"24 часа": Парите за ромчета - за коли и хонорари
"24 часа": Парите за ромчета - за коли и хонорари   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
13

Хонорар от 45 000 евро, покупка на личен автомобил за 5500 евро и купуване на учебници, които се раздават безплатно. Това са само част от атрактивните разходи, направени от шефове на ромски фондации, пише "24 часа".

Мащабната проверка на Криминална полиция в цялата страна е разпоредена от премиера след сигнал на депутата от Евророма Милена Христова.

Разследванията следи лично зам.-главният прокурор Галина Тонева. Проверката до момента е установила, че част от евросредствата за интеграция на ромите - общо 4 691 216 долара, са похарчени за хонорари, командировки, телефони, наеми и обзавеждане на офиси.

Българските фондации и сдружения, усвоили парите в периода 2005-2010г. по програма на "Ромски образователен фонд - Будапеща" масово не разполагат с документи за това как са ги харчили.

Темата за ромите за "Труд" е с акцент: "А наши роми в Америка ще вземете ли?" Такъв въпрос отправиха към посланик Джеймс Уорлик в сливенския квартал "Надежда".

Те са български граждани и заслужават да имат възможността за пълна интеграция в българското общество, бе отговорът на дипломата. Посланикът посети 12-хилядния квартал, за да види на място какви са инфраструктурата, условията за образование и здравеопазване.

Уорлик влезе в едностайната колиба на 38-годишния Илия, баща на 8 деца.

Децата, живеещи тук, заслужават всичките привилегии и права на българските граждани, каза посланикът.

За "права и бедност" иде реч и в интервюто на д-р Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа", дадено за "Труд". Той коментира намеренията за увеличение на минималната заплата от 240 на 270 лв. така:

"Трудно е да дам адекватен отговор, защото може да се коментира позиция, която е устойчива и добре аргументирана. Но е безкрайно трудно да се коментират неясни намерения, които се сменят през час. Вече 22 години се движим в хаос.

Затова най-добрият вариант е да търсим някаква форма за създаване на правителство на националното спасение, което да привлече всеки, който наистина милее за България", заключава д-р Кръстев.

Търговски вериги "убиват" производителите с такси. Искат по 5000 лв., за да продават продукти в хипермаркетите си. Всеки български производител се опитва да продава продукцията си в големите търговски вериги като "Билла", "Кауфланд", "Фантастико", "Метро", "Лидл", тъй като хипермаркетите държат около 80% от пазара.

Но какво се случва в действителност?

"Не е тайна, че в българските вериги процентът на родно производство едва достига до 25-29%. Това е пагубно за българските фирми, защото в тези обекти ежедневно влиза кешовата пара на потребителя", коментира за "Новинар" Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.

В края на краищата клиентът купува това, което има в търговската верига. Едностранно определяне на цени, входни такси, такси за промоции, такси за позициониране, за маркетинг, за "облагородяване на търговската площ", такси за допълнителни отстъпки, забавяне на плащанията.

Това е само малка част от арсенала, който големите вериги хипермаркети използват, за да "извиват ръцете" на производителите и ги принуждават да продават продукцията си на възможно най-ниска цена.

"Дневник" заявява: Липсата на желание за създаване на организации на производители в България задълбочава проблемите на фермерите за разлика от Холандия и други европейски страни.

Освен ниския процент на организации на производителите, все още голямата част от фермерите продават продукцията си на прекупвачи и нямат директен износ за други държави.

ВСС склони да потърси конфликт на интереси при съдия Янева, пише "Сега". Съветът прибързано е обявил, че Сметната палата не е открила нередности в имотните декларации на шефа на СГС.

Комисията очаква съдията да представи документи, свързани с имуществото й, и по-точно за двете покупки от "Софийски имоти". След избора на Янева за шеф на СГС стана ясно, че като пълномощник на баща си тя е купила два апартамента на преференциални цени.

Въпреки това не си е направила отвод, когато при нея по силата на случайното разпределение попада едно от делата срещу общинската фирма.

Междувременно вчера премиерът Бойко Борисов и Сметната палата се включиха в операция по изчистване на публичния образ на Янева.

По повод скандалите около избора й Борисов отбеляза, че е "много щастлив, че за първи път след 22 години се разбрало, че се избира съдия".

"Европа иска България в Шенген, но без населението" е заглавието на анализа на "Сега". Докато Сергей Станишев си изпроси дистанционно наблюдение от Брюксел, премиерът Борисов си докарва евронаблюдатели направо на границата.

Щом не се доближаваме до Европа, Европа ще дойде при нас. Досега ни наблюдаваше от Брюксел, но последният Съвет на вътрешните министри на ЕС даде зелена светлина за изпращане на европейски контрольори направо на границите ни.

Вътрешният министър Цветан Цветанов почти изръкопляска, че на границите ще си имаме френски, холандски, германски и други чужди митничари и граничари, като не схвана, че държавата фактически минава на европейски патерици, за да не залита към престъпност и корупция, когато (ако) й дойде времето, започне да пази външните граници на ЕС.

Всеки 10-и кандидат за ипотечен заем има лошо кредитно досие. Има нередовни клиенти с проблеми в обслужванията най-често на потребителски заеми и кредитни карти, на които им се отказва ново финансиране, коментира пред "Класа" Тихомир Тошев, изпълнителен директор на компанията "КредитЦентър".

Налице са и случаи, в които хората са изтеглили потребителски заеми с малки вноски от 60-70 лв., но не са имали възможност 1-2 месеца да плащат и са решили да се издължат накуп след даден период. Тогава те автоматично влизат в Централния кредитен регистър, защото са забавили плащането с над 30 дни и тяхната кредитна история вече е под наблюдение, обясни той.

При кредитните карти много често хората не са разбрали достатъчно добре какви са условията за минимални вноски, които трябва да внасят всеки месец. Някои клиенти дори не подозират, че кредитната им история е лоша.

"Класа" пише, че "Росатом" е против отлагането на преговорите за АЕЦ "Белене". Енергийният министър Трайчо Трайков обясни, че искането за замразяване на преговорите по АЕЦ "Белене" вече е изпратено на руснаците.

Руската корпорация "Росатом" е против тримесечното отлагане на крайния срок, в който трябва да се постигне договореност с НЕК за изграждането на АЕЦ "Белене". Предварителният финансов анализ на проекта, който се изготвя от консултанта HSBC, вече е готов и нищо не налага такова забавяне.

Информацията е потвърдена от Богомил Манчев, чиято фирма - "Риск инженеринг", е един от подизпълнителите на АЕЦ "Белене". Време е цената на ядрената енергия в България да бъде извадена на светло и в нея да се включат всички разходи, които сега остават скрити - разходи за складиране на използваното ядрено гориво, както и за неговия транспорт обратно, за демонтиране на старото оборудване от спрените ядрени блокове.

България трябва да подобрява енергийната си ефективност, а производството на зелена енергия трябва да бъде приоритет, твърди и Бертрам Ролман, президент на Германо-българската индустриално-търговска камара.

"Енергийните лобита дърпат черджето на България, а гражданското общество не е достатъчно силно да налага своето мнение", тези думи каза посланикът на Германия Матиас Хьопфнер, цитиран от "24 часа", на конференция за климатичните промени и възобновяемите енергийни източници.

Според думите му, затова енергетиката на страната ни ставала жертва на геополитически игри и е изцяло зависима от руски доставчици. Авария в АЕЦ "Козлодуй" или новата "Белене" ще означава фалит за страната ни, обяви експертът от икономическото министерство на Германия Хелге Толксдорф.

Той смята, че в България не се допускат немски газови фирми на пазара, а така можело да се свали цената на природния газ. В държавата има липса на воля за развитието на устойчива съвременна енергетика, констатира президентът на Германо-българската търговска камара.

Енергийният министър е категоричен пред "24 часа": "Няма накъде повече да фаворизираме руснаците, защото те са запълнили всички ниши. Ще влизат и други доставчици."

За "Новинар" Мира Радева твърди: "Има негласна договорка между политиците и работодателите доходите да са унизително ниски. България се превръща в страна, лишена от базисни ресурси. От 20 години това не се променя.

Българите прекалено дълго чакат подобряването на стандарта си. И съвсем естествено надеждите им са насочени към техните лидери и ръководители.

Не смятам за естествено това, че у нас се налагат от властта изискванията да плащаме стоките и услугите като в развитите западни държави. А да изоставаме толкова драстично по отношение на доходите. Очевидно нещо не е наред, защото е сбъркано.

И това е грешният икономически модел на развитие в България. Най-важният ресурс за икономиката е човешкият фактор. А у нас вече няма нито за кого, нито с кого да се реализира икономически растеж.

Мисля, че се налага внос на работна ръка, нищо друго не може да ни спаси", категорична е г-жа Радева.

"Кой и как отчита безработицата?", пита "Дума". Управляващите се изнервят, когато някой им припомни, че "царят е гол". Националната статистика отчете равнище от около 12 на сто, а Агенцията по заетостта - 9,69 на сто. Социалният министър Тотю Младенов веднага скочи, заподозря дори в лъжа НСИ.

По-принцип трябва да се анализират в дълбочина всички данни от различни източници, а още по-вярно е, когато се анализират местните пазари на труда и в конкретния регион се очертават по-точно протичащите процеси.

Депутатът от ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов е нарушил закона за конфликт на интереси, тъй като за медицински консултации е взел хонорар от 131 000 лв., но не го е обявил в декларацията си. Това обясниха пред "Труд" народни представители от правната комисия.

Лъчезар Иванов не се е регистрирал и по ДДС, независимо че взетият от него хонорар надхвърля 50 000 лв. Междувременно се оказа и че има разминаване в специалностите на д-р Иванов.

В медиите се появиха информации, че той е приемал пациенти като пулмолог и гинеколог. "Труд" потърси Българския лекарски съюз, за да се разбере всъщност той какви специалности е защитил.

Оказа се, че той не е нито пулмолог, нито гинеколог, а специалист по вътрешни болести и здравен мениджмънт. 

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Коя е първата храна, консумирана в Космоса?</p>

Сладолед, пица или шоколад: Коя е първата храна, консумирана в Космоса?

Любопитно Преди 11 минути

С какво се е хранил Юрий Гагарин в Космоса четете в следващите редове

Новият процесор на Apple е направен специално за AI

Новият процесор на Apple е направен специално за AI

Технологии Преди 1 час

Компанията започва своя път в ерата на изкуствения интелект

Срив в системата за граничен контрол блокира летищата във Великобритания

Срив в системата за граничен контрол блокира летищата във Великобритания

Свят Преди 1 час

Проблем е възникнал във функционирането на автоматичните врати за паспортен контрол

„Хамас“ екзекутира трима палестинци заради предполагаемо сътрудничество с Израел

„Хамас“ екзекутира трима палестинци заради предполагаемо сътрудничество с Израел

Свят Преди 1 час

Израелските войски са навлезли в източната част на града през предишната нощ

Съществувал ли е наистина известният Троянски кон

Съществувал ли е наистина известният Троянски кон

Любопитно Преди 2 часа

С настъпването на нощта гръцките войници излезли от коня и опустошили Троя, слагайки край на епичната война

<p>Новата Dacia Spring е на цена под 40 000 лева</p>

Ясни са цените на Dacia Spring, най-достъпният електромобил в Европа

Технологии Преди 2 часа

Поръчките на новата Dacia Spring вече са отворени, като стартовата цена на модела е 38 990 лв.

Hell"s Kitchen

Още един звезден участник напусна Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Златните изгубиха и двата си кулинарни двубоя срещу Черните куртки

Сторми Даниелс демонстрира основните си предимства в сферата на социалното общуване

Порноактрисата Сторми Даниелс свидетелства срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 9 часа

Тя се яви на процеса, за да свидетелства за предполагаемата си сексуална връзка с него през 2006 година

коклюш

Бебетата вече ще може да се ваксинират срещу коклюш на шест седмици

България Преди 11 часа

Промените на Наредбата за имунизациите в България влизат в сила от 7 май

Володимир Зеленски

Премиерът Главчев пред Шмигал: България ще продължи с категоричната си подкрепа за Украйна

България Преди 11 часа

"Страната ни подкрепя инициатива "Формула за мир", представена от Володимир Зеленски".

Протест срещу новата организация на движение в София

Протест срещу новата организация на движение блокира центъра на София

България Преди 12 часа

Автомобили и транспорт не могат да преминават по "Патриарх Евтимий", засилено е полицейското присъствие

Димитър Главчев

Официално: 295 млн. "украинска помощ" за земеделските производители

България Преди 13 часа

Подпомагането се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства

Снимката е илюстративна

Стартира кампанията "Следи от изчезване"

Любопитно Преди 13 часа

Замисляли ли сте се, че само в рамките на век някои животински видове буквално изчезват?

а

Тролей и автомобил се удариха в София, има пострадал

България Преди 14 часа

Инцидентът се е случил на булевард "Сливница"

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Свят Преди 14 часа

Готви ли русия ядрен удар четете в следващите редове