"Труд": Парламентът леко пуска кепенци
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
4

"Парламентът леко пуска кепенци заради изборите", е водещото заглавие за "Труд".

Народното събрание не излиза във ваканция, но няма да работи две седмици - от 12 до 21 октомври, когато е първият тур на президентските и местните избори.

Депутатите обаче да не спират участието си в парламентарните комисии. Когато това става ще получават пари за бензин, за да дойдат в София. Според "Сега" решението на НС е нов вид платен отпуск - за избори.

"Вотът ще отнема поне цигара време", е заглавието над интервю в "Стандарт" с говорителя на Централната избирателна комисия Бисер Троянов.

В отговор на въпрос за колко минути ще гласува един човек, висок 1,50, Троянов пояснява: "Най-малко време ще се губи при отразяване на вота. Той се прави със знак Х със синя химикалка. Достатъчно е избирателят да го изрисува вътре в квадратчето върху цифрата на избраната от него партия или коалиция.

Вероятно би се затруднил при неколкократното сгъване на една твърде дълга бюлетина. Бюлетината трябва така да е сгъната, че да не се разгъва вътре в прозрачната урна. Тепърва в изборния ден ще се прецени колко време ще е нужно за едно гласуване."

На тези избори е пълно с фалшификати, категорично заявява в интервю за "Сега" независимият кандидат-президент Николай Василев. По думите му "Меглена Кунева се пише кандидат на гражданското общество", а в действителност е "кандидат на НДСВ, на Мадридския пилигрим".

Василев предлага да се приеме закон за защита на избирателите. "Както има закон за защита на потребителите, по силата на който може да бъде наказан производител или търговец за това, че пробутва на гражданите стока с фалшив етикет.

А на изборите излизат кандидати с фалшиви етикети, ама от горе до долу фалшиви", подчертава кандидат-президентът. По думите му приоритет на бъдещия държавен глава трябва да бъде производството на интелект.

"Последните социологически проучвания показват преднина на Росен Плевнелиев. Единственото по-различно е, че Меглена Кунева, която стартира от много високи позиции, днес е в спад и отстъпва по резултат пред Ивайло Калфин", обобщава в интервю за "24 часа" социологът Мирослава Радева.

Всички печатни издания днес коментират посещението на президента на Бразилия Дилма Русеф у нас. Тя е на визита у нас по покана на президента Георги Първанов в рамките на европейската си обиколка.

"Много съм щастлива и развълнувана да бъда в България, родната земя на баща ми", са думите на Русеф, цитирани от "24 часа".

"Труд" допълва: "Благодаря на премиера Бойко Борисов, че ме покани да посетя България. Срещата ми с него ме убеди, че страната ви е постигнала стабилно икономическо положение, че има ръст на инвестициите.

Това означава, че България е намерила пътя към спокойствието и стабилността... Силно се надявам, че България ще запази този ръст и в контекста на кризата в еврозоната... Бразилия е готова да установи взаимоотношения с България във всички възможни сфери - земеделие, технологии, образование."

"Особено се интересуваме от специалисти в космическата област. И сме готови да поканим ваши кадри от тази сфера. Колко - в момента не мога да ви кажа. Тази визита е само началото на бъдещи интензивни връзки и обмен", уточнява в интервю за "24 часа" Фернанду Дамата Пиментел, бразилски министър на развитието, индустрията и външната търговия, придружаващ Русеф.

По думите му в България има добри квалифицирани специалисти в областта на математиката, физиката и инженерните науки.

"Ние пък имаме специална програма, според която всяка година по 7000 бразилски студенти получават стипендии да учат в чужбина по специалности, от които икономиката ни има особена необходимост. Вярвам, че в скоро време ще пращаме студенти да учат и при вас", споделя Пиментел.

България може да изнася отново стругове с цифрово-програмно управление в Бразилия, пише още "Труд".

