А. Райчев пред "24 часа": Не е заради кризата, така ще си живеем
А. Райчев пред "24 часа": Не е заради кризата, така ще си живеем   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
83

В България няма криза, ще живеем все така, казва в интервю за "24 часа" социологът Андрей Райчев. Според него това е нашето равнище на производство, на богатство, на индустрия.

България сега живее както е възможно при наличните ресурси. Вместо да вървим напред, да се мобилизираме и да си подобрим нещата, ние чакаме нещо да стане еднократно, да излезем от кризата. А това е нашият живот. От този капан няма излизане.

Райчев прогнозира, че основният сюжет на вот 2013 ще е ГЕРБ, а неговата дилема - дали ще има 20 или 15% подкрепа.

Това са много различни сценарии на бъдеще, но във всички случаи те имат общ знаменател - ГЕРБ няма да може да управлява сама, ако изобщо може да управлява.

"Крехкото лустро на демокрацията" - под това заглавие социологът Кольо Колев коментира данни от национално представително изследване на "Медиана" по поръчка на "Труд".

Според него може да изглежда странно и пресилено, но данните за обществените нагласи са категорични - огромна маса от хората с лекота са готови да отстъпят основни граждански права и свободи, свободата на словото, правовия ред, демокрацията... в името на националното (каквото и да значи), в името на мимолетна сигурност под желязната полицейска ръка в името на въздаване на "народна" справедливост вън от правната.

А зад всичко това като мрачна сянка стоят страх, завист, желание за мъст, омраза и нетърпимост към богатите и просто другите.

Засега все още крехко доминират демократите - те са за демокрацията, но против основните права, свободи и атрибути на самата нея. Изглежда драматично. Всъщност основната причина да не стане наистина драматично, е големият шанс на страната ни, че не е независима и не е напълно суверенна. Че е член на Европа.

Хората очакват по-скоро промяна, отколкото запазване на статуквото, отбелязва в интервю за "Сега" политологът Антоний Тодоров.

Според него ГЕРБ продължава да е начело в социологическите проучвания поради две причини. Едната е, че много хора не виждат кой може да ги замести. Другата обаче може да е т.нар. спирала на мълчанието.

Това е поривът да се наредиш сред силните на деня, смятат политическите психолози. А управление, което се опитва да внушава сила, само подклажда подобни резултати.

Тези хора не са непременно доволни, но просто си траят. Аз не знам какво ще се случи на изборите догодина, но нещата не вървят добре и общественото мнение едва ли ще остане пасивно, прогнозира Тодоров.

Десните пожелаха промени в кабинета заради цените, съобщава "Сега". От партията на Иван Костов (ДСБ) призоваха премиера Бойко Борисов да махне петима министри.

Тъмносините искат вътрешният министър Цветан Цветанов да бъде отстранен заради критичния евродоклад и съпротивата на Германия срещу присъединяването на страната ни към Шенген тази година. От ДСБ смятат, че трябва да си отиде и целият икономически екип на Борисов - министрите на икономиката, финансите, земеделието и транспорта.

Като причина посочиха продължаващото затъване на дребния и средния бизнес и критичното състояние на трите най-важни държавни компании - БДЖ, НЕК и "Булгаргаз".

Депутати от СДС също изразиха опасенията си от ценовата политика на правителството. В разпространена от тях позиция те призоваха ГЕРБ да прекрати "безумната политика на контролиране на цените, която убива малкия бизнес".

21 спецсъдии не стигат, казва в интервю за "Труд" Георги Ушев, председател на Специализирания наказателен съд. Една от целите на създаването на специализирания съд беше бързото правосъдие, т.е. по-бързо да се придвижват делата. Тази цел е постигната, заявява Ушев.

За шест месеца са разгледани и решени около 1200 дела. От тях 100 са наказателни от общ характер, а останалите - контрол по досъдебното им производство (мерки за неотклонение, протоколи за обиск и други).

Спецсъдът е издал една оправдателна и 7 осъдителни присъди. 20-30 дела са приключили със споразумения - това са на практика осъдителни присъди, и то такива, които са влезли в сила веднага. В момента в България правораздават 21 спецсъдии. Те не достигат, тъй като работят по специфични дела, с десетки подсъдими и стотици папки.

Узряха ли хотелиерите за туристическа полиция, коментира "Монитор". Едва след атентата на летището край Бургас се заговори по-сериозно за възможността към структурата на МВР да бъде създадено отделно звено - специализирана туристическа полиция, която да работи постоянно на територията на националните курорти.

Засега представителите на икономическото и вътрешното министерство смятат, че по-скоро трябва да се мисли в посока обучение на гидовете и туроператорите - тези, които посрещат туристите и са най-близо до тях.

Обучението ще повиши квалификацията им за това как да се грижат за сигурността на туристите, а разходите за това ще се поемат от държавата.

"Браншът открай време говори за специализирана туристическа полиция, но нещата остават нерешени. Според нас - основно поради това, че една такава полиция изисква финансиране. Отново се стига до това - кой ще даде парите", допълва по темата Елена Иванова, председател на УС на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Армията продава 990 имота, акцентира "Труд". Няма желаещи да купуват имотите на армията. През първите шест месеца на годината военното министерство е успяло да продаде едва един имот. Това се казва в отчета на ведомството за първото полугодие.

От 990-те излишни армейски терена за 111 има открити процедури за продажба. От 50 приключили преговори има само един купувач. Цените на различните недвижимости тръгват от 100 000 лв. и стигат до 25 млн. лв.

Държавата води към фалит собствените си фирми, пише на първа страница "Сега". Големите дружества излизат на загуба най-вече заради недалновидна политика или груба намеса на принципалите в дейността на уж самостоятелните фирми.

Влошават се и резултатите на предприятия в процедура по приватизация. Това показват отчетите - финансови и за дейността, за първото полугодие. Титани на енергетиката като Националната електрическа компания и "Булгаргаз" са завършили първото полугодие на загуба.

Основна причина е намесата на държавата в цените им - чрез Комисията за енергийно и водно регулиране. Още през май ръководствата на двете дружества предупреждаваха, че опитите на правителството да води социална политика, като натиска цените, влошават финансите им. На загуба са и повечето фирми от ВиК сектора, където цари пълен хаос с идеите за реформа.

Възможността за избор на доставчик на ток е само блъф, коментира "Сега". Домакинствата ще могат да избират от кой търговец на електроенергия да си купуват ток, което е показател за либерализацията на електроенергийния пазар у нас, обявиха от Министерството на икономиката и енергетиката при приемането на последните изменения в Закона за енергетиката.

Само че точно същото беше обявено и преди пет години, т.е. от поне 3-4 години вече трябваше да можем да си избираме доставчик на ток. Става ясно, че за последните години почти нищо не е свършено по въпроса. Бъдещата електроенергийна борса би трябвало да допринесе за раздвижване и на пазара на ток "на дребно", макар че все още има не малко неизвестни.

Тази борса, която е елемент от либерализирания пазар на електроенергия, трябваше да е влязла в действие преди повече от две години. Последното обещание, този път на енергийния министър Делян Добрев, е, че това ще стане до края на 2012 г.

Инвестирайте в хора и пътища, препоръчва еврокомисарят по регионалното развитие Йоханес Хан. В интервю за "Стандарт" той посочва, че България е постигнала значителен напредък в усвояването на европейски инвестиции в сравнение с предишни години, но има още дълъг път пред себе си.

"Бих предложил три съвета, ако искате да се възползвате от структурните фондове на ЕС в пълна степен. Първо, фокусирайте се върху човешкия капитал, т.е. в обучение на персонала, който се занимава с еврофондове, с цел да постигне добри резултати.

Второ, наблегнете на инвестиции в малки и средни предприятия - с цел увеличаване на тяхната конкурентоспособност и справяне с икономическите предизвикателства.

Трето, фокусирайте инвестициите в ключови инфраструктурни проекти като пътища и жп линии, за да превърнете страната в по-атрактивна туристическа дестинация и да стимулирате конкурентоспособността на икономиката", съветва Йоханес Хан.

Коментари 83
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

83 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 1 час

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 1 час

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 3 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 3 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 3 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 3 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 4 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 4 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 4 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 4 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 4 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 5 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 5 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 5 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 5 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 5 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите