"Сега": Разузнавателен борд с контрол на всички спецслужби
Български вестници   
Източник: Vesti.bg
20

"Горди сме, че третият мандат на партията във властта е не по-малко емблематичен от предишните два - 2001-2005 г. (кабинета "Сакскобургготски" и членството на България в НАТО) и 2005-2009 г. (кабинета "Станишев" и членството в ЕС през 2007 година)." Това написа в открито писмо лидерът на ДПС Лютви Местан за 24-ия рожден ден на партията на 4 януари. И поздрави "сърдечно и признателно всички членове, симпатизанти и поддръжници на партията", съобщава "24 часа".

Червената интрига дали евродепутатът Ивайло Калфин ще е част от новата партия на Татяна Дончева завърши 1:0 за "Позитано" 20. "Нямам нищо общо с проекта на Дончева, не съм се виждал с нея отдавна, но да - имах разговор преди няколко дни със Станишев", заявява пред "Стандарт" Калфин.

"Лекарствата без лекарско предписание може да поскъпват до края на април 2014 г. само в рамките на процента на годишна инфлация, както е предвидено в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти", коментира пред "Дума" Николай Костов, председател на Асоциацията на българските собственици на аптеки. Той припомни, че през пролетта на 2013 г. служебното правителство узакони с наредбата една от идеите на последната здравния министър на ГЕРБ Десислава Атанасова да бъдат регулирани цените на лекарствата, отпускани без лекарско предписание. Преди година аптекари прогнозираха, че не е изключено след изтичане на този период аптеките да увеличат цените повече, за да компенсират в известна степен изминалия период.

Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Царица Йоанна" в София, известна още като ИСУЛ, се сдоби с нов директор. Това е доц. Григорий Неделков. Специалистът е лектор в курсовете по следдипломна квалификация и има участие в 48 публикации в български и чуждоезични издания, уточнява "Новинар". Член е на Българската асоциация по рентгенология, радиология и радиобиология. Той поема поста от проф. Бойко Коруков, който изпълняваше длъжността в продължение на 7 години. До назначението на директорския пост доц. Григорий Неделков е изпълнявал длъжността началник на Клиниката по образна диагностика в болницата.

"Разузнавателен борд ще поеме контрола на всички спецслужби", съобщава "Сега". Правителството планира да създаде нова мегаструктура - Борд на разузнавателната общност, който да поеме координацията на специалните служби. В момента те са на различно подчинение и трудно съгласуват дейността си, поради което често се случва няколко звена да правят успоредно разработки и дори да не знаят, че работят по един и същ случай. В борда ще има звена за координация и анализ, което ще е поредното раздуване на администрацията в сектора след вливането на ГДБОП в ДАНС и създаването на агенцията за подслушване ДАТО. Той ще е част от Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Отделно ще бъде създаден Национален център по сигурността, който по своите функции ще бъде нещо като нова "спецслужба", подчинена пряко на премиера. Това е записано в проекта за нов закон за националната сигурност, с който изданието разполага. Той е изготвен през последните месеци от екип под ръководството на зам.-министъра на вътрешните работи Васил Маринов.

Шефът на скандалната полицейска фирма "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ) ЕООД Симеон Делисивков е бил освободен от вътрешния министър Цветлин Йовчев в последния работен ден на 2013 г. В свое разследване "Труд" доказа, че фирма БМВ ЕООД, която е 100% собственост на МВР, години наред е продавала на гражданите многократно по-скъпо регистрационните табели за автомобилите, ремаркетата, мотоциклетите и мотопедите. Между вътрешното министерство и БМВ имаше договор, според който цената на една табела за производителя е била 13 лв. Разликата от 43 лв. се прибирала в бюджета на БМВ, а печалбата на фирмата се връщала счетоводно в министерството под формата на дарения. Така всеки гражданин, който регистрира автомобил в КАТ, е плащал своеобразен данък "МВР".

"Почнаха опашките за първи клас", пише "24 часа". Чакането за подаване на молби за кандидатстване в 1-и клас в 51-о СОУ "Елисавета Багряна" в София започна от вчера. Това е училището, което изтегли максимално напред старта на кампанията си. Записват от понеделник в 119-о СОУ "Акад. Михаил Арнаудов". В търсеното 31-о училище пък започват от 1 февруари. В 35-о училище, познато като люпилнята на властта заради много възпитаници политици, ще приемат документи от средата на февруари. Училищата въвеждат и строги критерии, за да допуснат кандидат в 1-и клас. Всяко изискване носи определен брой точки. Важно е местоживеенето, братче или сестриче в друг клас също е бонус. От значение е и дали родителят е завършил същото училище, или пък работи в района. Предимство за някои школа е и ако майката или таткото работи в системата на средното образование.

Само до месец-два трафикът в София ще се затрудни значително заради амбициозните намерения на общината да започне част от големите си инфраструктурни проекти още през зимата, пише "Сега". "Очакваме затруднения с трафика със сигурност, но чисто физически е невъзможно по друг начин да се изпълнят обектите, но навсякъде ще се стремим да не затваряме цялостно движението или ако това се налага, то да е само за няколко дни", коментира зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

Полюсни са оценките, които дават на страниците на "Сега", Любен Обретенов и Галя Горанова. "Протестът е обречен да продължи" на г-н Обретенов влиза в "спор" с "Протестът трябва да умре" на г-жа Горанова. "Все по-безпощадно ясно е, че протестите ще съпътстват настоящото правителство до последния ден от управлението му, независимо кога точно ще бъде той. А онези, които още на 14 юни 2013 г. (първия ден от протестите) твърдяха, че правителство, което е назначило човек като Делян Пеевски за шеф на ДАНС, трябва веднага да си подаде оставката, ще се окажат прави. Независимо че първоначално тяхното мнение изглеждаше твърде крайно" е тезата на г-н Обретенов.

"Протестът трябва да умре. Вече съм напълно убедена. Нека професионалните протестиращи не бързат да ме анатемосват и притурят в "оня списък". Защото подмяната я извършиха те. Сега творческият колектив на "Протестна мрежа" се пъне да възкреси отдавна забравения седесарски патос от зимата на 1997 г., когато трябваше да падне Виденов. После сигурно ще спретнат мемориален хепънинг за 4 февруари - датата на победилата революция и отстъплението на "червените боклуци". Все ще се намерят патерици за окуцелия им протест. Накрая и рождената дата на Иван Костов ще свърши работа", убедена е г-жа Горанова.

В интервю за "Труд" еврокомисар Кристалина Георгиева съветва: "Да престанем с разговора "ние - добрите, те - лошите". Тя смята, че: "Кризата е увеличила бедността в ЕС за първи път, откакто съюзът е създаден". Еврокомисар Георгиева подчертава, че: "ЕС е дал на България достатъчно пари за бежанците".

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 6 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 7 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 8 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 8 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 9 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 10 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности