"Сега": Българите бързат да се пенсионират
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
6

Приемът на документи за отпускане на нови пенсии за осигурителен стаж и възраст безспорно е увеличен в последните два месеца, откакто стартът на пенсионната реформа стана реален с вкарването на предложенията за промени в парламента, признаха от Националния осигурителен институт, съобщава вестник "Сега".

Особено активни са хората, които имат права за ранно пенсиониране поради неяснотите около удължаването на срока на действие на разпоредбите за тях, обясниха от НОИ.

Голямото говорене как ще изглежда пенсионната реформа, което започна още през пролетта, вече се отразява върху броя на пенсионираните, показват официалните данни на НОИ за първите 9 месеца на годината. Отпуснатите пенсии за осигурителен стаж и възраст за периода са 48 567 при 50 949 за цялата 2009 г.

Последният вариант на пенсионната реформа, който ще се гледа на второ четене в социалната комисия в НС през седмицата, предвижда промените да стартират от 2012 г. Тогава започва да се увеличава стажът за пенсия с по 4 месеца на година, докато стигне 37 г. за жените и 40 за мъжете.

Работещите в първа и втора категория труд запазват правата си за ранно пенсиониране до края на 2014 г. След това за тях започва да расте възрастта за пенсия с по 6 месеца на година. В условията за ранно пенсиониране промени няма да има до края на 2014 г., след което започва вдигане на възрастта с по 6 месеца на година

В интервю за "Телеграф" Валери Спиридонов, зам.-генерален директор на НИМХ-БАН, прогнозира, че някъде през средата на декември да падне и първият сняг.

Очаква се по Коледа също да има снежна покривка, а на самата Нова година да е сравнително топло. Пред "Монитор" Спиридонов подчертава, че на 2-3 години циклично се редуват нормална, топла и мразовита зима.

Пред "Труд" дежурният синоптик на ТВ МЕТ Даниел Пенев казва, че през седмицата времето за кратко ще се затопли. Повече интензивни валежи не се очакват.

"Новинар" допълва, че големият студ ще започне от петък, когато термометрите ще показват минус 5 градуса. Тогава ни очаква и дъжд, който в цялата страна ще премине в сняг.

Пред "24 часа" Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните, коментира казуса "Калина Илиева".

По думите на Найденов не се знае ДАНС кого е подслушвала - него или някой от екипа на Илиева.

"Но предвид всичките неща, които е надробила, допускам, че е подавала сигнали освен срещу бенефициенти и срещу хора от политическия кабинет на министерството и за мен. Лично за себе си слагам точка по въпроса за Илиева", категоричен е министърът.

Той подчертава, че е един от многото излъгани, вярно един от най-важните. По думите на Найденов Илиева не е "никакъв диверсант. Тя е измамник. Не знам какво точно е целяла. Появиха се хипотези, че е искала да стане министър. Възможно е в лудостта си да е стигнала и дотам. Успяла е да измами дори ОЛАФ."

Найденов споделя хипотезата, че имат "съмнения за доста злоупотреби по обществените поръчки. Тя се е разпореждала с фонда като с ЕТ - без да се съобразява с процедури, устройствен правилник, управителен съвет, още по-малко с министъра. Случаят "Калина Илиева" е голяма обеца и ще ми тежи до края на живота ми ще трябва да работя на тройни обороти, за да минимализирам щетите от нея", казва в заключение министърът.

Безплатна риба ще раздават днес пред Министерството на земеделието и храните, информира под глава "Земя".

По случай традиционното отбелязване на Никулден министър на земеделието и храните Мирослав Найденов организира празник пред ведомството в 11 часа със специалното участие на Ути Бъчваров, който ще приготвя рибни ястия.

Ниското образование е една от основните причина за високото ниво на безработица сред младежите, твърди в интервю за "Дневник" Росица Стелиянова, изп. директор на Агенцията по заетостта. Друга причина е, че хората не искат да работят за 240 лв., въпреки че от това има полза, защото не губят трудови навици.

Според Стелиянова има т.нар. "трудни безработни, чието образование преди 30 години е било изключително престижно. Те са имали шанса 20 години да работят на едно и също място. След приватизацията обаче са останали без работа. В същото време имат самочувствието, че държавата трябва да се погрижи за тях".

Данните на НСИ за третото тримесечие показват, че безработните са 326 хил. Това формира около 9,5 процента безработица.

"Нашите данни за същото тримесечие показаха, че безработицата е 9,14 на сто, а безработните са 338 хил.", отбелязва Стелянова.

С близо 40 хил. ще олекне новата партия "Vertu" в парламента, пише "Стандарт". Толкова ще е общо глобата на 16-те депутати, които миналата сряда "зарязаха" дебатите за данък "колиба" в Народното събрание и отидоха в столичен хотел, за да получат безплатно суперскъпи телефони от дизайнерската марка.

Средно избраниците взимат на месец по 2307 лв. Без заплата за един месец и до една година отстраняване от заседания в комисии, са санкциите, които ще предложи шефът на комисията по етика в парламента Валентин Николов.

Според челото на "Сега" парите, които превеждат емигрантите на роднините си у нас, не само не намаляват, а постоянно се увеличават. Това сочат най-новите публикувани данни на БНБ - за периода януари - септември 2010 г.

Паричните преводи на българите, живеещи постоянно зад граница, възлизат на 548 млн. евро, или близо 1.1 млрд. лв. към края на 9-месечието. Това е с 25 млн. лв. повече от същия период на м.г.

Семействата на работещите в чужбина получават от тях средно по около 120 млн. лв. всеки месец. Ако тенденцията се запази, за цялата 2010 г. от българите зад граница у нас ще влязат рекордните 1.4 млрд. лева.

В интервю за "Труд" управителят на БНБ Иван Искров твърди, че Еврозоната не само не се разпада, но след един месец ще се увеличи с още един член - Естония, което е изключително добър сигнал за България.

По думите му това ще е първата страна с валутен борд, която става член на еврозоната. Искров допълва, че това, което го учудва, е, че немалка част от "представителите на нашите публични институции все още не осъзнават, че България вече не е кандидат, а е пълноправен член на ЕС и няма за какво да се моли.

Не трябва да се молим нито за еврозоната, нито за Шенген, нито за каквото и да е.

Просто трябва да спазваме европейското законодателство, поетите ангажименти и да си гледаме собствения интерес - на страната, на бизнеса, на гражданите", съветва управителят на БНБ.

Плащаме 0,5 млрд. лева повече данъци и осигуровки догодина, алармира "Сега".

Според Валентин Стоянов от икономическия екип на СДС само заради увеличението на пенсионната вноска с 1,8 процента работодатели и работници ще трябва да внесат 373 млн. лева допълнително.

Отделно заради вдигането на минималните прагове за осигуряване НАП ще събере още 110 млн. лева отгоре. Догодина се увеличават и акцизите на бензина, дизела и тока, въвежда се и нов данък върху застрахователните премии.

"Труд" цитира статистика, според която България е страната, в която банковите карти навлизат с най-голям темп на Балканите. Въпреки това преобладаващият начин на разплащане остава кешът.

Според данните над 60 на сто всички наши картодържатели биха предпочели да платят в брой дори и когато става въпрос за по-големи суми.

Процентът нараства още повече, когато става въпрос за плащания до 20 лева.

Тогава 91% от българите категорично избират банкнотите пред плащането с карта. Това е най-високият процент за цяла Източна Европа.

Ръст бележат цените на основни хранителни стоки с наближаването на коледните и новогодишните празници, алармира на челна страница "Дума".

Каймата по стандарт "Стара планина" вече се търгува по 7,60 за килограм срещу 4,79 на обикновената. Цената на едро на кашкавал "Витоша" е с 0,8 процента по-висока и вече гони 10 лева.

Увеличението при кравето сирене е с 0,4 на сто и то достигна 4,50 лева за килограм на едро. Най-голям е скокът при оранжерийните домати - с 3,4 на сто и те вече се предлагат по 1,85 лв. за килограм.

Според челото на "Труд" снимка от видеозон, направена непосредствено преди преждевременното раждане на родилката Боряна от Горна Оряховица, показвала, че бебето няма сърдечна дейност.

Със снимката разполагат вече в полицията и прокуратурата, пише изданието. Тя е сред иззетата от болницата документация по случая.

Сред книжата е заключение на д-р Стефан Лазаров, което гласяло: Вътреутробно плодът е мъртъв, той трябва да се извади, за да се спаси животът на родилката.

"Сега" се включва по темата като отбелязва, че Общинският съвет във Велико Търново ще заседава извънредно по нареждане на председателя Даниел Костадинов, за да реши дали да отстрани директора на добилата скандална известност болница "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица - д-р Миролюб Кожухаров.

Пред "Стандарт" д-р Димитър Сотиров, шеф на АГ отделението в болницата в Горна Оряховица, заявява, че "този плод е нямал абсолютно никакъв шанс." По думите на Сотиров е възможно и реплики от прочетената в парламента стенограма да бъдат размествани, "думи от единия разговор да са прехвърлени в другия."

