"24 часа": Парите за ромчета - за коли и хонорари
"24 часа": Парите за ромчета - за коли и хонорари   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
13

Хонорар от 45 000 евро, покупка на личен автомобил за 5500 евро и купуване на учебници, които се раздават безплатно. Това са само част от атрактивните разходи, направени от шефове на ромски фондации, пише "24 часа".

Мащабната проверка на Криминална полиция в цялата страна е разпоредена от премиера след сигнал на депутата от Евророма Милена Христова.

Разследванията следи лично зам.-главният прокурор Галина Тонева. Проверката до момента е установила, че част от евросредствата за интеграция на ромите - общо 4 691 216 долара, са похарчени за хонорари, командировки, телефони, наеми и обзавеждане на офиси.

Българските фондации и сдружения, усвоили парите в периода 2005-2010г. по програма на "Ромски образователен фонд - Будапеща" масово не разполагат с документи за това как са ги харчили.

Темата за ромите за "Труд" е с акцент: "А наши роми в Америка ще вземете ли?" Такъв въпрос отправиха към посланик Джеймс Уорлик в сливенския квартал "Надежда".

Те са български граждани и заслужават да имат възможността за пълна интеграция в българското общество, бе отговорът на дипломата. Посланикът посети 12-хилядния квартал, за да види на място какви са инфраструктурата, условията за образование и здравеопазване.

Уорлик влезе в едностайната колиба на 38-годишния Илия, баща на 8 деца.

Децата, живеещи тук, заслужават всичките привилегии и права на българските граждани, каза посланикът.

За "права и бедност" иде реч и в интервюто на д-р Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа", дадено за "Труд". Той коментира намеренията за увеличение на минималната заплата от 240 на 270 лв. така:

"Трудно е да дам адекватен отговор, защото може да се коментира позиция, която е устойчива и добре аргументирана. Но е безкрайно трудно да се коментират неясни намерения, които се сменят през час. Вече 22 години се движим в хаос.

Затова най-добрият вариант е да търсим някаква форма за създаване на правителство на националното спасение, което да привлече всеки, който наистина милее за България", заключава д-р Кръстев.

Търговски вериги "убиват" производителите с такси. Искат по 5000 лв., за да продават продукти в хипермаркетите си. Всеки български производител се опитва да продава продукцията си в големите търговски вериги като "Билла", "Кауфланд", "Фантастико", "Метро", "Лидл", тъй като хипермаркетите държат около 80% от пазара.

Но какво се случва в действителност?

"Не е тайна, че в българските вериги процентът на родно производство едва достига до 25-29%. Това е пагубно за българските фирми, защото в тези обекти ежедневно влиза кешовата пара на потребителя", коментира за "Новинар" Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.

В края на краищата клиентът купува това, което има в търговската верига. Едностранно определяне на цени, входни такси, такси за промоции, такси за позициониране, за маркетинг, за "облагородяване на търговската площ", такси за допълнителни отстъпки, забавяне на плащанията.

Това е само малка част от арсенала, който големите вериги хипермаркети използват, за да "извиват ръцете" на производителите и ги принуждават да продават продукцията си на възможно най-ниска цена.

"Дневник" заявява: Липсата на желание за създаване на организации на производители в България задълбочава проблемите на фермерите за разлика от Холандия и други европейски страни.

Освен ниския процент на организации на производителите, все още голямата част от фермерите продават продукцията си на прекупвачи и нямат директен износ за други държави.

ВСС склони да потърси конфликт на интереси при съдия Янева, пише "Сега". Съветът прибързано е обявил, че Сметната палата не е открила нередности в имотните декларации на шефа на СГС.

Комисията очаква съдията да представи документи, свързани с имуществото й, и по-точно за двете покупки от "Софийски имоти". След избора на Янева за шеф на СГС стана ясно, че като пълномощник на баща си тя е купила два апартамента на преференциални цени.

Въпреки това не си е направила отвод, когато при нея по силата на случайното разпределение попада едно от делата срещу общинската фирма.

Междувременно вчера премиерът Бойко Борисов и Сметната палата се включиха в операция по изчистване на публичния образ на Янева.

По повод скандалите около избора й Борисов отбеляза, че е "много щастлив, че за първи път след 22 години се разбрало, че се избира съдия".

"Европа иска България в Шенген, но без населението" е заглавието на анализа на "Сега". Докато Сергей Станишев си изпроси дистанционно наблюдение от Брюксел, премиерът Борисов си докарва евронаблюдатели направо на границата.

Щом не се доближаваме до Европа, Европа ще дойде при нас. Досега ни наблюдаваше от Брюксел, но последният Съвет на вътрешните министри на ЕС даде зелена светлина за изпращане на европейски контрольори направо на границите ни.

