"24 часа": Урагани и днес
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
4

Вятър 100 км/ч обезглави къща, потроши още 2 покрива, отбелязва "24 часа". Ураганни пориви ще обръщат наопаки всичко по пътя си и в сряда, сравнително спокойно ще е само в отделни райони на Западна България.

На моменти вятърът ще развива до 90 км в час, прогнозира синоптикът от TV-MET Даниел Пенев.

"Труд" се включва по темата като отбелязва, че два автобуса с деца останаха заклещени по обяд в района на Златните мостове на Витоша заради паднало от вятъра дърво на пътя.

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е стартирала нова проверка за конфликт на интереси в Държавния фонд "Земеделие" и има реална опасност да се стигне до спиране на европари, алармира "Синята коалиция", цитирана под глава от "Сега".

Сините са категорични, че има сделка между ГЕРБ и хората на Доган за връщането на кадри на ДПС на ключови позиции във фонда и незабавно поискаха оставката на аграрния министър Мирослав Найденов.

В интервю за "Сега" Борис Марков, член на НИС на СДС, посочва, че фонд "Земеделие" не се справя добре.

"Този фонд е една къща в България, в която има много чували с европейски пари. Те си стоят там, не стигат до хората. И нищо не се прави тази администрация да почне да работи.

Отпушването на този фонд ще се усети върху икономиката на цялата страна. В момента дори в този фонд се връщат старите служители, които са от времето на тройната коалиция. Това за нас е абсолютно необяснимо."

След анализа на рейтинговата система у нас, приоритетно ще се финансират математическите, инженерните науки и медицината, подчертава пред "Телеграф" Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката.

Анализът предстои, но това финансиране ще тръгне още от средата на следващата година, допълва министърът. Рейтинговата система се оказа индикатор и за други проблеми с регионален характер, тя ще подобри финансирането на университетите, твърди Игнатов.

Темата за рейтинговата система е засегната и в коментара в "Стандарт". Авторът Стела Стоянова споделя твърдението, че едва 20 процента от младежите ни си вадят хляба с това, което са завършили.

Десетки хиляди вярващи ще могат да се помолят за здраве и късмет на св. Йоан Кръстител, пише под глава "Стандарт".

Чудодейните му мощи идват в София в петък. Светият синод благослови предложението светините да бъдат пренесени от Созопол до София и изложени за временно всенародно поклонение в катедралния храм "Св. Ал. Невски". Повод е началото на великия коледен пост, който започва в понеделник, уточнява изданието.

Българските полицаи съвсем не са най-потърпевши от кризата в сравнение с колегите си от другите европейски страни, коментира пред "Труд" Мирослав Литва, вицепрезидент на ЕвроКОП - конфедерацията на полицейските профсъюзи в Европа.

Литва споделя, че най-добрите споразумения се сключват на масата на преговорите и чак когато всички възможности са се изчерпали се пристъпва към протестни действия. По думите му не може полицаите да се сравняват по заплатите.

"Трябва да се види какъв процент от брутния вътрешен продукт на страната представлява бюджетът на МВР. Ида се сравни средната месечна заплата в България с тази на полицая", съветва Литва. Според него друг проблем в тази сфера е и факта, че има прекалено много действащи служители на заети в бранша.

Пред "Труд" Георги Колев, кандидат за председател на Върховния административен съд, коментира появилата се информация в медийното пространство, според която декларациите за закупени земеделски земи от семейството му и данните в имотния регистър се разминават.

"Съобщенията за разминавания са, меко казано, неточни. онова, което се изписа, бяха обидни спекулации за мен и семейството ми", категоричен е кандидатът за председател.

Колев допълва, че се очаква на 15 ноември изборът да бъде проведен, въпреки че няма други кандидати за поста. В отговор на въпроса дали е бил член на политическа партия, той казва:

"Никога. Но харесвам немския модел. В Германия кандидатите за съдебната власт не крият политическите си убеждения. Но наметнат ли тогата - законът автоматично става икона, което е най-важното. Ние все още сме далече от това мислене."

Политиците, свързани с мафията, ясни до 1 година, казва в интервю за "24 часа" Красимир Велчев, съпредседател на ПГ на ГЕРБ. Има си компетентни органи и ако всеки си гледа работата, всичко ще бъде наред, споделя Велчев.

Министерството на околната среда и водите даде отрицателна екооценка за строежа на петролопровода "Бургас-Александруполис", информира на първа страница "Новинар".

Ведомството върна за доработка доклада за оценката за въздействие на проекта върху околната среда (ОВОС). Българският клон на проектната компания "Трансболкан пайплайн" разполага с два месеца да отстрани причините за забележките.

След това екоминистерството трябва да се произнесе в срок от 30 дни. Негативно е отношението на министерството и по оценката за съвместимост на проекта със зоните от европейската екомрежа НАТУРА, през които минава българският участък на тръбопровода.

Всички издания отбелязват, че България се надява да постигне по време на предстоящите преговори с Русия намаление на цената на природния газ с повече от 5%.

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по повод програмата на разговорите по време на визитата на руския премиер Владимир Путин в България на 13 ноември, уточнява "Дневник".

"През лятото цените бяха намалени с пет процента за количествата, които се отнасяха за договореностите, очевидно винаги можем да се целим и по-високо в намеренията си", са думите на Трайков, цитирани в  "Дневник". В случая срокът като тема е второстепенен.

Проверките на Главна инспекция по труда показват, че вече повече от половината икономически дейности, по-точно при 53,5% от тях, има наети хора без редовни трудови договори.

Това казва в интервю за "Монитор" Румяна Михайлова, изпълнителен директор на Главна инспекция по труда. Според статистиката ни почти всяко пето нарушение е свързано с липсата на законен трудов договор на наетите хора.

В 35% от случаите не се спазва договореното работното време и в 47% има неизплатени или забавени плащания на заплатите и съответните осигуровки.

Сега нарушенията при изплащането на възнагражденията са много по-често срещани от миналото, твърди Михайлова. За три месеца проверки открихме забавени плащания за над 80 млн. лв., подчертава тя.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 2 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 3 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 6 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 7 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 8 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 8 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 8 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 8 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 9 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 9 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 9 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 9 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 9 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 10 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 10 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете