"Новинар": Всеки трети българин с наднормено тегло
"Новинар": Всеки трети българин с наднормено тегло   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
7

Всеки трети българин е с наднормено тегло, констатира на първа страница "Новинар". 38% от българите на възраст от 14 до 60 години са с наднормено тегло. Това сочи изследване на МБМД, проведено между 11 и 16 май тази година.

Тревожно е, че 51% от хората, които имат проблем с теглото, не го осъзнават. 65% от анкетираните си признават, че не спортуват. Основните причини за това са липсата на време, нежеланието да се спортува, скъпите занимания в спортните клубове или недостатъчните уреди в парковете, които са безплатни.

Най-често разходките се приемат за "спортуване". Безпокойство буди и фактът, че страната ни е на едно от първите места в Европа по обездвиженост и затлъстяване.

Поради тази причина около 92% са "за" създаването на национална стратегия за здравословния начин на живот и преодоляване на проблемите с наднорменото тегло.

Продължавайки темата "Дума" твърди: "Банковата криза в Гърция ще завлече и нас". Може да се стигне до банкрути и до ликвидиране на активите на гръцките банки в Югоизточна Европа. В доклада на японската банка "Номура" се посочва, че гръцките банки в Румъния и в България финансират банките-майки в Гърция.

Гръцката национална банка е собственик на ОББ, а Пощенска банка е собственост на Юробанк. Дъщерни дружества в България имат още "Пиреос" и "Емпорики", която е част от френската група "Креди агрикол". "Алфа банк" е регистрирала бизнеса си в България под същото име.

Скандален лекар депутат от ГЕРБ съветва охранители срещу 120 000 лв., е водещото заглавие на "Сега". Членовете на управляващата партия ГЕРБ продължават да удивяват със способността си да генерират солидни доходи, като дават скъпоплатени консултации в области, в които не са специалисти.

Скандално известният депутат от ГЕРБ Лъчезар Иванов, който е акушер-гинеколог и се представя за личен лекар на премиера Бойко Борисов, е консултирал охранителна фирма и застрахователна компания, срещу което през 2009 г. е получил 131 000 лв.

Това става ясно от ревизионен доклад от април тази година на териториалната дирекция на НАП в София за доходите на бившия зам.-шеф на парламента и на ГЕРБ-София, оповестен от Mediapool.

БСП се опитва да трупа доверие, но това не се случва, споделя проф. Михаил Константинов за "Монитор". С искания вот на недоверие към кабинета на практика опозицията показва, че е жива. Причината е, че тя е в трагично, насипно състояние.

Животът у нас е труден и в такъв момент тя би трябвало да трупа доверие. Това обаче не се случва. Затова можем да кажем, че дебатите бяха елементарна говорилня, тъй като и естествено, че Синята коалиция не подкрепя този вот на недоверие. Това, че една партия не участва в дискусията и не гласува, не означава, че подкрепя БСП. Една партия подкрепя вота на недоверие единствено ако гласува заедно с БСП и ДПС. Всяко въздържане, всяко неучастие означава подкрепа за правителството.

"Да съдим Брюксел за дискриминация!" е заглавието на анализа на "Сега". Комисията оправдава третирането на българите като друга категория потребители.

Отваря се рядък шанс България да покаже европейско достойнство, ако все пак го има. Да прати на съд в Люксембург Европейската комисия заради дискриминационно отношение към българските потребители.

Официалният повод е налице: ЕК в лицето на своя комисар по здравеопазването и защитата на потребителите Джон Дали (Малта) отговори на запитване на българския земеделски министър Мирослав Найденов, че международните компании могат да продават на нашия пазар продукти с различно (т.е. по-ниско) качество, отколкото на западния пазар в ЕС.

При това не са длъжни да променят названието на марката си, с което заблуждават потребителите у нас, че получават за парите си същото, което биха си купили в западните страни.

Ако вярваме на еврокомисаря Джон Дали, българите не са дорасли за вкуса на западняците.

Брюксел ни погва за нагласен търг, съобщава "Труд". Европейската комисия обяви три процедури за нарушение срещу България, една от които е за нарушение на европейските правила за обществени поръчки от Електроенергийния системен оператор (ЕСО), поделение на Националната електрическа компания (НЕК).

Комисията обвинява ЕСО, че е престъпил споменатите правила в търг за наемане на охранителни фирми  за електроцентрали, обявен на 5 август 2008 г.

Очакваната стойност на договора е била 1 млн. евро, а продължителността му - три години. ЕСО е нарушила европейските принципи за равнопоставеност и недискриминация, защото в критериите за подбор на кандидатите се изисквало те да са само български граждани и фирми и да имат разрешително валидно само в една от другите държави-членки на ЕС, по-точно в Обединеното кралство, смята комисията.

А в интервю за ежедневника Председателят на Европейския съд по правата на човека в Страсбург Жан-Пол Коста, категорично заявява:

"Бавното ви правосъдие е сериозен проблем, Европейският съд е определил на България 12-месечен срок да въведе мерки за справяне с "мудното правосъдие". Разчитам на политическата воля за промени. Нашият съд пази правата на жертвите", казва г-н Коста.

Над 1000 души годишно загиват по пътищата, но никой не пита близките дали биха дарили органи, пише "24 часа". Думите са на д-р Людмил Бояджиев, сърдечен хирург от Националната кардиологична болница, казани на представянето на новата Асоциация на трансплантираните и оперираните.

След пътен инцидент обичайната картинка е три полицейски коли и линейка да чакат следствените органи, а ранените да лежат на платното, каза д-р Бояджиев.

Трябва да има ясни алгоритми за действие при катастрофи, заяви и проф. Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина". Когато минутите са скъпи за човешкия живот, нямало място за разсъждения какво първо да се направи. Медиците на място да работят по протокол - диша, не диша, проверяват за глътнат език, пояснява проф. Начев.

За 2011 г. имало само три донора. Това е трагично, защото всъщност има много загинали и потенциални донори, където въобще не е потърсено съгласие от близките, каза още той.

Много потенциални донори има и в неврореанимациите, защото доста българи умират от инсулти. Това обясни доц. Никола Владов, чернодробен хирург от ВМА.

"Дневник" съобщава: "Лекарите ще получат правен щит срещу гневни пациенти". С промени в Наказателния кодекс статутът на лекарите се изравнява с този на други защитени професии като полицаи, съдии, прокурори и посегателството срещу тях при изпълнение на служебните им задължение ще се наказва много по-строго. Това съобщиха от Българския лекарски съюз (БЛС).

БЛС предлага наказанието за тежка телесна повреда на лекар, който е изпълнявал служебните си задължения, да бъде от 5 до 15 години затвор. За средна телесна повреда - от 3 до 10 години лишаване от свобода, а за лека - от 1 до 5 години.

Лекарите често стават жертва на недоволни пациенти, особено при смърт на пациент или усложнения. В последната година имаше четири-пет нападения в кабинети на медици и болници.

"До две седмици ще бъде премахнато ромското гето на ул. "Георги Желязков" в столичния район "Възраждане", съобщава "Новинар". Това решиха общинарите от комисията по ред и сигурност.

Зам.-кметът на района Валентин Николов обясни, че въпреки съдебното решение, че постройките са незаконни, администрацията се притеснява да премахне гетото, понеже се страхува от европейски санкции.

Четирима експерти са облъчени с радиация  5 млн. пъти над естествения радиофон и почти два пъти повече от аварията в АЕЦ "Фукушима 1", съобщава "24 часа".

Инцидентът е станал в гама-установка в град Стамболийски, в която с изотоп на кобалт се облъчват промишлени стоки за обеззаразяване от микроорганизми. Напоследък е облъчвана най-вече козметика.

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пожарникари спасиха две момчета от пълноводна река в Плевенско

Пожарникари спасиха две момчета от пълноводна река в Плевенско

България Преди 1 час

За да бъдат спасени, е изградена алпийска спасителна въжена схема.

Влакова катастрофа в Буенос Айрес, десетки ранени

Влакова катастрофа в Буенос Айрес, десетки ранени

Свят Преди 1 час

Местни телевизии излъчиха кадри, на които се вижда как двата влака са се сблъскали челно

Връзвали 104-годишна жена в болница във Видин

Връзвали 104-годишна жена в болница във Видин

България Преди 3 часа

Съмнения за пропуски в редовното предоставяне на лекарства по време на болничния ѝ престой

Корабът "Руен" се прибра във Варна

Корабът "Руен" се прибра във Варна

България Преди 4 часа

Плавателният съд бе похитен от въоръжени пирати на 14 декември миналата година

САЩ отпускат на Украйна нова военна помощ

САЩ отпускат на Украйна нова военна помощ

Свят Преди 4 часа

Новият военен пакет за Украйна включва артилерия, ракети прехващачи за системите за ПВО

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов

България Преди 4 часа

Поклонението е на 12 май, неделя, от 12:00 ч. във фоайето на Софийската опера и балет

В ООН подкрепиха пълно членство на Палестина

В ООН подкрепиха пълно членство на Палестина

Свят Преди 5 часа

Резолюцията получи 143 гласа „за“, 9 „против“ и 25 „въздържал се“.

Транспортираха със „Спартан” пациент от Варна до София

Транспортираха със „Спартан” пациент от Варна до София

България Преди 5 часа

Пострадалият е с химическо изгаряне и травма на таза

Автобус потъна в река в Санкт Петербург, загинали

Автобус потъна в река в Санкт Петербург, загинали

Свят Преди 5 часа

Четирима са в състояние на клинична смърт

Германци с въоръжена групировка срещу мерките за COVID-19

Германци с въоръжена групировка срещу мерките за COVID-19

Свят Преди 6 часа

Обвиняемите са участвали в паравоенни учения между февруари и май 2021 година

Украйна се готви за критичен момент във войната

Украйна се готви за критичен момент във войната

Свят Преди 7 часа

Защитата на Киев ще бъде една от най-важните задачи

Десетки деца със симптоми за хранително отравяне в Сливен

Десетки деца със симптоми за хранително отравяне в Сливен

България Преди 7 часа

Храната се приготвя на място в кухнята на детската градина

Тялото на жена е открито на железопътна линия

Тялото на жена е открито на железопътна линия

България Преди 7 часа

Извършен е оглед на място от дежурна полицейска група

Две земетресения разлюляха Гърция

Две земетресения разлюляха Гърция

Свят Преди 8 часа

Няма сведения за материални щети

Борел: Страни от ЕС ще признаят Палестина

Борел: Страни от ЕС ще признаят Палестина

Свят Преди 8 часа

Израел обяви, че плановете за признаване на палестинска държава са „награда за тероризма“

След 10 години арестуваха българин за обир в Австрия

След 10 години арестуваха българин за обир в Австрия

Свят Преди 9 часа

Заподозреният е имал адресна регистрация и във Виена до 2022 г.