"Сега": Пет нови лица в парламента
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
0

"Коалицията ни нанесе рани и на БСП, и на НДСВ", е озаглавено интервюто в "Труд" с водача на евролистата на НДСВ Меглена Кунева. В ролята на интервюиращ е Кристиан Вигенин - кандидат за евродепутат от БСП.

Кунева подчертава, че когато беше създадена тройната коалиция, БСП не е бил естествен партньор на НДСВ.

"Имаме различия по отношение на пазарната икономика, на социалните придобивки, на данъци - допълва тя. -  Но ние изчерпахме тогава всички възможности. Мисля, че днес уроците са научени.

Има неща, заради които НДСВ излезе с рани от тази коалиция, има неща, които и БСП като партия щеше да ги направи различно. Но ние създадохме стабилност, от която спечели страната.

Днес българските граждани не ни се сърдят за това, че сме в коалиция, а за това, че не се справихме с корупцията."

ГЕРБ въвежда ротация на чиновниците при парите, научаваме от "24 часа". Ротация на служителите в особено чувствителните към корупционен натиск сфери като агенциите "Митници" и "Пътна инфраструктура" ще въведе ГЕРБ, когато дойде на власт.

Това пише в програмата "За европейско развитие на България", с която ще управлява партията на Бойко Борисов. Министрите, заместниците им, членовете на политическите кабинети, областните управители, шефовете на агенции и кметовете ще минават през обучение за борба с корупцията и конфликта на интереси, и професионална етика.

Като мнозинство в парламента ГЕРБ ще подлага всеки проектозакон на обсъждане и икономически анализ.

Чистката в МВР е предизборно клише, лаконичен е министърът на вътрешните работи Михаил Миков. В интервю за "Монитор" той заявява, че броят на пенсионираните, дисциплинарно уволнените и напусналите по собствено желание не се различава съществено от броя на служителите, които са напускали системата и през предходните години.

Критериите за пенсиониране са субективни - преценка на необходимостта на службата.

"Аз искам да стимулираме израстването на младите служители. Те са достатъчно можещи, професионално подготвени и амбициозни", допълва министър Миков.

Парламентът се сдоби с пет нови лица, съобщава "Сега". С петима нови депутати се сдоби в последните си работни дни парламентът.

Четирима са от квотата на БСП, а един - от НДСВ. Новите избраници ще запълнят освободените места на петимата народни представители, които отидоха наскоро в три държавни институции.

Томов: Обвинението е решено в кабинета на Станишев, пише "Труд".

"Решението да ми бъде повдигнато обвинение е взето в кабинета на Сергей Станишев. Поименно мога да назова и кои негови съветници са го направили, а вероятно и самият той." Това заяви вчера Александър Томов, минути след като Софийският градски съд спря делото срещу него, защото се е кандидатирал за евродепутат.

Бившият вицепремиер е на 9-а позиция в листата на своята партия "Българска социалдемокрация".

Освен срещу Томов процесът ще бъде спрян временно и срещу останалите трима подсъдими по делото. Всички те са обвинени в източването на 36 156 820 лева от ЦСКА и "Кремиковци".

Не пуснаха на свобода Данови, съобщава "Труд". Общинските съветници от Варна и регистрирани кандидат-депутати от партия "Обединение на българските патриоти" Христо и Веселин Данови остават в ареста.

Това реши късно вчера екип прокурори от Варненската окръжна прокуратура, след като РИК регистрира двамата. Аргументите за отказа на обвинението са следните: "Данови вече са привлечени като обвиняеми с взети мерки за неотклонение задържане под стража и не могат да се ползват от наказателна неприкосновеност".

Няма време да ограничим кандидатите арестанти, отбелязва "Монитор". Участието на обвиняеми в парламентарните избори за депутати не прави добра услуга на България.

Така премиерът Сергей Станишев коментира тенденцията в последно време задържани под стража да използват законовите вратички и да се кандидатират за депутати.

Той призна, че по закон няма ограничения. "Няма време за промени в законодателството в тази насока, парламентът има още няколко работни дни. Депутатите трудно биха се справили с тази задача за толкова кратко време", каза още Станишев.

Листите на БСП - презареждане на матрицата, коментира "Сега". БСП намести водачите на листи за парламентарния вот.

Но като се проследят по-внимателно имената, лъсва цялата илюзорност на рекламното начинание "България-Презареждане", което имаше за цел да извади на преден план свежите млади лица на столетницата.

Презареждането се оказа по старата бесепарска матрица - бетониране на старите муцуни в следващия парламент, а младежта се ръси по-надолу в листите за разкош.

Експертен кабинет ще ни извади от кризата, смята Красимир Каракачанов, съпредседател на коалиция "Напред". В интервю за "Стандарт" той посочва, че идеята на коалиция "Напред" е следващият кабинет да не е на партиен принцип, а на експертен.

И допълва: "Следващото парламентарно мнозинство, надявам се на опозицията, трябва да състави правителство от професионалисти, експерти, защото трябва да се търси изход от икономическата криза. Няма нужда от партийни функционери."

Ще изгоним монополистите, ако изпратим тройната коалиция в политическа пенсия, казва за "Класа" Яне Янев, лидер на "Ред, законност и справедливост".

На въпрос откъде добива информация за аферите в Националната агенция за приходите, той отговаря: "Получаваме информация от служителите вътре в системата. Има доста почтени хора, които вече не издържат и затова те първи проговориха.

Информация ни дават още и граждани, рекетирани от служители на НАП. Имаме информация за афери и от външни фактори. От ДДС са източвани пари, които са се изпращали по швейцарски сметки и в офшорни зони. После тези средства се връщат отново в България под формата на "инвестиции", обяснява Яне Янев.

Държавата е в добра кондиция, твърди премиерът, пише "Труд".

"Икономическата криза е най-сериозната от 1930 г. насам и няма как България да не бъде засегната. Но последните данни от статистиката за април и май сочат известно съживяване на икономиката и по-високи постъпления в бюджета в сравнение с предишните месеци".

Това обяви вчера във Варна премиерът Сергей Станишев. Според него държавата била в "добра кондиция" и спазвала социалните си ангажименти и инфраструктурната програма.

Всяко отлагане на проекта за АЕЦ "Белене" го оскъпява, предупреждава министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

В интервю за "Дневник" той обръща внимание, че в последните класации за конкурентноспособност се вижда, че ефективността на правителството е висока, а един от най-лошите показатели е конкурентноспособността на българския бизнес.

От тази гледна точка е много важно да се смени технологичната база. Ако съумеем да вкараме най-новите технологии, след кризата ще сме една крачка напред.

Министър Димитров е категоричен противник на призивите да се спрат големите инфраструктурни проекти, на призивите да не се харчи сега, когато има криза.

Като свърши кризата и започне голямото търсене на енергийни ресурси, тогава ли ще започнем да правим инвестиции, пита Петър Димитров.

Как по-рано да дойде денят, от който работим за себе си, е анализът в "24 часа". Поводът е 27 май, така нареченият ден на свобода от правителството, денят от който работим за себе си.

Преди тази дата сме работили за данъците и таксите си, т.е. за държавната хазна.

Петър Ганев от Института за пазарна икономика смята, че българската икономика може да се развива много по бързо и прави конкретни предложения.

Сериозно намаление на осигурителната тежест в страната. Постигане на реална фискална децентрализация, при която кметовете имат правомощията не само да увеличават и намаляват местните данъци и такси, но и да отменят стари или създават нови. Въвеждане на нулев данък върху реинвестираната печалба, премахване на данък дивидент и намаление на данъка за ЕТ от 15 на 10%.

Ако всичко това се случи, може да очакваме деня на свободата от правителството да настъпи още през април.

Най-тежко ще е през ноември, прогнозира в интервю за "24 часа" Симеон Дянков, главен икономист в Световната банка. Той потвърждава, че има покана от Бойко Борисов да помага като негов съветник на доброволни начала по антикризисни въпроси.

Според него при добра антикризисна програма България може да започне да излиза от кризата в средата на 2010 г. Сега най-важното е да се запазят колкото се може повече работни места и да се подобрят условията за бизнес.

Оттам нататък може да се направи много, за да се увеличат доходите. Излизането от кризата ще даде и нови възможности.

Кабинетът опитва да напълни хазната с по-високи глоби, пише "Сега". В края на мандата си правителството прави опит да напълни хазната, като завиши многократно глобите, събирани по закона за българските документи за самоличност.

Предложението е минималната санкция за изгубена лична карта да скочи пет пъти - от 20 на 100 лв.

НЕК чака 60 млн. лева загуба от лошо ценообразуване, съобщава "Труд". Лошото ценообразуване в електроенергетиката ще донесе около 60 млн. лева загуби на Националната електрическа компания до края на тази година, заяви вчера пред журналисти изпълнителният директор на държавната фирма Мардик Папазян.

В момента НЕК продава тока на големите промишлени потребители на занижена стойност, а едновременно с това има задължението да изкупува енергията от най-скъпите производители, поясни той.

Най-тежък удар е нанесло решението на ДКЕВР токът, произведен от топлофикациите, да се заплаща от НЕК на силно завишени цени, за да се субсидира парното.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

Любопитно Преди 7 минути

Нищо не може да спре двамата влюбени да си кажат заветното "да"

Езеро от лава: НАСА показа невероятни кадри на една от най-големите луни в Слънчевата система

Езеро от лава: НАСА показа невероятни кадри на една от най-големите луни в Слънчевата система

Свят Преди 9 минути

Повече за мисията на НАСА четете в следващите редове

<p>Стево Пендаровски и Гордана Давкова отиват на балотаж в РС Македония</p>

На 8 май: Стево Пендаровски и Гордана Давкова са на балотаж в Северна Македония

Свят Преди 1 час

Двамата кандидати за президент на Северна Македония отиват на втори тур на изборите

ж

Миньори и енергетици излизат на протест

България Преди 2 часа

Исканията им са експлоатацията на въглищните централи да продължи и след либерализацията на пазара на електроенергия

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Любопитно Преди 2 часа

Напоследък все повече хора практикуват тичане назад, но правилно ли е, четете в следващите редове

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Любопитно Преди 2 часа

Какво се крие вътре в Луната четете в следващите редове

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 2 часа

И да, може да завива на място като танк

Старт на делото за смъртта на 14-годишния Филип, убит на пешеходна пътека

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

България Преди 2 часа

На подсъдимата скамейка ще застане Петър Тодоров

<p>САЩ: Русия се кани да разположи ядрена бомба в Космоса</p>

САЩ подозират, че Русия се кани да разположи ядрена бомба в Космоса

Свят Преди 3 часа

Москва наложи вето на резолюция на ООН срещу надпреварата във въоръжаването в междупланетното пространство

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 3 часа

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

.

Пълен обрат във времето! Жълт код за валежи и гръмотевици в четвъртък

България Преди 3 часа

Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Свят Преди 9 часа

Избирателната активност в РС Македония е била около 48%

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 10 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 10 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Свят Преди 11 часа

Оръжията са пристигнали този месец

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Свят Преди 12 часа

Все още не е ясно как украинската армия възнамерява да спре настъплението на руснаците