"Труд": Голямото сдобряване - епизод 2
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
0

Голямото сдобряване - епизод 2, под това заглавие "Труд" съобщава за срещата между президента Георги Първанов, министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

На съвместен брифинг пред журналисти държавният глава заяви, че е информирал "двамата първи в държавата за своите съмнения, засягащи някои от законите, преди всичко законите за данъците на физическите лица, където на един етап бе предвидено отпадане на данъчните облекчения за младите семейства".

За въвеждането на ДДС за адвокатските услуги Първанов ще се обърне към Конституционния съд, за да бъде решен завинаги този въпрос.

По думите на държавния глава вчера или най-късно днес ще бъдат изготвени указите за отзоваване на посланиците ни в Турция и САЩ.

Вчера стана ясно, че в средата на януари догодина ще бъде свикан Консултативен съвет по национална сигурност по проблемите на съдебната реформа.

От своя страна премиерът Бойко Борисов заяви, че срещата отправя важен сигнал, че институциите работят в синхрон и разбирателство.

Само здравните вноски на работещите отиват в частни фондове, пише "Новинар".

Две седмици след като здравният министър Божидар Нанев представи рамката на бъдещия здравноосигурителен модел, председателят на здравната комисия Лъчезар Иванов огласи доста по-различни виждания по време на кръгла маса вчера в парламента.

Основно стратегията предвижда, че вноските на работещата част от българите не представляват "публичен ресурс" и затова спокойно могат да бъдат разпределяни към частните фондове.

През 2011 г. всички здравноосигурени ще бъдат задължени да се осигуряват допълнително, а вноската ще бъде увеличена от 8 на 10 процента.

Така ще има един основен пакет, който ще се покрива от касата, и втори - допълнителен, за който осигуряването ще става във фонд по избор.

Общините търпят двоен удар от кризата, казва в интервю за "Дума" Гинка Чавдарова, директор на сдружението на общините.

От една страна, заради ограничените възможности на републиканския бюджет да осигури необходимите централизирани в него общински субсидии, а от друга, вследствие на спада на собствените приходи с около 300 млн. лева поради замразения пазар на недвижимите имоти.

Тази двойна загуба на ресурси няма начин да не окаже своето негативно въздействие върху осигуряваните от общините публични услуги.

Т.нар. структурен дефицит в местните дейности ще достигне през 2010 г. над 400 млн. лева, прогнозира Чавдарова.

Държавата едва събра пари за социални помощи и заплати, акцентира "Сега".

Държавата изпитва сериозни затруднения да покрива редовните трансфери от бюджета и превежда със закъснение социални помощи, детски надбавки и заплати, е установила проверка на вестника.

За втори път, откакто министрите встъпиха в длъжност, социалнослабите не получиха навреме социалните си помощи, детските надбавки и интеграционните добавки за хора с увреждания.

В някои райони това отново породи напрежение.

Нови партийни лидери със стар късмет, коментира "Сега".

Две партии, всяка от които си е спечелила място в най-новата българска история, осъмнаха в началото на седмицата с нови лидери. Но основният проблем и на СДС, и на НДСВ е, че партиите им са разграден двор, в който няма и помен от обща идея, общи правила, които всички спазват, обща визия.

В НДСВ на конгреса се очертаха два лагера - юпита и олимпита. Едните дърпат надясно и демонстрират независимост, другите са усърдни велможи, които се кланят ниско на царя и предпочитат либералната ниша.

Жълтата партия най-вероятно ще изчезне, но те ще останат.

Драматично е положението и в СДС. Реално Мартин Димитров събра малко повече от една трета от гласовете на всички членове. Ресурсът на новия лидер обаче не е достатъчен, за да обедини партията. А това е първото и задължително условие, за да има някакво развитие.

Вярвам, че ще има присъди за бивши министри, казва в интервю за "Монитор" д-р Лъчезар Иванов, заместник-председател на Народното събрание.

Неговата оценка е, че законодателната дейност към днешна дата върви добре, има достатъчно внесени законопроекти. От началото на мандата до 1.12.2009 г. са 115, а на етап обсъждане 49.

Ние държим изключително много законопроектите, които излизат от пленарна зала да са работещи, да могат да бъдат реално прилагани на практика, а не да се приемат закони на килограм, обяснява Иванов.

Според него това е основната разлика между предишното и настоящото Народно събрание в качеството на продукцията.

Костов върши мръсната работа на Борисов, смята Касим Дал, заместник-председател на ДПС, по повод проверката на имоти, свързани с лидера на партията Ахмед Доган.

