"Пари": Петте мита около Катуница
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
63

В центъра на вниманието на всички печатни издания днес продължава да е разразилият се в Катуница конфликт, политическият му отзвук сред управляващите и опозицията, опитите да бъдат анализирани причините за пораждането му и вълната от антиромски граждански протести, обхванала цялата страна.

"Пари" разгръща водещата си тема: "Петте мита около Катуница", като коментира как за няколко дни и политици, и анализатори са изрекли редица неистини, а медиите са ги подхванали и развили, организирайки дневния си ред около тях така, че дори са започнали да диктуват събитията.

"Франкенщайн от Катуница" е определението на "Стандарт". Политиците и ДС създадоха циганските барони и останалите мутри.

"Катуница - бунт срещу ментето, в което живеем 22 г.", коментира случващото се там социалният антрополог Харалан Александров пред "24 часа".

Кирил Рашков е цар менте, забогатял от производство на алкохол менте, в сговор с менте политици и корумпирани чиновници.

Темата на "Труд" представя различните гледища и позиции, свързани с конфликта. Вестникът обзорно проследява данъчния рай, в който е живяла фамилията на цар Киро, който не е имал навика да плаща данъци или да декларира доходи.

Ежедневникът отразява посещението на президента Първанов и премиера Борисов в Катуница, които заявяват единството на институциите по случая.

МВР шефът Цветан Цветанов пък е убеден, че: "Ако полицията бе предприела крайни действия в Катуница, ако хората бяха изтласкани тотално, то щеше да стане много сериозно и би имало днес и други погребения."

Бившият кмет на селото София Христева обобщава: "В Катуница няма етнически проблеми, няма противопоставяне между българи и роми. Но парите на Кирил Рашков объркаха живота в селото".

Стрелбата с лично оръжие при защита на собственост да бъде разрешена, без да се носи отговорност, поиска лидерът на "Атака" и кандидат за президент Волен Сидеров от премиера и президента.

В същото време повече от 400 служители на общинско предприятие "Чистота" не са се явили на работа в понеделник, страхувайки се от евентуални нападения над себе си заради ескалиралото напрежение.

Лидерът на "Евророма" иска фамилията на Рашков да се изсели от Катуница.

Ангел Рашков, син на Кирил Рашков, казва: "Чрез вестник "Труд" искам да заявя от името на нашата фамилия. Извиняваме се на целия български народ за напрежението! Нека хората не се поддават на провокации на националисти. Ние, ако сме виновни, съдът да ни накаже, но не и тълпата. Готови сме да съдействаме!"

За "24 часа" случилото се в пловдивското село е също водещ акцент. Пространно и от различни ракурси вестникът представя ситуацията в/около Катуница.

Данъчни служители в Пловдив са заплашени с уволнение за това, че не са проверили луксозните имоти на фамилията на Кирил Рашков, която е била в списъка на лицата с имоти над 500 000 лева, от НАП - Пловдив, "пропуснали" Цар Киро с мотива, че сараите в Катуница са вдигнати още през 90-те г. и е изтекла 5-годишна данъчна давност.

Ревизорски екипи от София започват 18 проверки.

"Ако имахме лостовете и властта, бихме осъдили Кирил Рашков-Цар Киро на обесване за назидание на другите".

Това каза вчера в Софийски градски съд Христо Върбанов-Ицо Папата, който е виден представител на ромския съд, известен като Мешере.

Безсънна нощ са изкарали срещу понеделник в Столипиново, след като футболни агитки, рокери и скинари разбунили и пловдивските етномахали след погромите в Катуница.

Роми и турци са излезли домовете си, нарамили колове, винкели, дръжки на бърсалки за под и точилки, за да посрещнат евентуално нападение и да чакат войници от Турция.

В Бургас скинари са нападнали няколко мургави жени. Ромите в Перник са против действията на Кирил Рашков. Мотошествие в подкрепа на българите в Катуница е преминало по улиците на Велико Търново.

Първата страница на "Атака" е необичайна, изпълнена с искания за промяна на НК, въвеждане на смъртно наказание за особено жестоки убийства, отнемане на имущество, забрана на Мешерето, все предложения, пряко свързани със случилото се в Катуница.

В начална позиция е настояването за свикване на Консултативен съвет при президента на тема: "Циганската престъпност - опасност за националната сигурност".

Цветелин Кънчев заявява пред "Новинар": "Рашкови няма да се върнат в Катуница, след време ще разберете какви мерки съм взел".

"Телеграф" очертава с изображения на конски каруци контури на присъствието на 10 ромски клана в България, които тормозят страната и с пари от джебчийство, проститутки и дрога всеки един от клановете се е сдобил с палат, който по документи - не съществува.

"Това, което се случва в Катуница съвсем не е инцидент, нито е изолиран случай, а е разрушителна тенденция, която системно се развива от институционалното бездействие през последните двайсет години", пише за "Труд" д-р Антонина Желязкова, директор на Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия.

"Цар Киро трябва да бъде изселен", казва в интервю за изданието доц. Антоанета Христова, специалист по етническите въпроси към БАН.

"Родната полиция гледа, а всъщност тайно пази", констатира Кънчо Стойчев за "Труд". Палят кола. Родната полиция тайно пази, а всъщност гледа. Палят къща. Родната полиция хем тайно, хем явно гледа.

Всеки десети работник у нас е завършил едва четвърти клас, публикува данни, обявени вчера от Българска стопанска камара, "Монитор".

Близо 1,5 млн. българи са с основно образование, но почти 14% от населението се смята за полу или напълно неграмотно. Това затруднява бизнеса и той е принуден да прави компромиси с кадровия подбор, поясни шефът на БСК Божидар Данев.

Над 410 000 човека у нас са безкнижни, не знаят буквите и не могат да прочетат дори табела на улицата, да не говорим за указания за безопасност на труда.

Общо 81 000 пък изобщо никога не са прекрачвали школския праг. Заради това въпреки безработицата у нас все още остават над 16 000 незаети позиции.

От друга страна обаче и работните места у нас са с ниско качество и не изискват кой знае какви умения и знания.

Над 60% от работещите общо 2,8 млн. българи са заети в охранителна дейност, търговия, ресторантьорство, все сектори, в които не се произвежда голяма добавена стойност.

За "Стандарт" Томислав Дончев, министърът по управление на средствата от ЕС, споделя:

"Закъсваме за кадри, ако не инвестираме в образование. Трябва първо да направим уговорката, че програмите са различни и не могат да бъдат част от съвсем равноправно състезание.

ОПРР към момента има много добри резултати. Но почти всички програми трябва да бъдат адмирирани за усилията, които положиха, и резултатите от тях през последната година."

"Пазарът на труда - в пълна дупка", оповестява "Дневник". Липсата на държавна политика, която насърчава създаване на работни места с висока производителност, ниското образование и рязкото свиване на инвестициите са основните причини за драстичния срив на заетостта и нарастването на безработицата в България по време на кризата.

Освен това пропастта между нуждите на бизнеса и кадрите, които излизат от университетите, става все по-голяма. Това показва анализ на Българската стопанска камара за пазара на труда у нас.

"Дума" твърди: "Бойко Борисов позлати собственици заради "Хемус". 22 млн. лева за 400 дка отчуждена земя платил кабинетът, за да построи 8 км от магистралата.

След 2 години хвалби как ГЕРБ строи най-евтините магистрали в ЕС изведнъж премиерът Бойко Борисов осъзна, че хазната харчи огромни суми за отчуждаване на земи по трасето на аутобаните, които от своя страна надуват поне с 50% договорената цена със строителите, коментира "Сега".

Вестникът продължава икономическите си новини с констатацията, че американският посланик Джеймс Уорлик е намалил кардинално оценката за добив на шистов газ у нас.

По думите му и в Добруджа може да има 20 млрд. кубически метра от алтернативното гориво. Само преди 4 месеца от компанията "Шеврон" бяха категорични, че потенциалът на шистовия газ е изчислен между 300 милиарда и 1 трилион кубически метра.

Ако новата цифра, обявена от Уорлик, е вярна, това означава, че шистовият газ ще задоволи потребностите на България едва за 5 години и това при наличието на сериозни екологични опасения.

Пловдивският митрополит Николай призова свещеничеството на Пловдивска епархия да поиска от комисията по досиетата да разкрие агентите на "Държавна сигурност" в техните редици, пише "Класа".

Според митрополит Николай мярката се налагала, защото много от нападките и провокациите срещу БПЦ излизали от среди на бившата ДС.

Друг акцент на вестника е изключително скандално решение на Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) - отреден за училищни нужди общински имот е предоставен на частен предприемач - Васил Пеевски.

Става дума за общински имот на ул. "Богдановец" 16 (дарен преди години от частно лице), който според устройствения план от 1992 г. е отреден за спортна площадка за нуждите на близкото 16-о СОУ "Елин Пелин".

МОМН дава съгласието си върху парцела да се построи частен жилищен блок въпреки несъгласието на кмета на района и на граждански организации в София.

С до 14,35% да поскъпне цената на парното и топлата вода от октомври предлагат от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщава "Новинар".

От комисията мотивират искането си със скока на цената на природния газ с 8,6 на сто. Според изчисленията на ДКЕВР най-много ще се увеличи цената на парното и топлата вода в София, Пловдив, Плевен, Бургас и Варна."Труд" отразява решението на кандидат-президентската двойка на ГЕРБ Росен Плевнелиев и Маргарита Попова да бойкотира билбордовете по магистралите, за да не предизвика неволно ПТП-та.

Кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова тръгва от врата на врата и залага на личния контакт с хората. Според нея предизборната кампания е времето, в което може активно да разговаря със столичани и да чуе реалните им искания към общината.

Кандидатът за президент на БСП Ивайло Калфин обеща, ако бъде избран на поста, да сформира съвет за диалог по проблемите на здравеопазването, пише "24 часа".

По този начин той щял да продължи разговорите с пациентските организации и с държавните институции. "И бюлетина с крив хикс ще е валидна, никой не може да сметне колко пари се въртят на черния пазар за гласове", казва за изданието Бисер Троянов, говорител на ЦИК. Двама кандидати са изключени от ДПС, защото са отишли при Касим Дал.

Българите зад граница, обединени от инициативата "Искаме да гласуваме", се оплакаха от спънки за участието им в президентския вот, свързани с приемането на заявленията за разкриване на секции, информира "Сега".

Те са пратили писма до всички посолства и консулства в чужбина с молба да се спазват изискванията на закона. Според тях в някои мисии не признават подадените заявления и така се препятства разкриването на избирателни секции.

Пред такъв проблем били изправени българите в Берн, Вашингтон и Кипър. Мотивът за отказ да се признаят заявленията е, че не отговарят на образеца, утвърден от ЦИК, оплакват се сънародниците ни.

Първи челен сблъсък ще направят кандидатите за президент на ГЕРБ и БСП в сряда, пише "Стандарт". Двамата основни опоненти за "Дондуков" 2 Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин ще кръстосат шпаги в Стара Загора, където ще бъдат в един и същи ден, сочат данните на предварителните им програми за обиколките в страната.

Другата "засечка" в кампанията вероятно ще стане на 8 октомври в Кърджали. За тогава е предвиден концертът на ГЕРБ в бастиона на ДПС. Между 6-и и 8 октомври на обиколка в Смолян, Кърджали и Тополовград ще е кандидатът за вицепрезидент на левицата актьора Стефан Данаилов. 

Коментари 63
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

63 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Архив

Нова технология прави възможна електронната кожа

Технологии Преди 30 минути

Тя използва транзистори, които са тънки колкото атом

Тежка катастрофа в Алабама, загинали

Тежка катастрофа в Алабама, загинали

Свят Преди 7 часа

15 превозни средства се сблъскаха край Монтгомъри, след като тропическата буря Клодет удари югоизточната част САЩ

Арестуваха българи с хашиш за 13 млн. евро в Италия

Арестуваха българи с хашиш за 13 млн. евро в Италия

Свят Преди 9 часа

Те са били екипаж на плавателен съд, плаващ под флаг на САЩ

Колко души се ваксинираха в мобилните пунктове в София през уикенда

Колко души се ваксинираха в мобилните пунктове в София през уикенда

България Преди 9 часа

Изнесени кабинети имаше в няколко мола и на открито в столичните паркове

САЩ готвят нови санкции срещу Русия заради Навални

САЩ готвят нови санкции срещу Русия заради Навални

Свят Преди 10 часа

Вашингтон вече наложи санкции на седем високопоставени руски представители на 2 март

ТИР се обърна в София, блокира движението за часове

ТИР се обърна в София, блокира движението за часове

България Преди 11 часа

При инцидента няма пострадали, няма и разпилян товар

Асен Василев: Кирил Ананиев е изнасял данъчноосигурителни тайни

Асен Василев: Кирил Ананиев е изнасял данъчноосигурителни тайни

България Преди 11 часа

Прокуратурата трябва да се заеме с това, категориен е финансовият министър

Звезди, които са били жертва на тормоз

Звезди, които са били жертва на тормоз

Любопитно Преди 13 часа

Това може да се случи на всеки и навсякъде по света

Оставиха в ареста бившия полицай, ограбил банка в Дупница

Оставиха в ареста бившия полицай, ограбил банка в Дупница

България Преди 14 часа

"Беше импулсивно и глупаво действие", посочи той пред съда

Бойко Борисов отговори на Рашков

Бойко Борисов отговори на Рашков

България Преди 14 часа

Вчера вътрешният министър обяви, че бившият премиер трябва да бъде привикан на разпит

Велоалея пропадна във Варна и смачка паркирани коли (ВИДЕО)

Велоалея пропадна във Варна и смачка паркирани коли (ВИДЕО)

България Преди 15 часа

Инцидентът е станал на бул. „Янош Хуняди”, в близост до КАТ

Идва астрономическото лято, ще спрат ли валежите

Идва астрономическото лято, ще спрат ли валежите

България Преди 15 часа

Утре в 6.32 ч. започва астрономическото лято

Кралица Елизабет II

Кралица Елизабет II сподели скъп спомен с принц Филип

Любопитно Преди 16 часа

Тя сподели черно-бяла снимка, направена през 1951 г. Вижте какъв е поводът:

<p>Неща, в които още вярваме, въпреки фактите</p>

Неща, в които още вярваме, въпреки фактите

Любопитно Преди 18 часа

А вие вярвахте ли още в тези митове

Снимката е илюстративна

Буря изрови улици, спря тока и повали дървета в Лом (СНИМКИ)

България Преди 18 часа

Дъждът е бил придружен със силен вятър, който е повалил десетки дървета в крайдунавския град и околностите му

Младежи, които се подготвят да бъдат крале и кралици

Младежи, които се подготвят да бъдат крале и кралици

Любопитно Преди 19 часа

За някои от тях тронът е на една ръка разстояние, а за други - може да остане само блян