"Сега": НОИ призна, че не може да плаща дори днешните пенсии
"Сега": НОИ призна, че не може да плаща дори днешните пенсии   
Източник: Георги Димитров/Нетинфо
34

Заради прекалено многото привилегии, малкото работещи и многото пенсионери дори изплащането на днешните пенсии е огромен проблем за осигурителната система в страната.

Това съобщава в. "Сега", като се позовава на анализ на бюджета на общественото осигуряване за 2012 г., изготвен от НОИ.

В него за пореден път се отчита, че приходите от вноски покриват едва половината от общите разходи. Въпреки това управляващите смятат да облекчат още условията, като спрат пенсионната реформа на ГЕРБ и пуснат още десетки хиляди в системата.

120 македонски войници са пожелали да продължат службата си в българската армия, пише днес в. "24 часа", като цитира електронния сайт А-1 ON, наследник на македонската телевизия А-1. Войниците били съкратени. Техни представители са планирали среща с българския посланик в Скопие на 18 август, празника на македонската армия. Чели съобщения, че София отваря вакантни места за войници и ще търсят от него съдействие.

"Сега" информира, че българските власти са отказали убежище на лидер на турските "Сиви вълци". Левент Темиз, който има присъда по делото "Ергенекон", е бил задържан от българските власти с фалшив паспорт  на ГКПП "Малко Търново" на 8 август, когато направил опит да влезе в България. София и Анкара водят преговори за връщане в Турция на лидера на "Идеалистически огнища" - младежката организация на Партията на националистическото действие, чието военно крило е известно като "Сивите вълци".

Темиз беше осъден ефективно по делото "Ергенекон" заедно с още над 250 души за участие в терористична организация, оказване на помощ на екстремисти и предполагаем заговор за военен преврат срещу правителството на Реджеб Ердоган. 15 души получиха доживотни присъди на мегапроцеса, който скоро ще продължи на втора инстанция.

При задържането му на границата той е поискал политическо убежище, което му е било отказано. За ареста на Левент Темиз съобщиха турските медии. Неофициално източници от МВР потвърдили за ареста.

Безработицата не намалява през юли
, съобщават почти всички вестници. Равнището на безработица през юли 2013 г. е 10,8%, с 0,1 процентни пункта по-високо от месец юни, показват данни на Агенцията по заетостта. В сравнение с юли 2012 г. равнището на безработните се запазва. В бюрата по труда са регистрирани 355 039 безработни, отчита статистиката. Те се увеличават с 3452 спрямо юни.

За съд за монопола при мултиплексите пише днес "Капитал дейли". Такова е последното движение на процедурата, с която Европейският съюз се готви да санкционира България за това, че вместо да създаде конкуренция между мултиплексите при цифровизацията на ефира, съдейства за монополизацията му. Съдът на Европейския съюз е дал ход на делото по жалбата на Европейската комисия срещу България по този въпрос в края на миналата седмица.

Оттук нататък процедурата е дълга, но ако страната бъде осъдена, резултатът ще е глоба за нея на ежедневна база, докато проблемът не бъде отстранен - като е важно да се има предвид, че последното ще се окаже изключително трудно.

Англия иска само отличници пише "Стандарт". Престижните университети вдигат силно изискванията към българските кандидати, съобщила консултантска къща "Дарби". Поставят условие за оценка от дипломата между 5,80 и 6 и висок резултат от матурата. Едва при тези резултати вече одобреният кандидат влиза. Предварителното одобрение се получава на базата на оценките от 9 до 11 клас. Вече не било достатъчно само да имаш висок успех и да декларираш, че проявяваш интерес към дадена специалност. Трябва освен това и да имаш някакви практически занимания, свързани с нея, които да можеш да докажеш с документ или публикации.

Ремонтът на бул. "Витоша" ще продължи още година, информира "Сега". "Софийска вода" обяви, че започва ремонт на канализацията в последния неремонтиран участък на булеварда - от ул. "Солунска" до "Алабин". Дейностите по подмяната ще продължат до края на май 2014 г. От общината обясниха пред "Сега", че архитектурното обновление ще започне, когато дружеството приключи своята дейност, както беше и при предишните етапи от ремонта.

Според информация в "Новинар" русенци поръчват с такси румънски лекарства. В Букурещ могат да се намерят редица медикаменти, които по една или друга причина не се доставят у нас. Значителна част от тях са й по-евтини, тъй като румънският ДДС е по-нисък от нашия.

Според "Сега" таксата за повторно пускане на тока може да отпадне. Според депутата Явор Куюмджиев, зам.- председател на парламентарната комисия по енергетика, тарифата за "наказване" на потребителите за неплатени сметки е незаконна и трябва да се премахне напълно. "Най-малкото тя няма никаква икономическа логика, по-скоро се използва като източник на допълнителни приходи за съответните доставчици на ток и като наказателна мярка за крайните клиенти", обяснил Куюмджиев на среща с потребителски организации в парламента.

"Стандарт" прогнозира, че до 10 години всеки трети българин ще ползва природен газ в дома си. Такъв е оптимистичният сценарий в плана за развитие на "Булгартрансгаз" за 2013-2022 г., който е внесен за одобрение в ДКЕВР.

"Булгартрансгаз" вижда неколкократно вдигане на местния добив на газ в следващите години. В плана за развитие на преносната мрежа, представен вчера пред ДКЕВР, е записано, че местният добив ще нарасне до 250 млн. куб. метра през тази година. До 2015 г. количествата щели да стигнат 1300 млн. куб. метра, а през 2022 г. - 1520 млн. куб. метра.

"Капитал дейли" осведомява, че новият пътнически терминал на летище Варна ще бъде открит в четвъртък. Компанията - концесионер на двете черноморски летища, "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт", съобщава, че общата стойност на инвестицията в терминала и свързаната с него инфраструктура е над 75 млн. лв. След откриването на терминала всички полети ще се обслужват на него, като все още не е ясно с какви функции ще бъде старата пътническа сграда. Новият терминал е около три пъти по-голям от досегашния, като на час може бъдат обслужвани по 1037 пътници. Проектиран е от английски архитекти със съдействие от българска страна, а строителството е реализирано от българско-турския консорциум ТИЕ-ИЧТАШ за около 20 месеца.

Според "24 часа" шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов, когото премиерът Орешарски няма търпение да уволни, е бил опериран от жлъчка и кучешка тения. След операцията е развил пневмония и в момента се възстановява във ВМА. Операцията направил бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски в болница "Токуда". Състоянието на Танов не е леко, но категорично се подобрява, казали още от болницата. Пациентът  не бил в септично състояние, нито с опасност за живота, каквито твърдения се появиха от "доброжелатели" в някои медии.

"Капитал дейли" подробно описва с кого "преговаря" властта, като подчертава, че Бисер Миланов-Петното, човек с дълга криминална биография, се оказа достоен партньор в т.нар. диалог на министър-председателя Пламен Орешарски с гражданите.

Коментари 34
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

34 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 12 минути

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 40 минути

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 1 час

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 2 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 2 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 2 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 3 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 3 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш</p>

Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш

България Преди 3 часа

Полезна информация и съвети от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 3 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 3 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 3 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 3 часа

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 3 часа

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 4 часа

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи