"Телеграф": Съседи виновни за скъпото парно
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
22

Според челото на "Телеграф" съседи, заявили, че няма да ползват парно тази зима, но включили радиаторите на максимална мощност, са сред виновниците за високите сметки за парно през януари.

Реалното потребление на такива абонати се трупа в момента на гърба на съседите, а разликата ще се изглади чак с получаването на изравнителните сметки през лятото.

До 10 000 лева глоба за кражба на парно от съседите ще бъде предвидена в Наказателния кодекс. Предложението за въвеждане на санкцията е на зам.-шефа на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на икономическата комисия в парламента Валентин Николов, пише под глава "Монитор".

"Според мен основните проблеми, свързани със сметките за парно са два. Единият е с кражбите на топлоенергия, а другият - непрозрачността при изготвянето на сметките. Т.е. никой не знае дали наистина е потребил тази енергия, която трябва да плаща", коментира на вътрешна страница Николов.

"Според мен уредите за дялово разпределение, които имат възможност за дистанционно отчитане, ще решат 80% от проблемите", посочва още той.

Водещите световни икономики подготвят втори глобален спасителен план на стойност 2 трилиона долара, съобщава под глава "Класа", позовавайки се на Ройтерс.

Сделка трябва да има през април, като целта е да се спре разпространението на европейската дългова криза. До такова решение стигнаха финансовите министри на страните от Г-20 на срещата си в Мексико през уикенда.

Така, както еврозоната искаше действия от Атина, преди да отпусне нов заем, така сега най-силните икономики настояват Европа да увеличи фондовете си, преди организации като МВФ да се ангажират по-активно в решаването на финансовите проблеми.

Ако спасителният пакет бъде договорен, това ще е най-смелата финансова инжекция на индустриализираните държави от 2008 г. насам, когато осигуриха 1 трилион долара за спасяването на световната икономика след фалита на Lehman Brothers.

В интервю за "Класа" на вътрешна страница Мартин Шулц, председател на Европейския парламент (ЕП), посочва:

"Фискалното положение на България е добро в сравнение с много други европейски страни. Вашите правителства са водили благоразумна финансова политика, което е похвално. В резултат България пострада много по-леко от глобалната финансова криза в сравнение с другите страни".

По думите на Шулц икономически страната ни все още плаща цената на тежкия комунизъм преди 1989 г., както и за твърде късния старт на икономическите реформи след падането на стария режим.

Аз обаче съм оптимист за вашето бъдеще, споделя председателят на ЕП. В отговор на въпрос Шулц коментира и пазара на труда: "Темата за свободното движение на работна ръка е чувствителна за много страни от ЕС, особено по време на кризата, която повишава безработицата.

След като седемгодишният преходен период приключи през 2014 г., българските и румънските работници ще могат да работят навсякъде в ЕС без разрешителни за работа".

Около 600 души с плакати с надписи от типа: "Ние не сме ЛУК-ови глави", протестираха вчера, отбелязва "Дума". Протестиращите се събраха пред парламента, за да изразят възмущението си от високите цени на горивата.

"Класа" цитира статистика, според която средно 170 лв. на месец излиза горивото на българите, които управляват автомобил. Данни от проучването сочат още че мнозинството (73%) от българските граждани са на мнение, че цените на горивата в България са по-високи от тези в Европа, а над една четвърт от запитаните споделят мнението, че българското правителство е виновно за тези цени заради високите акцизи, които налага на бензина и дизела.

Поне 7000 семейства в София за пореден път ще бъдат изненадани с нови данъци на 1 март, алармира под глава "Сега". Причината е, че грешките, които излязоха покрай хаоса с презонирането миналата година, се отстраняват в момента и ще бъдат отразени в тазгодишните данъчни уведомления.

За 2000 от тези собственици, които живеят в части от "Овча купел", "Княжево" и "Горна баня", новината е добра - техните налози ще паднат с 20%. Тези квартали бяха извадени от националния списък с курортите.

Не е ясно за колко от останалите поне 5000 собственици с нови данъци ще има увеличение, посочва ежедневникът.

Смущаващо малко пари от приватизация са заложени от държавата за 2012 г. - едва 118,7 млн. лева, сочи доклад, цитиран от "Преса". В края на 2011 г. за двата държавни дяла от енергото ЕВН страната ни получи 93 млн. лв. Тази година ще са двойно повече - четири дяла от енергото на ЧЕЗ и Е.О.Н. Според консултанта Владимир Каролев само от тяхната приватизация държавата може да вземе 150 млн. лв.

Общо 14,1 млн. лв. са изплатени за обезщетения в системата на средното образование за 11-те месеца на м.г., показва справка на министерството на образованието, цитирана на страниците на "Сега".

Средствата са изразходвани за обезщетения на 5625 учители, психолози и педагогически съветници. Все по-малко от регистрираните в бюрата по труда българи получават обезщетение за безработица от Националния осигурителен институт, констатира "Труд" на икономическата си страница.

Затоплянето през почивните дни предизвика отново поразии, но този път водата не взе човешки жертви, пише "Сега".

Два моста бяха отнесени от придошлите води на река в садовското село Чешнегирово. Пострадали хора няма, в потоците са се удавили домашни животни, съобщи вчера кметът на община Садово Димитър Здравков.

Реколтата от плодове и грозде е под въпрос заради мразовитото време през януари и февруари, съчетано със сушата през есента, предупреждава "Преса".

В интервю за "Стандарт" Владимир Найденов, председател на Националната браншова камара на търговците на едро с лекарства, коментира цените на лекарствата в България.

По думите му е необходимо да се седне и да се преговаря с производителите на лекарства. "Знае се, че миражът им на печалба е в рамките на 400-700%. Те не могат да си позволят да си тръгнат от България, защото става въпрос за себеуважение и морал", уточнява Найденов и допълва, тази печалба не е цинична, тъй като инвестициите за производство на медикаменти са огромни.

"Те трябва да бъдат "избити" с патента за защита за 10 г. и по-високи цени", категоричен е експертът.

Пред "Новинар" политологът Евгений Александров прогнозира широко поле за появата на нови партии в център-дясно. По думите му това пространство е празно, защото с всеки изминал парламент десните намаляват.

"Междувременно не по-различно е положението около ГЕРБ. Хората бягат от ГЕРБ. Те вече нямат голям избор за кого точно да дадат своя вот. Избирателите в дясно и центъра не са представени пълноценно", аргументира се Александров.

Той допълва още, че националистическото крило също няма да бъде представено заради разцеплението, което настъпи в партия "Атака".

"Именно затова в тези две ниши е естественото място да се появят алтернативни движения, които да запълнят вакуума. След като има непредставени гласове, което означава, че там най-лесно може да се появи някой, който да ги представлява.

Това е въпрос на сметки, всичко е като при скачените съдове. След като има празно място, то бързо ще бъде окупирано от някой друг", смята политологът.

Вече пет години шефът на комисията по досиетата Евтим Константинов има достъп до най големите тайни на тоталитарната държава.

В интервю за "Преса" той споделя: "Аз самият не съм очаквал, че за пет години ще продължа да чета толкова много тайни, архивни документи, съдържанието на които така ще ме впечатли.

Винаги съм казвал, че  БСП не трябва да се отъждествява с ДС. Това са две различни неща. Това е една обновена партия, която изповядва демократични ценности. Не съм съгласен някои да се хващат за реверите и да казват - ако БСП се разграничи от ДС, то БСП пропада! Смятам, че е изключително пагубно да ДС да се отъждествяват с БСП".

Българската мафия легализира годишно по 600 млн. лева печалба от контрабанда на цигари у нас, твърди на първа страница "24 часа". Щетата за бюджета от пропуснати акцизи и ДДС е 1,5 млрд. лв. годишно. Цигарите влизат главно по море, но и с камиони и комбайни.

Печалбата от един контейнер е 600 000 лв., ако е натъпкан с цигари слим. Прането на пари минавало през бандата на Прасчовците, която изградила международна схема.

В интервю на вътрешна страница Петър Якимов, говорител на Българска легия "Антимафия", посочва хората, които управляват печалбата от контрабандата:

"Бандата на Кратунковците управляват паричните потоци в правилна посока... Според сигнали, постъпили в легията, Кратунковците контролират не само контрабандните канали, а и схемите за ДДС измами и част от обществените поръчки.

Опитват се да влязат и в международния трафик на наркотици. Показват респект и безропотно подчинение на човек с прякор Началника. На върха на структурата е Каратиста, под него са Бърборкото, Белото, Малкия Парцал и Слънцето".

Полицай ще се става само с тест за интелект, казва в интервю за "Телеграф" главният секретар на МВР Калин Георгиев. По думите му новият подход за подбор на кадри ще доведе до повишаване на качеството на хората, търсещи реализация в системата.

За сравнение - по старата наредба липсата на интелект можеше да се компенсира с повече лицеви и коремни преси, посочва Георгиев.

Българските кулинарни продукти могат да влязат в списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО, информират под глава "Труд", "Новинар" и "Дума".

Това се отнася и за народното ни творчество, песни, танци и занаяти, заяви зам.-министърът по земеделие и храни Светлана Боянова по време на Международния земеделски салон в Париж, пише "Труд".

Според нея суджукът щял без проблем да влезе под егидата на организацията. Но трябвало да докажем, че като културно наследство, свързано с душевността на българина, са и кашкавалът, саламуреното сирене и лютеницата.

Щом френските и средиземноморските манджи са културно защитени, защо и ние да не си правим реклама с признатата от ЮНЕСКО кухня, коментират експерти.

Не посягайте на книги и вестници, призовава от страниците на "Труд" Георги Марков, директор на Института по история на БАН.

"След 1989 г. се обявих против горенето на книги и вестници, но нямаше кой да ме чуе. Във всяка голяма библиотека имаше примерно 40 тома на Маркс и Енгелс, 50 тома на Ленин.

Също и много томове на Тодор Живков, за когото имаше виц, че е спечелил "Гинес" за автор, който е прочел най-малко, но е написал най-много книги. Голяма част от тях бяха унищожени, а това е история", категоричен е Марков. 

В интервю за "24 часа" депутата от БСП Петър Курумбашев заявява:

"Трябва да се оглеждаме за друго поколение лидери. Хора, които са израснали и след падането на Берлинската стена, получили са образование и навън и които имат очи за всичко.

Българският политически елит непрекъснато ни убеждава как се търсят нови лица и най-често открива само себе си. Само не сме въвели наследяването, ама не е късно".

Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 2 минути

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 1 час

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 2 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 2 часа

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

<p>&quot;Иран има достатъчно материал за атомна бомба&quot;</p>

Гроси: Иран има много повече уран, отколкото се нуждае, за направата на една атомна бомба

Свят Преди 2 часа

При експлозиите в Исфахан очевидно не са били повредени атомните съоръжения на страната. Именно този град е центърът на иранските ядрени изследвания, казват от МААЕ

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 3 часа

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 3 часа

Причината за инцидента е отнето предимство

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево"

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево"

България Преди 4 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 4 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 5 часа

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 5 часа

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Любопитно Преди 6 часа

Единият бил родом от Цариград и живял през IV век, а другият се подвизавал като отшелник на Синайската планина в първата половина на VI век

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 6 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 6 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Свят Преди 6 часа

Иранските лидери заплашиха с незабавен и силен отговор на всяка израелска атака