Според челото на "Новинар" държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън завиждала на премиера Бойко Борисов. Това заяви самият той по време на съвместното изявление с бразилския президент. Борисов разказа, че Клинтън му споделила, че му завижда заради приятелката, която имал в лицето на Русеф.

Случаят "Катуница" и последвалите протести из страната влязоха в политическо обращение, въпреки призивите да не се етнизира и събитията да не се използват предизборно, коментира още по темата "Дневник". И вчера темата беше обсъждана в парламента. Само 40 депутати подкрепиха предложението на "Синята коалиция" за сформиране на анкетна комисия по случая и то беше отхвърлено.

Според водещите социологически агенции след случилото се кандидатът за президент Сидеров може да разчита на повече гласове. Събитията ще качат и избирателната активност като цяло.

"Етническото напрежение винаги покачва активността. Но не очаквам чак такова прекомерно покачване - традиционна за местни избори е активност около 45-50 на сто, сега очаквам да се качи до 60 процента", прогнозира Юрий Асланов от "Афис".

Случаят "Катуница" присъства и на страниците на "Труд". Изданието фокусира вниманието не върху протестите и изборите, а върху личността на Кирил Рашков.

Незабавни справки за банкови сметки или взети под наем касети в трезори очакват да получат до броени дни магистратите от окръжната прокуратура в Пловдив. Още в първите дни след събитията в Катуница бе образувано досъдебно производство за укрити данъци срещу Кирил Рашков и хора от фамилията му.

В интервю на вътрешна страница Малена Филипова, шеф на Инспектората на Върховната касационна прокуратура, коментира: "За последните 10 години в региона на Асеновград срещу Кирил Рашков и синовете му има само 5 образувани преписки - 3 за хулиганство и закани за убийство, една за самоуправство и една за неразрешено производство на алкохол. "

Над 155 000 лева налози с лихвите дължат семейство Рашкови за автомобилите и луксозните си къщи в Катуница и в Пловдив, твърди "Монитор".

Фамилията не се издължавала за местни данъци и такси от години или ако са го правили, са погасявали само малка част от натрупаните суми.

Гласът на правителството на Иван Костов Михаил Михайлов е бил агент Пешко и е работил за VI управление на ДС. Това съобщи комисията по досиетата, пише под глава "24 часа". Имиджмейкърът в правителствата на Иван Костов и Стефан Софиянски е работил за ДС 10 години.

Тридесет и седем служители от администрацията на Народното събрание са агенти на Държавна сигурност, обобщава по темата "Труд".

Общо проверените главни секретари, началници на отдели и експерти в парламента от 1990 г. насам са 387, а шестима агенти не са огласени, защото са покойници.

Политическите партии и членовете на държавни комисии и консултативни съвети вече няма да печелят автоматично при всяко вдигане на минималната работна заплата, подчертава под глава "Сега".

Субсидиите за партиите и възнагражденията за тези органи ще бъдат отвързани от размера на минималната заплата и ще се определят на различен принцип, така че да не зависят от динамиката на най-ниското възнаграждение.

Ще отпадне и автоматичното увеличение на размера на наградите, обезщетенията и парите за облекло, които институциите имат право да дават.

Това е решението на кабинета след продължили няколко месеца консултации със социалните партньори за използването на минималната работна заплата като база за определяне на различни по вид плащания.

Заливат ни със сигнали за конфликт на интереси, констатира пред "Телегpаф" шефът на комисията Филип Златанов.

По думите му на този етап Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси работи по 40 сигнала, като до момента се е произнесла по десет от тях. "Голяма част от тях са от министерства като икономическото и това на околната среда", уточнява Златанов.

Според водещата новина на "Дума" е настъпил нов пик на тежката битова престъпност. Тревожната статистика на МВР включва жестоки побоища, блудство и грабеж, две убийства, опит за отвличане.

Европейската комисия потвърди, че разследва 147 замени на държавни земи от горския фонд в България по съмнение, че придобилите ги частни лица или фирми са получили незаконна държавна помощ, съобщава "Труд".