Вътрешният министър Цветан Цветанов почти изръкопляска, че на границите ще си имаме френски, холандски, германски и други чужди митничари и граничари, като не схвана, че държавата фактически минава на европейски патерици, за да не залита към престъпност и корупция, когато (ако) й дойде времето, започне да пази външните граници на ЕС.

Всеки 10-и кандидат за ипотечен заем има лошо кредитно досие. Има нередовни клиенти с проблеми в обслужванията най-често на потребителски заеми и кредитни карти, на които им се отказва ново финансиране, коментира пред "Класа" Тихомир Тошев, изпълнителен директор на компанията "КредитЦентър".

Налице са и случаи, в които хората са изтеглили потребителски заеми с малки вноски от 60-70 лв., но не са имали възможност 1-2 месеца да плащат и са решили да се издължат накуп след даден период. Тогава те автоматично влизат в Централния кредитен регистър, защото са забавили плащането с над 30 дни и тяхната кредитна история вече е под наблюдение, обясни той.

При кредитните карти много често хората не са разбрали достатъчно добре какви са условията за минимални вноски, които трябва да внасят всеки месец. Някои клиенти дори не подозират, че кредитната им история е лоша.

"Класа" пише, че "Росатом" е против отлагането на преговорите за АЕЦ "Белене". Енергийният министър Трайчо Трайков обясни, че искането за замразяване на преговорите по АЕЦ "Белене" вече е изпратено на руснаците.

Руската корпорация "Росатом" е против тримесечното отлагане на крайния срок, в който трябва да се постигне договореност с НЕК за изграждането на АЕЦ "Белене". Предварителният финансов анализ на проекта, който се изготвя от консултанта HSBC, вече е готов и нищо не налага такова забавяне.

Информацията е потвърдена от Богомил Манчев, чиято фирма - "Риск инженеринг", е един от подизпълнителите на АЕЦ "Белене". Време е цената на ядрената енергия в България да бъде извадена на светло и в нея да се включат всички разходи, които сега остават скрити - разходи за складиране на използваното ядрено гориво, както и за неговия транспорт обратно, за демонтиране на старото оборудване от спрените ядрени блокове.

България трябва да подобрява енергийната си ефективност, а производството на зелена енергия трябва да бъде приоритет, твърди и Бертрам Ролман, президент на Германо-българската индустриално-търговска камара.

"Енергийните лобита дърпат черджето на България, а гражданското общество не е достатъчно силно да налага своето мнение", тези думи каза посланикът на Германия Матиас Хьопфнер, цитиран от "24 часа", на конференция за климатичните промени и възобновяемите енергийни източници.

Според думите му, затова енергетиката на страната ни ставала жертва на геополитически игри и е изцяло зависима от руски доставчици. Авария в АЕЦ "Козлодуй" или новата "Белене" ще означава фалит за страната ни, обяви експертът от икономическото министерство на Германия Хелге Толксдорф.

Той смята, че в България не се допускат немски газови фирми на пазара, а така можело да се свали цената на природния газ. В държавата има липса на воля за развитието на устойчива съвременна енергетика, констатира президентът на Германо-българската търговска камара.

Енергийният министър е категоричен пред "24 часа": "Няма накъде повече да фаворизираме руснаците, защото те са запълнили всички ниши. Ще влизат и други доставчици."

За "Новинар" Мира Радева твърди: "Има негласна договорка между политиците и работодателите доходите да са унизително ниски. България се превръща в страна, лишена от базисни ресурси. От 20 години това не се променя.

Българите прекалено дълго чакат подобряването на стандарта си. И съвсем естествено надеждите им са насочени към техните лидери и ръководители.

Не смятам за естествено това, че у нас се налагат от властта изискванията да плащаме стоките и услугите като в развитите западни държави. А да изоставаме толкова драстично по отношение на доходите. Очевидно нещо не е наред, защото е сбъркано.

И това е грешният икономически модел на развитие в България. Най-важният ресурс за икономиката е човешкият фактор. А у нас вече няма нито за кого, нито с кого да се реализира икономически растеж.

Мисля, че се налага внос на работна ръка, нищо друго не може да ни спаси", категорична е г-жа Радева.

"Кой и как отчита безработицата?", пита "Дума". Управляващите се изнервят, когато някой им припомни, че "царят е гол". Националната статистика отчете равнище от около 12 на сто, а Агенцията по заетостта - 9,69 на сто. Социалният министър Тотю Младенов веднага скочи, заподозря дори в лъжа НСИ.

По-принцип трябва да се анализират в дълбочина всички данни от различни източници, а още по-вярно е, когато се анализират местните пазари на труда и в конкретния регион се очертават по-точно протичащите процеси.

Депутатът от ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов е нарушил закона за конфликт на интереси, тъй като за медицински консултации е взел хонорар от 131 000 лв., но не го е обявил в декларацията си. Това обясниха пред "Труд" народни представители от правната комисия.

Лъчезар Иванов не се е регистрирал и по ДДС, независимо че взетият от него хонорар надхвърля 50 000 лв. Междувременно се оказа и че има разминаване в специалностите на д-р Иванов.

В медиите се появиха информации, че той е приемал пациенти като пулмолог и гинеколог. "Труд" потърси Българския лекарски съюз, за да се разбере всъщност той какви специалности е защитил.

Оказа се, че той не е нито пулмолог, нито гинеколог, а специалист по вътрешни болести и здравен мениджмънт. 

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Отначало ми казваше, че в леглото всичко е позволено, а след това се започна: "С кюфтета не може! Защо си домъкнал тази бира?"
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Втора победа за Михаела в „Като две капки вода“ – All Stars

Втора победа за Михаела в „Като две капки вода“ – All Stars

България Преди 6 часа

Страхотни превъплъщения и уникални вокални изпълнения ще заредят с отлично настроение зрителите тази вечер

Борисов проведе телефонен разговор с Ердоган

Борисов проведе телефонен разговор с Ердоган

България Преди 6 часа

Президентът на Турция поздрави премиера за победата на изборите

<p>COVID-19 ще стане сезонно заболяване след 5-7 години&nbsp;</p>

Учен: COVID-19 ще стане сезонно заболяване след 5-7 години

Теми в развитие Преди 8 часа

"Коронавирусът ще се превърне в сезонна остра респираторна инфекция", предвижда Вадим Говорун от московския Институт за биоорганична химия

Подготвят онлайн система в помощ на личните лекари за ваксинацията

Подготвят онлайн система в помощ на личните лекари за ваксинацията

България Преди 9 часа

И още: Възстановяват плановата оперативна дейност на територията на София-град

Пясъчната ивица на "Росенец" е обявена за плаж

Пясъчната ивица на "Росенец" е обявена за плаж

България Преди 9 часа

Тя вече не фигурира в кадастъра като земеделска земя

<p>Граждани дописаха Националния план за възстановяване&nbsp;&nbsp;</p>

Грешка в интернет: Граждани дописаха Националния план за възстановяване

България Преди 10 часа

Планът е бил прикачен с отключена възможност за редакция

Ново проучване: "Спутник-V" е показала 97,6% ефикасност

Ново проучване: "Спутник-V" е показала 97,6% ефикасност

Теми в развитие Преди 11 часа

Новите нива на ефикасност надминават тези от 91,6%, установени след мащабни изпитания

Булгаргаз внесе предложение за цена на природния газ

Булгаргаз внесе предложение за цена на природния газ

България Преди 11 часа

По-рано днес от Министерството на енергетиката съобщиха, че са проверили дейността на "Булгаргаз" за 2020 г.

Екатерина Захариева

Екатерина Захариева: България подкрепя суверенитета на Чехия и Украйна

България Преди 12 часа

Днес се състоя Съвет "Външни работи" чрез видеоконферентна връзка

От МОСВ призоваха за действия заради обявения жълт код за валежи

От МОСВ призоваха за действия заради обявения жълт код за валежи

България Преди 12 часа

Осигурена е постоянна видеоконферентна връзка на ангажираните структури на ведомството

Президентът Радев пита "Изправи се! Мутри вън" за третия мандат

Президентът Радев пита "Изправи се! Мутри вън" за третия мандат

България Преди 12 часа

Държавният глава се срещна последователно с всички парламентарни групи

Историческо: Хеликоптер извърши първи полет на Марс

Историческо: Хеликоптер извърши първи полет на Марс

Технологии Преди 12 часа

"Инджинюъти" е първият атмосферен летателен апарат в историята на изследванията на другите планети

Костадин Ангелов

Какво решиха за ваксината на "АстраЗенека"

Теми в развитие Преди 13 часа

Националният ваксинационен щаб проведе заседание

Разбиха схема за "пране" на милиони евро и долари

Разбиха схема за "пране" на милиони евро и долари

България Преди 13 часа

По случая са задържани мъж и жена, повдигнати са им обвинения

"Зелените" издигнаха Аналена Бербок за кандидат за канцлер на Германия

"Зелените" издигнаха Аналена Бербок за кандидат за канцлер на Германия

Свят Преди 13 часа

Социологическите проучвания в последно време дават на "Зелените" подкрепа от близо 20% и им отреждат второ място на изборите