"Труд": 40 дни кампания стигат
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
0

Без ден за размисъл на евроизборите, съобщава "Труд". Да няма ден за размисъл на евровота и предизборната кампания да се съкрати на три седмици, предвиждат промените в Закона за избор на български представители в Европейския парламент, внесени от Христо Бисеров от ДПС, които Народното събрание одобри вчера на първо четене.

Депутатите приеха и поправките, внесени от левицата, за намаляване на бариерата от гласове за придвижване на даден кандидат напред в листата от 15 на 10%.

Вчера мина и предложението на независимия избраник Лъчезар Иванов ГЕРБ да има свои представители в ЦИК, СИК и РИК.

Важният ден за размисъл ще е на 8 юни - след евровота, е виждането на Румяна Бъчварова, изпълнителен директор на социологическата агенция "Маркет ЛИНКС".

В интервю за "24 часа" тя не скрива, че най-голямата опасност за националните избори е, че техният резултат ще е повлиян от резултатите от евровота.

Едни групи ще се мотивират, други ще се откажат да гласуват по един и същ начин. А партиите ще насочат усилия и пари там, където ще могат да повлияят за промяна на малките дистанции. Вероятно тази ситуация ще бъде в полза на опитните и изкушените от изборните технологии партии.

40 дни кампания наистина стигат, коментира "Труд". Според автора вносителите на предложението да се съкрати предизборната кампания ще имат сериозни аргументи в негова защита.

Първо, едновременно със съкращаването на кампанията се намалява и шансът избирателите да бъдат безкрайно отегчени от празнодумство, заливане с неизпълними обещания, виртуални войни и парфюмирани послания.

Втори аргумент в подкрепа на по-късия срок са парите. Провеждането на два избора - за европейски и за национални депутати, ще опразни партийните каси. Ако се рекламират по-малко, политическите сили все нещо ще спестят.

Трето, застъпването на двата вота така и така ще доведе до удължаване на предизборното дефиле. 40 дни наистина стигат!

Партиите се разделиха на големи и малки, отбелязва "Стандарт". Идеята за изборна бариера от 8% раздели партиите в парламента на големи и малки.

Не ни е страх от по-висок праг за коалиции, коментираха от БСП, ДПС и "Атака". Хората на Станишев и Доган бяха категорични, че това е политическо решение, което трябва да се вземе от лидерите на коалицията.

За това доколко е рационална тази идея и как ще се отрази на предстоящия вот "Стандарт" търси мнението на трима социолози.

Според Кольо Колев от агенция "Медиана" идеята да се въведе 8% праг за влизане в парламента на коалиции визира новия съюз между СДС и ДСБ и донякъде Движение "Напред". Създава се впечатление, че се търси служебна победа срещу определен политически опонент.

"Напред" ще се опари, смята Васил Тончев - "Сова Харис". По думите му 8-процентната бариера е конюнктурна и палиативна мярка. Евентуално невлизане на движението в парламента ще стесни възможностите за съставяне на ефективно правителство.

Живко Георгиев вижда логика да се повиши прагът за влизане в Народното събрание. У нас огромно мнозинство от партиите са фантоми, но се залепят за някоя по-сериозна партия под формата на коалиция. И така регистрират парламентарно присъствие, без да имат никакво реално съществуване в политическото пространство.

Станишев към ГЕРБ: И с по-големи бабаити сме се борили, цитира "Дневник" изявление на премиера. Със среща на столичните социалисти с премиера Сергей Станишев БСП завърши поредния си десант из страната и започна предизборната си кампания.

В речта си Станишев определи ГЕРБ и ДСБ като реалистична управленска коалиция. Обяви, че нейната непредсказуемост поражда голяма опасност. Икономическата криза пък задължавала БСП да не допусне до властта "политическа сила без капацитет и визия". Премиерът поиска от социалистите пълна мобилизация, хъс и желание, за да спечелят.

"Новото време" влезе в дясната коалиция, съобщава "Труд". "Новото време" вчера официално бе поканено да се присъедини към предизборната коалиция СДС-ДСБ. Председателят на партията Емил Кошлуков е разговарял за бъдещото сътрудничество с представители на партиите на Иван Костов и Мартин Димитров.

На срещата станало ясно, че трите формации нямат принципни различия за политиките, които ще залегнат в дясното споразумение. То щяло да е основа и за бъдещо сътрудничество за местния вот и за президентските избори.

На срещата вчера не били обсъждани водачески места. Мандатите щели да се решават от преговорните екипи.

Може ли вносът на управленци да спаси българите от българи, коментира "Сега".

Оценява се, че инициативата на премиера Сергей Станишев за привличане на външни експерти в управлението показва, че той не очаква България да се промени и след изборите.

Но един министър-председател не може да не е наясно, че чужденци не изграждат "национален административен капацитет". Липсата на такъв капацитет се корени в порочната партийна практика да се делят кадрите на "свои" и "други".

Държавата първо трябва да си изясни какво иска: партийно или експертно начало в държавното управление. А докато урежда свои хора по високите етажи на властта, ще наемаме чужденци да ни вършат работата и да бранят интересите ни от самите нас.

Пак искат МВР да слухти без контрол в интернет, отбелязва "Труд". МВР ще има неконтролиран достъп до данни за електронните писма, SMS, разговорите по "Скайп" и мобилен телефон, ако бъдат приети промени в Закона за електронните съобщения, предупредиха от фондация "Достъп до информация".

Промените, предложени от депутатите, ще позволи на МВР непрекъснат автоматичен достъп до данни на мобилните оператори и доставчици на интернет. Тази "безгранична" свобода е опасна, предупредиха юристите от фондацията.

Над 1 млн. българи без достъп до медицинска помощ, алармира "Новинар". Над 1 млн. българи са с прекъснати здравни права заради неплатени осигуровки за здраве. Това стана ясно вчера на дискусия за здравеопазването, организирана от КНСБ.

Според данните на синдиката само за последния месец броят на българите без право на безплатна лекарска помощ се е увеличил с близо 40 000 души.Цифрата на неосигурените ще нараства заради финансовата криза, тъй като все повече хора остават без работа и сигурни доходи, прогнозират синдикалистите.

Левчето купува с 25% повече, акцентира "24 часа". В началото на март с 1 лев може да се купят с 25% повече храни, отколкото преди година. Това показва изследване на икономиста от "Индъстри Уоч" Георги Стоев за покупателната способност на лева. Обяснението е в дефлацията на хранителните продукти.

Анализът на икономиста е направен на база цените на международно търгуваните хранителни суровини. Общото поевтиняване на всички суровини е 42%, изчислява Стоев.

Сметките ми важат за цените на храните на борсата, а какво става с тях по пътя към щандовете на търговските вериги, е друг въпрос, уточнява Стоев.

Парното поевтинява с 8%, в София ще е без промяна, научаваме от "Труд". Природният газ ще поевтинее с 11,17%, а парното - с около 8% от април, обяви вчера председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране проф. Константин Шушулов.

Държавната фирма "Булгаргаз" ще намали цената на едро с 68,69 лева на хиляда куб. м до 545, 97 лева за хиляда куб. м без ДДС. През третото и четвъртото тримесечие на 2009 г. се очаква нов спад, като цената на едро може да слезе до 360 лева за хиляда куб. м.

Догодина вкарваме газ от Азербайджан, посочва в интервю за"24 часа" Димитър Гогов, изпълнителен директор на "Булгаргаз". Той пояснява, че се предвижда от началото или от средата на 2010 г. да бъде осигурен нормален поток на газ от Каспийския регион, и най-вече азербайджански газ.

На среща с ръководството на "Сокар", държавната компания на Азербайджан, сме се договорили за доставка на газ за България в размер на до 1 млрд. куб. м. В момента тече процес на одобрение на писмо за намерение.

Губим 2,2 млрд. лева, ако не тръгнат търговете за строителство до май, акцентира "Класа". Ако до април-май не бъдат пуснати търговете за строителството по оперативните програми, през втората половина на годината се очаква секторът да изпадне в колапс.

Това ще доведе до близо 3-процентен спад на брутния вътрешен продукт, което означава загуби от около 2,2 млрд. лева. Предупреждението отправи вчера Симеон Пешов, председател на Камарата на строителите в България.

Правим 21 депа за боклук с европари, посочва "Труд". Започва финансирането на проекти за управление на отпадъците чрез оперативната програма "Околна среда". Това съобщи вчера министърът на околната среда Джевдет Чакъров.

Той поясни, че с безвъзмездната финансова помощ ще бъдат изградени 21 регионални депа за боклук. От планираните в Националната програма за управление на отпадъците 55 регионални хранилища 27 са изградени, а други 7 са в строеж.

Университет лобира за Паси пред Обама, пише "Труд". Американската търговска камара в София и Американският университет в България подкрепиха номинацията на председателя на парламентарната комисия по външна политика Соломон Паси за генерален секретар на НАТО.

Според камарата България ще има възможност да участва още по-тясно във вземането на решения в алианса чрез кандидатурата на Паси, която ще допълни приноса на страната ни за стабилността. 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 1 час

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 2 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 4 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 4 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 4 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 4 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 5 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 5 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 5 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 5 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 6 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 6 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 6 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 6 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 7 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 7 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона