"Сега": Правителството вдига шум, но няма идеи
"Сега": Правителството вдига шум, но няма идеи   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
12

Кабинетът страда от липса на политики - около това мнение се обединиха политолози и университетски преподаватели на дискусия "Година на изпитания - ще се справи ли правителството на ГЕРБ?", организирана от фондация "Фридрих Еберт" и Института за политически и правни изследвания, пише "Сега".

Единственото същинско действие на властта се състои в намаляването на публичните разходи, но това само по себе си не е политика, смятат те.

Общото впечатление е, че се вършат много неща накуп, но без идея и цел. Правителството на Бойко Борисов бе разкритикувано и за безсмислените показни арести, както и за театралните спорове между МВР и прокуратурата, подкопаващи доверието и в двете институции.

"Гледай Италия, мисли за МВР, съда и Октопода у нас", е анализът в "24 часа" на проф. Драгомир Драганов. По думите му още веднага с идването си на власт сегашното правителство предприе действия по почти тоталното обезличаване на парламентарното мнозинство.

Или иначе казано, изпълнителната власт превзе законодателната. И като логичен рубеж за атака му остана третата - съдебната.

Парламентът изкова преди десетилетие калпави закони и сега те палят конфликти между вътрешното министерство и Темида. Дали вместо това не е по-добре законодателната, изпълнителната и съдебната власт да си стиснат ръцете и по примера на Италия да се обединят срещу Октопода.

Вместо взаимно да се подозират в коя от тях пипалата му са най-големи.

Не само престъпниците, и гражданите да могат да се съдят в Германия, коментира "Сега".

Припомня се тактиката, с която вътрешният министър Цветан Цветанов се похвали - полицаите знаели кои са бандитите, следяли ги и само чакали някой да извърши престъпление, за да го заловят. Иначе в съда полицията не можела да докаже, че бандитите са се готвили да направят нещо лошо.

Излиза, че българските граждани съзнателно ще бъдат оставени заложници и потенциални жертви на престъпления, само защото институциите - МВР, прокуратура, съд не могат да постигнат съгласие и заедно абдикират от задълженията си по превенция на престъпността, вменени им от законите и конституцията.

Вместо това МВР предпочита да оставя бандитите да напуснат страната, за да ги хванат в чужбина и там да ги съдят.

Шефът на ДАНС: Ахмед Емин не е наш шпионин, пише "Труд".

Ахмед Емин не е бил служител на ДАНС и НСС, заяви в късния следобед шефът на агенцията Цветлин Йовчев. Той бе извикан на доклад пред парламентарната спецкомисия, която контролира службата.

Скандалът със самоубилия се на 17 октомври 2008 г. Ахмед Емин - шеф на кабинета на лидера на ДПС Ахмед Доган, продължи да се вихри от сутринта.

Той е трябвало да убие шефа си и се е намирал под натиск да извърши престъплението. А самоубийството му е било удар срещу ДПС, зад който стояла ДАНС. Това беше основна теза в изявленията на депутата от ДПС Камен Костадинов пред медиите вчера.

Убийството на Сокола? Било вярно, колкото атентата срещу Бойко, смята бившият вътрешен министър Михаил Миков.

"24 часа" цитира негово изказване.

"Нека ДПС да извади сериозни доказателства, че не става въпрос за самоубийство. Работено е по всички възможни версии, включително г-н Доган е разпитван два пъти.

Разпитвани са представители на ДПС. Всеки от тях, който е имал и най-малка информация, би трябвало да я сложи на масата пред правосъдието", каза Миков.

"Ахмед Емин е бил поставен в преса - от една страна, някъде пред него е бил неговият лидер, лоялността към партията, а някъде зад гърба му е била ДС", обяви вчера ген. Атанас Атанасов.

Той не изключи Емин да е шпионирал Доган заради "тежки обстоятелства в коалицията БСП-ДПС" и затова определени сили са искали да прикрият факти около разследването.

Върбанов давал 118-ия глас за ГЕРБ, отбелязва "Труд". Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов вече може да разчита на 118 сигурни гласа в парламента. Последният е на бившия син депутат Венцислав Върбанов.

В началото на пленарното заседание вчера председателят на парламента Цецка Цачева прочете от трибуната заявлението на Върбанов за напускане на "Синята коалиция".