Чушкопекът на баба може да ни отрови, да ни причини алергия, астма или още по-лошо - да донесе рак, алармира на първа страница "Телеграф".

Причината е, че първите уреди за зимнина, произведени у нас през седемдесетте години на миналия век, са били с азбест, който е отровен.

"Дневник" се включва по темата за кризата с информацията, че ще се търси нов план за закъсали банки в еврозоната.

В своя анализ за "Класа" Томислав Дончев, министър по управление на средствата от Европейския съюз, посочва, че икономиката ни не може да разчита само на еврофондовете.

"Конкурентоспособността на една икономика зависи от много разнообразни фактори - данъчна система, административен капацитет, добра инфраструктура, прогнозируема среда за развитие на бизнеса.

Никой сериозен инвеститор не би си вложил парите на място, където не се знае какво ще се случи през следващите една-две години. Да не говорим за големите международни компании, които работят с хоризонт от 10-15 години напред.

Много е важно в тази обстановка да знаем добре къде е мястото на средствата от еврофондовете. При пълна усвояемост те представляват едва 10 на сто от финансовите ресурси, които се въртят в българската икономика", обяснява Дончев.

80 километра от най-шумните участъци на магистралите ни още догодина ще бъдат оградени с шумозаглушителни пана. Това предвиждат стратегическите шумови карти на трите най-големи града и най-натоварените пътни участъци и мерките, разработени по тях, отбелязва на първа страница "Монитор".

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

.

Странната история на дупка от плъх, превърнала се в забележителност

Свят Преди 5 минути

Една двойка дори си каза "Да" пред отпечатъка от плъх

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

България Преди 10 минути

Ударили са се лек и товарен автомобил

<p>Мъж получи шокиращ страничен ефект от химиотерапия</p>

Шокиращ страничен ефект от химиотерапията: Бурен растеж на миглите

Любопитно Преди 36 минути

Миглите на един мъж стават необичайно дълги и се извиват драматично, каква е причината за това

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Любопитно Преди 38 минути

Ще може да се включи всеки, като отдели само 10 минути на този ден между 9:00 и 12:00 часа

д

Мъж преби приятелката си в Пернишко, задържан е

България Преди 53 минути

По тялото на жената има синини

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

България Преди 55 минути

Коментар по темата направиха Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и Румен Дунев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност"

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

България Преди 58 минути

Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена Йончева и Андрей Ковачев

<p>Борисов: Честито на новата коалиция</p>

Борисов: Честито на новата коалиция между "Възраждане", ПП-ДБ, ИТН и БСП, ГЕРБ ще бъдат достойна опозиция

България Преди 1 час

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 1 час

Студиото може да отвори врати още това лято

<p>&quot;От години чувствам заплахи от Китай&quot;</p>

Китай е следил председателя на парламентарната комисия по външни работи на Белгия

Свят Преди 2 часа

От подобни действия е пострадал и зам.-председателят Самюел Коголати

<p>Това са отчаяни времена за Украйна (ВИДЕО)</p>

VOA: Това са отчаяни времена за Украйна

Свят Преди 2 часа

Пакетът от помощи на Вашингтон за Украйна се състои предимно от заеми, което предизвика интензивен дебат в Украйна

Финансовият министър на Великобритания Джереми Хънт

Великобритания: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

Свят Преди 2 часа

Тази седмица британският премиер обяви новата военна помощ за Украйна в размер на 500 млн. паунда

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

САЩ се координира с други страни, за да пресече потока от незаконни наркотици

а

Проф. Витанов: Спад на заболелите от коклюш, ако се вземат мерки

България Преди 2 часа

Разпространението на болестта все още е на клъстери

Мулен Руж

Перките на вятърната мелница Мулен Руж в Париж се срутиха

Любопитно Преди 2 часа

Една от най-известните френски забележителности претърпя драматичен инцидент