В интервю за "Труд" той посочва: "Такава победа на изборите ГЕРБ не очакваше и малко неподготвени влязоха в политиката. Още е рано да им се даде оценка.

Но имат доверието, спечелили са изборите - нека да успеят. Вижте Министерския съвет - сутрин говорят едно, следобед друго, а на следващия ден трето решение се взема!

Това говори за липса на опит, за некомпетентност. За съжаление виждате, че в парламента всичко се подчинява на думата на премиера. Никога не е имало толкова безлично Народно събрание."

Дал категорично отрича да има някакво споразумение между ДПС и ГЕРБ. Сближаването с ГЕРБ Лютви Местан, заместник-председател на ДПС, нарича в "24 часа" "прекалено смела хипотеза".

Според него е спорно дали рейтингът на ГЕРБ значи доверие или по-скоро е надежда.

Политолози и социолози от групата за анализи на "Труд", представят своя коментар за кабинета след 100-те дни.

"Много амбиции, по-малко дейност", извежда в вестникът.

Отминаването на първоначалния период на толеранс за изпълнителната власт е белязано от високо обществено одобрение и първи по-систематизирани критики.

Опозицията за първи път сериозно проговаря. Разтваря се ножицата между власт и дейност. Наблюдава се свръхамбициозност в упражняването на властта и значително по-неизразена ефективност в реализирането на дейност.

Разобличенията на предишното управление продължават. Безкомпромисното отношение към партньорите вдясно издава твърда линия на неотстъпчивост.

Личното присъствие и действия на премиера Бойко Борисов са представяни като последна инстанция по всеки политически въпрос.

Правителството на малцинството ефективно добива публичен образ на мнозинство.

Големите обещания водят до разочарования, предупреждава в коментарната рубрика на "Труд" Валентин Василев, бивш министър в кабинета "Костов".

Според него следващата година икономиката ще се свие най-малко с още 3,5%, а не с 2%, каквато е правителствената прогноза, а след временно затишие през лятото в края на следващата година реалната безработица ще надхвърли 15%.

Тази прогноза се основава на липсата на достатъчно финансов ресурс за бързо излизане от кризата. Друга причина е състоянието на световната икономика, която се възстановява по-бавно от очакванията.

Освен това структурата на българската икономика е неблагоприятна - не се виждат отрасли, които да я издърпат бързо напред.

Големите обещания за бързо излизане от кризата водят най-често до големи разочарования, последвани от социално напрежение и политическа нестабилност, а това не е от полза за България.

Ако адвокатите бяха импресионисти, а Дянков разбираше от осигуровки, министърът щеше да прозре, че скокът от 260 на 420 лева за минимума, върху който да се самоосигуряват занаятчиите, помпа сивата икономика, се посочва в анализа в "24 часа".

Като виц за духа на законите, икономическата логика и здравия разум е самоосигуряващите се да бъдат задължени да внасят осигуровки върху пари, които не изкарват.

Голяма част от тези хора живеят на социалния минимум, но се стараят да се издържат сами. Нито са се регистрирали като безработни и социално слаби, за да висят на гърба на останалите данъкоплатци, нито са се скрили в сивата икономика.

Премиерът, който самоотвержено защити хората, "копали лозето", е длъжен да се погрижи и за хилядите дребни занаятчии и свободни професии.

"Политиката на ЧЕЗ: Съд до дупка на държавата", пише "Труд".

ЧЕЗ е отворила мащабна война в съда срещу Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), стана ясно вчера. Фирми на енергото са завели общо 32 дела срещу държавни институции, като 31 от тях са срещу регулатора.

"ЧЕЗ е повела политика на оспорване на решенията на ДКЕВР", констатира председателят на комисията Ангел Семерджиев. Натрупан е доста негативизъм в отношенията на ЧЕЗ с потребителите, допълни той.

Чрез дълги съдебни процедури енергото в Западна България се опитва да не спазва изискванията на държавата. Когато се събере критична маса от нарушения, може да се стигне и до отнемане на лиценза, подчерта Семерджиев.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 2 минути

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 7 минути

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 1 час

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 1 час

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 1 час

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 1 час

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 1 час

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Лео

Разходка във времето - звезди, позиращи с младото си "Аз"

Любопитно Преди 1 час

Подобна съпоставка винаги е вълнуваща

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 2 часа

До момента са инспектирани над 2000 обекта

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

Свят Преди 2 часа

Тя е извършена в окръзите Хатай, Ялова, Коня, Йозгат, Чанаккале, Сакария и Текирдаг

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 2 часа

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 2 часа

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 2 часа

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 2 часа

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 2 часа

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист