"Капитал Daily": Снежен хаос за 50 млн. лв.
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
10

Докато държавата се чуди къде е сбъркала в организацията, София остава единствената транспортна връзка между Северна и Южна България от три дни насам.

Всички проходи в Стара планина са затворени за товарни автомобили или имат ограничения за тях.

Лошата организация на почистването на снега донесе на едни места отбиване на пътя, на други - пълна блокада.

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) засега не е съобщила какви финансови санкции ще има за фирмите, които не са почистили навреме снега по магистралите "Хемус" и "Струма" и по пътищата в Смолянска област, пише "Капитал Daily".

Почти всички фирми ще бъдат глобени, по договор глобите може да са до 100% от дължимите плащания, съобщиха от АПИ.

Пред "Стандарт" министър Лиляна Павлова обобщава: "Не прощавам мързел и лъжи. Уволнените ни заблудиха от страх. Не може деца да мръзнат 10 часа в снега.

За всички фирми, които са закъснели с почистването, не са се справили, не са изпълнили указанията или не са сложили достатъчно химикали и сол, ще има санкции", категорична е Павлова.

Според лидера на ДСБ Иван Костов, политическата система в страната ни е пред разпад, пише "Новинар". Костов обвинява ГЕРБ в подкупване на депутати, като коментира изказване на вътрешния министър Цветан Цветанов, в което той признава, че ГЕРБ си плаща за подкрепата на независимите народни представители.

Основният проблем на държавата е, че се управлява от парламент, в който липсва политическо мнозинство, смята Костов.

Столичната община подготвя конкурси за нови шефове на всички общински фирми, отразява работата на СОС "Монитор". Кандидатите, които представят най-добрите стратегии за оздравяване на фирмите и увеличаване на приходите в кризата, ще подпишат договори със Столичната община.

Конкурсите ще се провеждат на етапи, като първо ще се сменят мениджърите на пазарите и лечебните заведения в града. "Кандидатите, които минат критериите за допустимост по автобиография, ще получат достъп до оперативна информация в дружествата.

За две седмици те ще трябва да подготвят бизнес план и стратегия за управление, като авторите на най-добрите идеи ще бъдат избрани за мениджъри", обясни зам.-шефът на Столичния общински съвет Николай Стойнев.

Сред критериите за допустимост със сигурност ще са поне три години управленски опит, както и право да упражняват търговски опит и да не са били в затвора.

Парламентът пристъпва към тежката законодателна артилерия, информира "Сега". Пактът "Дянков" и законът за гражданската конфискация ще са шлагерът на новата сесия. Натоварена законодателна програма очаква депутатите след 20-дневната им коледна ваканция.

Новата парламентарна сесия ще е ключова за провеждане на реформите, които управляващите отлагат вече 2,5 г. Според намеренията на мнозинството през 2012 г. трябва да бъдат извършени резки преобразувания в образованието, здравеопазването и съдебната система.

В края на м.г. вицепремиерът Симеон Дянков очерта и конкретните стъпки - отделяне на финансовите от административните функции на ректорите във вузовете, закриване на общински болници и окрупняване на по-големите лечебни заведения.

Планът "Дянков" предвижда също промени в конституцията за въвеждането на пакта за стабилност, както и намаляване на ДДС. До края на януари правосъдният министър Диана Ковачева трябва да внесе и новия закон за конфискация на незаконно имущество.

Тихомълком в седмицата преди Коледа ветеринари са избили 15 165 патици, за да предотвратят потенциално огнище на птичи грип в Пловдивско, пише "Труд" на първата си страница.

Информацията не е обявена официално, за да не създаде паника преди празниците, уточниха от Агенцията по храните.

"Животните са диагностицирани с нископатогенна инфлуенца по птиците (това е щам на птичия грип, който не е опасен за хората), но ако птиците не бъдат избити, съществува реална опасност вирусът да мутира в смъртоносния и за хората щам", уточни шефът на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов.

Болни птици е имало в 7 ферми в селата Шишманци, Пъдарско и в околностите на град Раковски, уточниха от ведомството.

157 млрд. лева е дългът на родните фирми, информира "Труд". Междуфирмената задлъжнялост в България остава опасно висока, а държавата и общините продължават да са сред източниците на проблема. Това става ясно от изследване БСК.

Дълговете на фирмите помежду им, към банките и държавата, както и към персонала надхвърлят 2,3 пъти брутния ни вътрешен продукт.

Средното ниво за Европа е 1,2 - 1,3 пъти. Най-големи задължения към края на 2010 г. имат фирмите, които се занимават с търговия, недвижими имоти и строителство.

Водещата статия на "Дума" констатира: Икономиката ни е в депресия. Българската икономика вече не е в рецесия, а в депресия, според БСК.

Председателят на камарата Божидар Данев смята, че отрицателният растеж през 2009 г. и анемичният ръст през 2010-2011 г., а такъв се очаква и за 2012 г., ще са неоспоримо доказателство, че се намираме в изключително труден период.

Задълженията за заплати на персонала през 2010 г. са със 7% повече, отколкото през 2009 г., и са близо 2 млрд. лв., за осигуровки на работниците и служителите задълженията са се увеличили със 17% и са 947 млн. лв.

Данъчните задължения са нараснали с 13% и надхвърлят 4 млрд. лв. Същевременно държавата и общините дължат на бизнеса 482 млн. лв. за изпълнени обществени поръчки, а невъзстановените данъци са 2,2 млрд. лева.

Дават 2 г. по 350 лв. на безработен пред пенсия, съобщава "24 часа". Това ще става по програмата "Помощ за пенсиониране". Става дума за безработен висшист.

За нает с по-ниско образование, възнаграждението ще е минималното за страната - 270 лв., а от 1 май - 290 лв. Сега 2000 души чистят църкви, читалища и помагат в археологически разкопки по регионални програми.

Малка стъпка напред - за първи път държавна компания обяви конкурс за депозит, пише "Капитал Daily". Доживяхме да видим публичен конкурс за избор на банка, в която да се депозират държавни пари.

Пионерът е Държавната консолидационна компания (ДКК), която публикува покана за подаване на оферти за депозит на 93 млн. лв. до края на месец май.

Ироничното е, че точно компанията, създадена да заобикаля закона - в ДКК се събират парите от приватизация, които иначе би трябвало да попълват Сребърния фонд, е първата решила да покаже малко повече прозрачност.

Действието на ДКК безспорно е стъпка в правилна посока, но също така е много малка стъпка. Параметрите на конкурса не обещават голям интерес - срокът за депозита е твърде кратък, за да привлече много банки.

Затова сега е важно обявеният конкурс да завърши също толкова публично, колкото и започва. Важно е останалите държавни дружества да последват този модел, за да се знае колко пари в кои банки и при какви условия държат, за да не се окаже тази по принцип добра новина само параван, зад който порочната практика да продължи.

"Преса" цитира Соломон Паси, който е категоричен, че България трябва да има визия за своето развитие. "Ние не правим акцент върху образованието, не наблягаме на науката, на иновациите. Това е бъдещето на човечеството, а ние като че ли систематически бягаме от това свое бъдеще.

Във всяка една държава трябва да има хора, които да мислят за нейното бъдеще. Не да мислят само за това как ще срежат лентичката и ще се покажат по телевизията, а да помислят за това какво ще се случи със страната ни след 20 или 40 години", е позицията на г-н Паси.

20 години не стигат. Защо?, задава риторичен въпрос "Труд". Безкрайната съдебна реформа докара обществото дотам да търси справедливост с протести пред Съдебната палата.

Системата посрещна 2012 г. в информационен хаос. Единната информационна система за противодействие на престъпността (ЕИСПП), за която се говори и плаща от около 15 години, продължава да е само проект на хартия.

Тази система би позволила едно дело да бъде проследено от първите действия на МВР по него до изпълнението на присъдата. С натискането на един бутон ще се вижда кой е виновен то да се бави например, колко разследващи са работили по него, колко време се е мотало по съдебните инстанции.

Бързо ще може да се разбере дали някой има висящи дела или други присъди. Огромна крачка напред. Сигурно това е и причината ЕИСПП да си остава само добро пожелание, а отговорността за осъществяването й да се прехвърля между институциите.

За "24 часа" Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, казва:

"Изтеглих късата клечка с железници и пощи, имам най-нереформираните сектори, налагат се мерки за стабилизиране. Чакат ме непопулярни мерки в пощите и БДЖ, тежко преживях стачката на железничарите.

Ако си свършим работата догодина ще ви кажа, че вероятно ще карам още един мандат. Централна гара ще стане много красива до края на годината, а през 2013-а тръгва търгът за над 100 нови влака", споделя министърът.

"Подкрепа" иска затвор за отклоняване на деца от училище, отразява позицията на синдиката "Класа".

Да се криминализира системното неосигуряване на присъствие на дете или ученик в училище от неговото семейство. Според потвърдени наблюдения, децата, които не посещават училище по социални или други причини, са предимно от ромски произход.

"С реформата, която се прави, 5-годишните да бъдат задължително обхванати в училище или в детска градина, респективно, трябва да се помисли и какво се случва с тези, които не осигуряват присъствието на децата си в учебните заведения", коментира Юлиан Петров.

Градините не били достатъчно заинтересовани да привличат малчуганите от ромски произход, твърдят от конфедерацията. 

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 19 минути

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 1 час

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 1 час

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 1 час

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 1 час

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 1 час

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 1 час

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 2 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 8 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 8 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 9 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 9 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 10 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 11 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Свят Преди 12 часа

По-рано днес в Токат беше регистриран по-слаб трус