"Телеграф": Три министерства с рекордни далавери
"Телеграф": Три министерства с рекордни далавери   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
8

След 44 от избирането на правителството на ГЕРБ министър-председателят Бойко Борисов и президентът Георги Първанов влязоха в открит сблъсък.

Поводът - статия на държавния глава за енергетиката, публикувана в сайта на президента.

"Труд" я помества под заглавие "Борисов беше видимо неподготвен за среща с Путин".

"Елементарна човешка завист" - така премиерът Бойко Борисов коментира вчера пред "Труд" остро критичния тон в статията на президента.

"В човешки план съм разочарован от Първанов. И докато не ми се извини, няма да застана до него", казал видимо огорчен Борисов.

Малко по-късно правителствената информационна служба разпространи официално позицията на премиера.

В нея се казва: "След толкова години в политиката и властта президентът Георги Първанов явно най-сетне е разбрал, че е дошло време за лидерство и прагматизъм.

Такава е оценката за новото правителство и от Европейския съюз, с размразяването на спрените средства по програма САПАРД, и от премиера на Русия Владимир Путин".

Министър на Станишев винен за 15 заменки, пише "24 часа". Бившият министър на земеделието Валери Цветанов първи от кабинета на Сергей Станишев се сдоби с обвинение.

От вчера той е следствен за престъпление по служба заради 15 неизгодни заменки на земи. На разпита в Националната следствена служба Цветанов заявил, че не се чувства виновен.

Наложена му е най-леката мярка за неотклонение - "подписка". Със същата ограничителна мярка и второ обвинение, от вчера е и бившият шеф на държавната агенция по горите Стефан Юруков.

Той е обвинен за 20 неизгодни сделки с гори, извършени на 23 януари т.г.

Три министерства с рекордни далавери, разкрива в интервю за "Телеграф" градският прокурор на София Николай Кокинов.

Той отбелязва, че за пет седмици в Софийската градска прокуратура са получени около 30 сигнала, засягащи министерства и агенции. Става въпрос за финансови злоупотреби.

Най-големите злоупотреби са ставали в отбраната, транспорта и земеделието.

Министерството на отбраната се проверява след сигнал за поръчка на каталози с бойни знамена. Министерството на здравеопазването също се проверява - за нередности при доставка на помощни средства за инвалиди и за информационната система за онкоболни. По някои от тези сигнали вече има и образувани дела, казва Кокинов.

Няма да пипаме армията, свиваме администрацията, заявява от страниците на "Труд" военният министър Николай Младенов.

Той е представил план за икономия на 65 млн. лева. Ще има свиване на разходите, обяснява министърът. Доходите на хората ще бъдат запазени.

"Внимателно преценяваме качествата на всеки, с който работим. Няма да уволняваме никого, докато не проверим способностите и лоялността му към институцията. Това означава, че няма да позволим политиката, която провежда ръководството на МО, да бъде торпилирана", казва още Младенов.

Дойде и повод да кажем: Има държава, е коментарът в "Труд". Според автора премиерът Бойко Борисов и новият кабинет заслужават добри думи заради навременната и добре премерена реакция на българската държава след разигралата се в Охридското езеро трагедия, при която загинаха 15 наши сънародници.

Независимо дали това е начало на по-рационални политически времена, в които има по-малко омраза, или е само прецедент, Бойко Борисов трябва да стъпи върху него, за да реализира едно добро управление.

България не е следила 1,5 г. прането на пари, съобщава "24 часа". Финансовият министър Симеон Дянков създава агенция за борба с финансовите злоупотреби във ведомството си, обяви той пред журналисти.

Година и половина България не е следила прането на пари и финансовите потоци, които влизат и излизат от страната. Причината била, че финансовото разузнаване станало дирекция в ДАНС и вече нямало достъп до търговските банки, обясни Дянков.

Вчера екипът му обяви структурната реформа в министерството. Агенцията за принудително събиране на държавни вземания няма да се влива в приходната агенция.

Чиновниците в министерството остават с 98 души по-малко, а структурата му се опростява.

Злоупотреби за милиони в седем държавни фирми, съобщава "Труд". Шестима служители на "Европейски фондове за конкурентоспособност" в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, сред които и шефката на дирекцията Ивет Жаблянова, ще бъдат дадени на прокурор, обяви министър Трайчо Трайков.

Те са попълнили декларации с невярно съдържание за липса на конфликт на интереси. Това е било известно на предишното ръководство на министерството, но то е проявило "великодушие", каза Трайков.

Наказанието за подобни нарушения е лишаване от свобода до 3 г.

Парите от летища и държавни имоти - за пенсии още сега, предлага Иво Прокопиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

В интервю за "Труд" той посочва, че единственото решение за фундаментално стабилизиране на първия пенсионен стълб е част от държавните активи да минат към него.

Става дума за акциите от летища, пристанища, НЕК, АЕЦ "Козлодуй", за приходи от държавни имоти.

Държавата все още е колосален собственик и управлява имуществото си съвсем лошо. Управлението трябва да се подобри, а доходите от него да подкрепят пенсионната система, настоява Иво Прокопиев.

България затваря за чужденци пазара на труда, акцентира "Сега".

Страната ни свежда до минимум възможностите за наемане на чужденци от държави извън ЕС заради кризата и растящата безработица, обяви вчера социалният министър Тотю Младенов.

"Не е вярно, че вече няма квалифицирана работна ръка в България. Все повече наши емигранти се завръщат или искат да се върнат от чужбина", обоснова се той.

Затова правителството ще приеме спешно промени в наредбата за наемане на чужда работна ръка извън ЕС.

Газов шеф поема енергийните цени, информира "Труд". Ангел Семерджиев, изпълнителен директор на държавната фирма "Булгартрансгаз", ще бъде предложен от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Това съобщи вчера ресорният министър Трайчо Трайков. Мандатът на досегашния председател на комисията проф. Константин Шушулов изтича утре.

Да бързаме, 90 млн. евро ни чакат до Коледа, приканва в интервю за "Стандарт" земеделският министър Мирослав Найденов. И обяснява:

"След срещата ми с еврокомисаря по земеделие Мариан Фишер Бойл може да се каже, че възстановяването на средствата по САПАРД е 100% сигурно.

При срещата обсъдихме мерките, които сме взели и не получихме никакви забележки. Приеха доклада едно към едно и затова решението беше обявено незабавно - че размразяват средствата по САПАРД. Ще ни бъдат възстановени 19 млн. евро за 2008 г., които са платени по проекти през 2008 г.

Освен това ще бъдат разблокирани и над 90 млн. евро, които можем да усвоим до края на 2009 г. Проекти има достатъчно. Надявам се да са изрядни, за да може да бъде стартирана процедурата по изплащането им."

83 хил. млечни ферми спасени от затваряне, отбелязва "Труд". С 18 месеца да се удължи срокът за преструктуриране на млечните ферми, които не покриват хигиенните изисквания на ЕС, е поискал в Брюксел министър Мирослав Найденов.

От ЕК обаче са предложили преструктурирането да се отсрочи с 24 месеца, за да се изравним с Румъния, която е поискала този срок.

До момента едва 3000 ферми покриват ветеринарно-санитарните изисквания на Брюксел. Повече от 83 000 млечни ферми обаче не намериха инвестиции и останаха извън изискванията.

По тази причина от 1 януари 2010 г. трябваше да бъдат закрити. Министър Найденов е заявил, че се надява на техническа помощ от ЕС.

С оперната прима Райна Кабаиванска е интервюто в "Труд". Тя споделя, че днес стресът е много по-голям, борбата е по-жестока.

"Трябва да си господар преди всичко на техниката, за да владееш тялото си, да владееш гласа, за да владееш и сцената. И за да нямаш проблеми после, когато съвременният режисьор те накара да пееш с главата надолу и с краката нагоре. Днес певецът трябва не само да познава музиката, не само да е артист, но и да е красив", казва още Райна Кабаиванска.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
В лекарския кабинет. - Докторе, притеснявам се за умствените си способности. - Какви са симптомите? - Много тревожни! Всичко, което каже жена ми, ми изглежда…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Любопитно Преди 6 часа

Колоритната двойка е гост в новия епизод на подкаста “Един без друг”

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Свят Преди 6 часа

Лавров: Те "играят" пародия на преговори

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 12 часа

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 13 часа

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

България Преди 13 часа

Днес отец Йордан обяви една от иконите на храма "Св. Пантелеймон" за миротечаща

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

Свят Преди 14 часа

Според Хания палестинската групировка желае да постигне цялостно прекратяване на огъня

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 15 часа

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 15 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 15 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 16 часа

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 16 часа

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 17 часа

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 17 часа

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Снимката е илюстративна

Яйца, агнешко, козунаци: Рисковете за здравето, които крият богатите трапези по Великден

Любопитно Преди 17 часа

Преяждането може да дове­де до неприятни последс­твия, казва токсикологът от ВМА доц. Людмила Нейкова

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 17 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 18 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май