише още "Труд".

Според челото на "Новинар" държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън завиждала на премиера Бойко Борисов. Това заяви самият той по време на съвместното изявление с бразилския президент. Борисов разказа, че Клинтън му споделила, че му завижда заради приятелката, която имал в лицето на Русеф.

Случаят "Катуница" и последвалите протести из страната влязоха в политическо обращение, въпреки призивите да не се етнизира и събитията да не се използват предизборно, коментира още по темата "Дневник". И вчера темата беше обсъждана в парламента. Само 40 депутати подкрепиха предложението на "Синята коалиция" за сформиране на анкетна комисия по случая и то беше отхвърлено.

Според водещите социологически агенции след случилото се кандидатът за президент Сидеров може да разчита на повече гласове. Събитията ще качат и избирателната активност като цяло.

"Етническото напрежение винаги покачва активността. Но не очаквам чак такова прекомерно покачване - традиционна за местни избори е активност около 45-50 на сто, сега очаквам да се качи до 60 процента", прогнозира Юрий Асланов от "Афис".

Случаят "Катуница" присъства и на страниците на "Труд". Изданието фокусира вниманието не върху протестите и изборите, а върху личността на Кирил Рашков.

Незабавни справки за банкови сметки или взети под наем касети в трезори очакват да получат до броени дни магистратите от окръжната прокуратура в Пловдив. Още в първите дни след събитията в Катуница бе образувано досъдебно производство за укрити данъци срещу Кирил Рашков и хора от фамилията му.

В интервю на вътрешна страница Малена Филипова, шеф на Инспектората на Върховната касационна прокуратура, коментира: "За последните 10 години в региона на Асеновград срещу Кирил Рашков и синовете му има само 5 образувани преписки - 3 за хулиганство и закани за убийство, една за самоуправство и една за неразрешено производство на алкохол. "

Над 155 000 лева налози с лихвите дължат семейство Рашкови за автомобилите и луксозните си къщи в Катуница и в Пловдив, твърди "Монитор".

Фамилията не се издължавала за местни данъци и такси от години или ако са го правили, са погасявали само малка част от натрупаните суми.

Гласът на правителството на Иван Костов Михаил Михайлов е бил агент Пешко и е работил за VI управление на ДС. Това съобщи комисията по досиетата, пише под глава "24 часа". Имиджмейкърът в правителствата на Иван Костов и Стефан Софиянски е работил за ДС 10 години.

Тридесет и седем служители от администрацията на Народното събрание са агенти на Държавна сигурност, обобщава по темата "Труд".

Общо проверените главни секретари, началници на отдели и експерти в парламента от 1990 г. насам са 387, а шестима агенти не са огласени, защото са покойници.

Политическите партии и членовете на държавни комисии и консултативни съвети вече няма да печелят автоматично при всяко вдигане на минималната работна заплата, подчертава под глава "Сега".

Субсидиите за партиите и възнагражденията за тези органи ще бъдат отвързани от размера на минималната заплата и ще се определят на различен принцип, така че да не зависят от динамиката на най-ниското възнаграждение.

Ще отпадне и автоматичното увеличение на размера на наградите, обезщетенията и парите за облекло, които институциите имат право да дават.

Това е решението на кабинета след продължили няколко месеца консултации със социалните партньори за използването на минималната работна заплата като база за определяне на различни по вид плащания.

Заливат ни със сигнали за конфликт на интереси, констатира пред "Телегpаф" шефът на комисията Филип Златанов.

По думите му на този етап Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси работи по 40 сигнала, като до момента се е произнесла по десет от тях. "Голяма част от тях са от министерства като икономическото и това на околната среда", уточнява Златанов.

Според водещата новина на "Дума" е настъпил нов пик на тежката битова престъпност. Тревожната статистика на МВР включва жестоки побоища, блудство и грабеж, две убийства, опит за отвличане.

Европейската комисия потвърди, че разследва 147 замени на държавни земи от горския фонд в България по съмнение, че придобилите ги частни лица или фирми са получили незаконна държавна помощ, съобщава "Труд".

Чушкопекът на баба може да ни отрови, да ни причини алергия, астма или още по-лошо - да донесе рак, алармира на първа страница "Телеграф".

Причината е, че първите уреди за зимнина, произведени у нас през седемдесетте години на миналия век, са били с азбест, който е отровен.

"Дневник" се включва по темата за кризата с информацията, че ще се търси нов план за закъсали банки в еврозоната.

В своя анализ за "Класа" Томислав Дончев, министър по управление на средствата от Европейския съюз, посочва, че икономиката ни не може да разчита само на еврофондовете.

"Конкурентоспособността на една икономика зависи от много разнообразни фактори - данъчна система, административен капацитет, добра инфраструктура, прогнозируема среда за развитие на бизнеса.

Никой сериозен инвеститор не би си вложил парите на място, където не се знае какво ще се случи през следващите една-две години. Да не говорим за големите международни компании, които работят с хоризонт от 10-15 години напред.

Много е важно в тази обстановка да знаем добре къде е мястото на средствата от еврофондовете. При пълна усвояемост те представляват едва 10 на сто от финансовите ресурси, които се въртят в българската икономика", обяснява Дончев.

80 километра от най-шумните участъци на магистралите ни още догодина ще бъдат оградени с шумозаглушителни пана. Това предвиждат стратегическите шумови карти на трите най-големи града и най-натоварените пътни участъци и мерките, разработени по тях, отбелязва на първа страница "Монитор".

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Земеделци блокират главен път в знак на протест

Земеделци блокират главен път в знак на протест

България Преди 7 минути

След решение на съда десетки хиляди декари обработваема земя е запорирана

Зорница и Валентин отпаднаха от романтичната надпревара „Един за друг“

Зорница и Валентин отпаднаха от романтичната надпревара „Един за друг“

Любопитно Преди 19 минути

Денислава и Даниел остават да се борят за голямата награда

Обраха оборота от магазин за дрехи в София

Обраха оборота от магазин за дрехи в София

България Преди 1 час

Собствениците се надяват някой да го види и разпознае

<p>Заседание на НС, дни преди да бъде разпуснато</p>

Заседание на НС, дни преди да бъде разпуснато

България Преди 2 часа

Какво ще обсъждат депутатите

<p>Очаква ни застудяване</p>

Очаква ни застудяване

България Преди 3 часа

Вижте от кога

Google активира двуфакторна идентификация за всички

Google активира двуфакторна идентификация за всички

Технологии Преди 3 часа

Повишената защита става задължителна за потребителите

Тези две зодии ще имат проблеми във връзката си през май

Тези две зодии ще имат проблеми във връзката си през май

Любопитно Преди 3 часа

Те трябва да са изключително внимателни до края на месеца

<p>Топ 5 измами при покупката на автомобил на старо</p>

Топ 5 измами, за които да внимавате при покупката на „нов внос”

Технологии Преди 3 часа

Един от основните проблеми на вторичния пазар е, че купувачите не могат лесно да установят повечето известни измами с употребяваните возила. За тях предупреждава carVertical.

Китай изпраща космически апарат на 15 млрд. км от Земята

Китай изпраща космически апарат на 15 млрд. км от Земята

Любопитно Преди 10 часа

Стартът е планиран за 2049 година във връзка със отбелязване на 100-годишнината на КНР

Борел: ЕС трябва да действа навреме, ако иска да бъде геополитическа сила

Борел: ЕС трябва да действа навреме, ако иска да бъде геополитическа сила

Свят Преди 12 часа

ЕС трябва да може да взима решения по-бързо за общи мисии с участието на военни сили, отбеляза върховният представител по външната политика и сигурността

Министерски съвет

Кои са кандидатите за служебен премиер, спрягат се три имена

България Преди 13 часа

Президентът Румен Радев обяви, че наследникът на Борисов ще бъде мъж

Оставиха в ареста бабата на убитото във "Факултета" дете

Оставиха в ареста бабата на убитото във "Факултета" дете

България Преди 13 часа

Престъплението бе извършено на 3 май вечерта

Скандал избухна в комисията за проверка на управлението

Скандал избухна в комисията за проверка на управлението

България Преди 13 часа

Депутати от ГЕРБ твърдят, че не са били уведомени за заседанието

Учениците в Гърция се връщат в клас след задължително самотестване

Учениците в Гърция се връщат в клас след задължително самотестване

Теми в развитие Преди 14 часа

Резултатите ще трябва да бъдат публикувани в онлайн платформа

5 домашни метода за справяне с главоболието

5 домашни метода за справяне с главоболието

Любопитно Преди 15 часа

Хапчетата са най-логичният избор, но е добре преди всичко да опитаме с някоя по-безвредна алтернатива