"Стандарт": 1,2 млрд. лв. дупка в хазната
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
47

Дупка от 1,2 млрд. лв. е зейнала в хазната само за два месеца, пише под глава "Стандарт".

Едва 1,75 млрд. били влезли в бюджета през януари, а година по-рано приходите били 2,61 млрд. лв. Тенденцията на спад продължава, признала зам.-министърът на финансите Ана Михайлова.

През февруари, по данни на БНБ, фискалният резерв се е стопил с повече от милиард, отбелязва вестникът.

Ситуацията с бюджета на държавата е по-лоша, отколкото правителството очакваше, отбелязва "Сега".

Според изданието освен неизпълнение на приходите има голям ръст на разходите и по всяка вероятност в средата на годината няма да се състои очакваната спасителна актуализация.

През януари има силно нарастване на капиталовите разходи и на субсидиите от бюджета, като няма публична информация за какво са отишли тези пари, заявил икономистът Димитър Чобанов, цитиран от вестника.

Ръстът при капиталовите разходи вероятно е заради частичното разплащане със строителните фирми, но било е неразбираемо защо са нараснали разходите за заплати и за издръжка на министерствата, при положение че бяха обявени съкращения.

През януари 2009 г. държавата е платила за заплати 192 млн. лв., а през януари 2010 г. - 201 млн. лв. За издръжка през първия месец на м. г. са отишли 117 млн. лв., а т. г. - 130 млн. лв., се отбелязва в материала.

81 на сто от българите смятат, че здравеопазването трябва да се реформира, сочи проучване на Галъп Интернешънъл, цитирано от "Стандарт".

До шест пъти ще поскъпне цената на горските терени заради актуализирана наредба, съобщава "Телеграф".

Наредбата предвижда горите да бъдат оценявани по продажните им стойности и така да се елиминира огромната пропаст между оценките на агенцията по горите и цените на свободния пазар.

ПГ на ГЕРБ да внесе искане за започване на процедура по отстраняване на президента Георги Първанов, поиска ръководството на ГЕРБ от своите депутати в декларация на партията. Това съобщават всички издания.

Преди това обаче депутатите ще трябва да обсъдят с неправителствени организации и експерти обществените и правни последици от този случай.

Според ГЕРБ Първанов е нарушил чл. 32, ал. 2 от конституцията, според който "никой не може да бъде следен, записван и подслушван без негово съгласие".

Според водещото заглавие на "Дума" "Борисов губи влияние в ГЕРБ". Премиерът се опитал да се опълчи на партията си за импийчмънта на Първанов, но бил бламиран, пише в подзаглавието.

"Полицейщината превзема държавата" е заглавието над интервю в "Дума" с бившия депутат от КБ Младен Червеняков.

Според водещите материали на "Монитор" и на "Телеграф" от 30 до 60 лв в брой са получили участниците във вчерашния митинг, организиран от РЗС.

Пазим над 270 хил. паметника на тоталитаризма, казва в интервю за "Новинар" изпълняващият длъжността директор на Националния исторически музей Цветана Кьосева.

Имаме много сериозни проблеми с категоричен отказ на съдии да запорират имущество на колеги съдии, които са извършили престъпление, казва шефът на комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност Стоян Кушлев в интервю за "24 часа".

Единият е по случая е с председателката на апелативния съд във Варна Анелия Цветкова, чийто имоти комисията е поискала да запорира. В продължение на два месеца всеки съдия във варненския окръжен съд си дал отвод и никой не искал да гледа делото.

Намерил се един, който обаче отказал да наложи запор. Най-накрая запор наложил върховният съд.

Другият случай е със съдийка, разследвана за вземане на подкуп и длъжностно присвояване. Тя и съпругът й обаче разбират за полицейската разработка и за няколко месеца, докато се води разследването, двамата си разпродали цялото имущество.

Имаме 193 заведени дела за отнемане на имущество за 212 млн. лв.; но знаем, че обществото иска повече и по-бързи резултати, казва Кушлев.

Ще пътувам за Чили със самолета на испанския принц Фелипе, който заминава за встъпването в длъжност на новия чилийски президент Себастиан Пинера, казва в кратко интервю за "24 часа" еврокомисарят Кристалина Георгиева.

Испания е председател на ЕС до юни. ЕС вече е транспортирал дотам основна апаратура за поддръжка, медицинско оборудване, за да може да се извършват диализи; България също е предложила помощ - палатки, отбелязва тя.

Поне половината от медиите в България са с неясна собственост и финансиране, казва шефът на КРИБ Иво Прокопиев пред "Труд". Според него трябва да се създаде регистър на собствеността на медиите, който да стига до крайния собственик.

"Проблемите на печатните медии са 3 в 1. Има тежка финансова криза, която неминуемо влияе на рекламодателите. Имаме криза на самата категория (печатни медии) и допълнително имаме феномен - огромно количество участници на пазара, които не работят на пазарен принцип. Те имат други цели - може би да имат влияние", обяснява Прокопиев.

НДСВ само е предложило да отстъпи на държавата половината от сградата си на столичната ул. "Врабча" 23, съобщил за "Труд" секретарят на партията Олимпи Кътев. Новината потвърдил и софийският областен управител Данаил Кирилов.

"Съобразихме се със затрудненията на държавата. Иначе имаме договор до 2014 г., който е перфектен и няма как да бъде развален", добавил Кътев.

Сега за шестетажната сграда НДСВ плаща 5000 лв. месечен наем на бюджета.

Партерът, първият и вторият етаж ще останат за НДСВ, а третият, четвъртият и петият щели бъдат предадени на държавата. Единият вариант бил там да бъде настанена Агенцията по вписванията.

Нямам намерения да ставам лидер на президентска партия, защото такава няма да има, казва пред "Труд" Ивайло Калфин, евродепутат от левицата.

"Действително поддържам връзка с президента, работил съм в администрацията, участвам в гражданските му инициативи. Но не съм чувал, че той прави някаква политическа формация", добавя той.

Ако няма промяна в политиката - е резонно да има оставки; Дянков продължава да твърди, че това, което върши, е правилно, и е очевидно, че трябва да дойде друг човек на мястото му, който не мисли като него, казва Калфин в отговор на въпрос.

Според ген. Стоян Тонев, началник на Военномедицинската академия, до края на годината реформата в здравеопазването трябва да приключи, но не трябва да се търсят някакви "стахановски срокове - за един, два месеца".

По думите пред "24 часа" му вдигането на вноската с 2 процента е единственият възможен вариант за вливането на средства в здравеопазването.

Искат газът да поскъпне с 26,42 на сто, парното - с 20 на сто от април, пише "Труд". 26,42 на сто увеличение на цената на природния газ за второто тримесечие на 2010 г. искат от "Булгаргаз", отбелязва и "24 часа".

От компанията се аргументират с увеличението на алтернативните горива, курса на долара и недовзет приход от първото тримесечие.

Шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев казал, че имало основание за поскъпване на синьото гориво до 15 на сто, но над това ниво било трудно приемливо.

Неговите експерти вече са направили изчисления колко ще скочи парното и топлата вода от 1 април - за София поскъпването е 11.2 на сто, най-висок скок е за Варна - 13 на сто, а най-нисък за Правец - 8.5 на сто, пише "24 часа".

"Сложете и такса, че магазинът доставя хляб" е анализът в "24 часа", който определя като наглост "опитът на енергото да взема пари за ток, който човек не ползва".

"Режете чиновници, не вдигайте данъци", призовава в "Труд" Георги Стоев от "Индъстри уоч".

По думите му умните политици използват кризите, за да извършат т. нар. "непопулярни реформи", включително съкращаване на администрация и субсидии; не толкова умните политици основно се занимават да се оправдават с кризата.

"Властта пести от здравето на децата", е заглавието под глава на "Труд". Вместо предвидените 78 млн. лв. здравната каса получила трансфер от 70 млн. лв., научило изданието.

Под водещо заглавие "За нас 10 процента осигуровки, на държавата - 8 процента" "24 часа" съобщава, че правителството реши да увеличи здравната вноска от 8 на 10 процента от април само за бизнеса и работещите.

Таксите, които държавата превежда към здравното осигуряване за деца, пенсионери, военнослужещи, студенти и държавни служители ще си останат на сегашното ниво.

От здравното министерство обяснили, че това се прави, тъй като няма смисъл в състояние на намаляващи приходи държавният бюджет да бъде товарен с по-големи плащания.

Според официалното съобщение на кабинета държавните трансфери към здравната каса няма да се увеличават.

Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов обаче твърдял, че за всички наети от държавата вноската ще е също 10 на сто, а 8-те процента се отнасят само за деца и пенсионери. КНСБ вече заяви, че ще обжалва правителственото решение, отбелязва "24 часа".

Коментари 47
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

47 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Любопитно Преди 11 минути

Принс, Парис и Бланкет Джексън присъстваха на премиерата на "MJ: Мюзикълът" в Prince Edward Theatre в Лондон

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 51 минути

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 1 час

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 1 час

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 1 час

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък

<p>Смяна, DOT, съхранение&hellip; всичко по темата гуми (видео)</p>

Смяна, DOT, съхранение… всичко по темата гуми (видео)

Технологии Преди 1 час

В сервиз на Margel разговаряме с Борислав Враджалиев за смяната на гумите и изборът на нови, тъй като многообразието на предлагане е огромно

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Любопитно Преди 1 час

Законите за движението на Нютон са в основата на класическата физика

<p>&quot;Играта на Синанон&quot;: Вазектомии, аборти и жени с бръснати глави&nbsp;</p>

"От изцеление към ужас": "Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

"Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Свят Преди 1 час

35-годишният Николай Фарафонов е признат за виновен за "публични призиви за извършване на терористични актове"

<p>Биков: Подкрепихме конституционната реформа, за да не е безконтролен служебният кабинет</p>

Биков за промените в Конституцията: Подкрепихме реформите, за да не е безконтролен служебният кабинет

България Преди 1 час

По думите му партията се „старае да има позиция по въпроси, които зависят от нея”

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

Свят Преди 2 часа

По време на визитата представители на руската служба и на севернокорейското министерство са провели работни разговори

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

България Преди 2 часа

По думите на зам.-председателя на НС и депутат от ПП-ДБ не сме на прага на конституционна криза

5 по Рихтер разлюля Италия

5 по Рихтер разлюля Италия

Свят Преди 2 часа

Трусът е усетен и в района на Удине

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

България Преди 2 часа

Българките отивали зад граница с обещание за работа

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Свят Преди 2 часа

Украинската армия заяви, че 26 дрона са били унищожени в Одеска, Харковска, Днепропетровска и Запорожка област

Вулканът Ибу изхвърли пепел на два километра височина

Вулканът Ибу изхвърли пепел на два километра височина

Свят Преди 2 часа

Предишното изригване беше на 26 март