15 месеца след трагедията "Илинден", при която 15 българи загинаха във водите на Охридското езероo, македонските власти изпратиха част от документите от проведеното разследване на инцидента, съобщава "Монитор".

Материалите бяха поискани от българската прокуратура веднага след трагедията, но досега отговор от западната ни съседка не беше получен. Сред документите са аутопсиите на загиналите българи, протоколите от огледа на мястото, където потъна корабът, и техническата експертиза за състоянието на плавателния съд.

Деси от Видин, която преди 8 години излиза със своя приятел и изчезва, е Белнейски II, извежда под глава "24 часа". Майката Анжела Маринова убеди МВР и главния прокурор Борис Велчев да възобновят следствието.

17-годишната ученичка е убита или отвлечена, са двете версии. При новината за всеки разбит канал за трафик на хора майката се моли тя да е в него.

Следствието ще се води в София, тъй като единственият заподозрян - Божидар Пеков, е син на бивша съдийка и настояща адвокатка във Видин. Той е в Испания и ще му пратят призовка.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
2030 година. НАСА открива първия ресторант на Луната. Посетител пише в книгата за гости: "Храната е добра, обслужването също, но липсва атмосфера..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Костадин Костадинов

Костадинов: Тъжното е, когато виждаме, че във ВСС има хора, които са копчета

България Преди 1 минута

По думите му определено е ясно, че статуквото, което иска да премахне главния прокурор, се е разцепило на две

Ръст и на измамите през SMS-и

Ръст и на измамите през SMS-и

Технологии Преди 3 минути

Само в САЩ миналата година така са откраднати 330 млн. долара

Асен Василев

Асен Василев към Тошко Йорданов: Аз не ви казвам как да пишете песни, вие не ми казвайте как да пиша бюджет

България Преди 15 минути

Финансовият министър е категоричен, че не трябва да се пипат фондовете

Снимката е илюстративна

Депутатите приеха удължаване на удължителния бюджет за 2022 г.

България Преди 22 минути

Срокът на действие на удължителния закон изтича утре, на 10 юни

.

„Дом на всяка цена” в „Темата на NOVA“

България Преди 26 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Балабанов: Каквото и да каже главният прокурор, рано или късно той трябва да е в историята

Балабанов: Каквото и да каже главният прокурор, рано или късно той трябва да е в историята

България Преди 40 минути

Ние сме зрители на това, което се случва като битка на влияние в съдебната власт, добави депутатът от ИТН

.

Закъснява узряването на кюстендилските череши, цената ще е висока

България Преди 52 минути

За да покрие производствените разходи, производителят трябва да ги продава над 3 лева

На първо четене: Депутатите приеха промени в Търговския закон

На първо четене: Депутатите приеха промени в Търговския закон

България Преди 1 час

Ето какво се предлага със законопроекта:

Лудориите на Кание Уест: 4 истории, които ще ви оставят без думи

Лудориите на Кание Уест: 4 истории, които ще ви оставят без думи

Любопитно Преди 1 час

Вижте най-ярките лудории на Уест, които не останаха незабелязани

Снимката е илюстративна

Двама нови депутати от ПП-ДБ положиха клетва на мястото на избрани за министри

България Преди 1 час

В началото на заседанието на Народното събрание се регистрираха 204 народни представители.

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон ще посети жертвите на нападението с нож в Анси

Свят Преди 1 час

Министър-председателят Елизабет Борн и министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен вече посетиха Анси в четвъртък

.

Те продадоха душите си: Кралство Лоанго, предколониалната сила в Африка

Любопитно Преди 1 час

Кралство Лоанго е било известно със своите роби

Обявиха за персона нон грата пратеника на ООН в Судан

Обявиха за персона нон грата пратеника на ООН в Судан

Свят Преди 1 час

Суданското външно министерство е уведомило и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за това

Нападателят е от сирийски произход

Майката и бившата съпруга на нападателя от Анси са в потрес от случилото се

Свят Преди 1 час

Според майка му той страдал от сериозна депресия

шпиони

Жените шпиони: Смелостта, която подпали Европа през Втората световна война

Любопитно Преди 1 час

Разузнавателните агенции рано осъзнали важната роля, която жените можели да изиграят във военния шпионаж, сфера традиционно свързвана с мъжете

Силата на природата: Вулканът Анак Кракатау изхвърли над 3 км. пепел (ВИДЕО)

Силата на природата: Вулканът Анак Кракатау изхвърли над 3 км. пепел (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Катерът изригна два пъти в рамките на няколко часа