Един отглежда тигри, а аз - гълъби, е озаглавено интервюто в "Труд" с независимия депутат Венцислав Върбанов.

Преди 4 месеца, след жалба на "Синята коалиция" Конституционният съд го принуди да напусне Народното събрание. Сега той се връща като независим, представител на политическата партия "Обединени земеделци".

Върбанов отрича да е 118-ият депутат на ГЕРБ. И допълва: "Но аз съм упълномощен от политическо решение на нашия управителен съвет да подкрепям Бойко Борисов и неговото правителство.

Така че ГЕРБ може да разчита на моя глас за всички добри предложения. В същото време мога да бъда и коректив. Винаги съм бил прям спрямо тях."

В края на мандата си президентът пак стана ляв, е заключение на политолога доц. Татяна Буруджиева. В интервю за "Сега" тя обяснява, че колкото повече наближава краят на мандата на Георги Първанов, толкова повече иска да се припомня, че е ляв.

Защото все някъде трябва да се настани със своя проект. Той не би искал да наследи проблемите на БСП, които сам той остави на наследника си.

Според Буруджиева президентът още не е наясно как точно да направи проекта си. Може би планира да се състои някак си без него и той да бъде поканен официално на състояването му.

По думите на Буруджиева бъдещето на партиите на прехода е да се трансформират. Или трябва да започнат да правят политики и да имат отношения с гражданите като модерни партии от едно демократично общество, или си отиват.

Деца в риск? Замитаме пак боклука под килима, коментира в "Труд" социологът Кольо Колев. Той посочва, че двойно са намалели децата в системата за държавна грижа.

През последните години се изтъква като голям успех "стесняването на входа" на системата. Като успех се отчита и така наречената деинституционализация - връщането на много деца обратно в родителската или роднинската среда.

В част от случаите наистина е за доброто на децата. Но само в част. Данните показват, че сме прекалили. За да постигнем добра статистика, да не се изложим пред чужденците изхвърляме от системата деца, за които именно държавата и нейните институции трябва да се погрижат.

Плащаме в брой само до 5 бона, е заглавието на интервюто в "Стандарт" с изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов. Той посочва, че всеки момент предстои да бъде внесен изцяло новият закон за разплащанията в брой.

Първоначалните разговори са били за забрана над 30 хил. лева. Сега предложението ще бъде 5 хил. лева. "Така че се опитваме със законодателни промени да направим нашата работа по-ефективна. В резултат на последните акции в момента в НАП текат над 100 ревизии на юридически и физически лица.

След като те приключат, данните ще бъдат предоставени на прокуратурата", обяснява Стефанов. Той очаква повече приходи в хазната от средата на годината.

Ще вдигат цените на тока с 2 до 10%, съобщава "Труд". Фирмите на енергото са заявили пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране предварителни намерения за поскъпване на тока от 1 юли тази година.

Това обяви вчера председателят на комисията Ангел Семерджиев на дискусия за качеството на снабдяването. Най-голямо повишение е поискала ЧЕЗ - около 9%.

От Е.ОН обсъждали поскъпване между 5 и 10%. Най-скромни са намеренията на ЕВН за увеличение с 2-3%.

Числата са предварителни и са в резултат на разговори между дружествата и комисията за анализиране на причините, каза Семерджиев.

Бизнесът иска финансовата примка да се разхлаби, пише "Труд". Така икономиката ще може да си поеме въздух. Също и всички стари дългове на хазната към фирмите да бъдат погасени.

Това стана ясно вчера преди заседанието на националния тристранен съвет. Той започна преговори за нови антикризисни мерки срещу безработицата, за подписване на пакт за заетост и за национално споразумение за икономическо и социално развитие.

ОЛАФ влезе в ТЕЦ, информира "24 часа". Трима експерти от ОЛАФ са влезли на проверка вчера в държавната ТЕЦ "Марица изток 2". Те се запознавали на място с документите за търга за изграждане на сероочистките на V и VI блок на централата.

За проверката на европейската служба срещу измамите стана ясно още в края на миналата година. Заради нея работата по проекта е замразена.

Проектът за 85,6 млн. евро се бави вече близо 50 месеца. Парите идват от ИСПА, ЕБВР и от централата.

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 56 минути

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 2 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 2 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 3 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 3 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 3 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 3 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 3 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 4 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 4 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 5 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 5 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 5 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 5 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар