"24 часа": 38 акта за груби нарушения в НДК
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
3

Срещу бившия директор на двореца Христо Друмев са издадени 27 акта след неколкомесечния одит на Агенцията за държавна финансова инспекция, пише "24 часа".

Още 11 са срещу НДК като юридическо лице. Според проверката, която обхваща периода от 2008 до 2010 г., административните нарушения са многобройни.

Една от най-големите злоупотреби е свързана с доставката и монтажа на 4 асансьора и 2 товарни кабини в административната сграда на НДК на цената на 1/2 от сградата, подчертава изданието.

Друмев е отдавал под наем помещения без търгове или конкурси в нарушение на Закона за държавната собственост, продължава по темата "24 часа" на вътрешна страница.

Цените са определяни чрез пряко договаряне, което поставя под съмнение доколко имотите - публична държавна собственост, са управлявани при икономически най-изгодните условия, сочи заключението на одиторите.

Hе мога да коментирам одитния доклад на Министерството на финансите, тъй като не съм запознат с него, отбелязва пред "24 часа" бившият директор на НДК.

Темата на "Монитор" информира, че собствениците на ресторанти и кафенета в столицата ще трябва да оградят с жълта боя квадратите, в които разполагат масите по тротоарите. полагането на маркировката трябва да започне на 1 август, когато ще бъдат намалени таксите за ползване на плочките.

Предложението, чиито автори са съветниците от ГЕРБ, е обсъдено с браншовите организации и ще бъде гласувано в местния парламент до края на месеца.

С шокиращите 6,99 лв. на минута ни "дерат" родните мобилни оператори при разговори от близки съседни страни, които не са част от Европейския съюз - Сърбия, Македония, Хърватия и др.

Космическите такси за роуминг с трети страни идват като отговор на задължителното намаляване на цената му за страните от ЕС, наложена от началото на юли, алармира под глава "Телеграф".

Още кадрови рокади ще има по висшите етажи на властта, съобщава в интервю за "Труд" финансовият министър Симеон Дянков. За постовете си трябва да се притесняват чиновници, чиито институции са на подчинение на Дянков и в които не е имало големи промени.

Вицепремиерът дава добра оценка за всички министри в икономическия екип, с изключение на земеделския Мирослав Найденов, който "повече трябва да работи, по-малко да говори".

Дянков подчертава още: "Също така смятам, че ни трябва сериозна реформа в сферата на сигурността. Трябва да се промени съотношението в ресурса - и финансов, и човешки, който отива в сферата на сигурността.

Става въпрос за полиция, отбрана, ДАНС и разузнаване спрямо образование, здравеопазване, наука и култура. В Европа общият ресурс за земеделие, образование, наука и култура е по-голям, отколкото за ресора сигурност. У нас е обратното", категоричен е министърът.

Според него "ако направим това преразпределение - от сигурност към образование, здравеопазване, наука и изкуство, ще си помогнем на икономическия ръст и социалното благополучие".

В интервю за "Стандарт" министърът на енергетиката, икономиката и туризма Трайчо Трайков дава оценка за изминалите две години от идването на власт на правителството на ГЕРБ.

По думите му голяма част, от целите които си е поставил, са се случили. "В управлението на държавната собственост целта ми беше да увеличим ефективността и да се злоупотребява по-малко. Финансовите резултати са значително подобрени. През 2010 г. имаме с 300 млн. лв. по-голяма печалба на държавните компании, на които съм принципал.

В енергетиката тенденцията е същата, като в АЕЦ "Козлодуй" за шестмесечието печалбата е с 42 млн. лв. по-голяма... Целта ми в енергетиката беше да я демистифицираме. Има една тенденция - самоназначени капацитети да твърдят, че в този сектор решенията трябва да се взимат от вечната енергийна аристокрация.

Според мен енергетиката не трябва да бъде оставяна единствено на енергетиците и колкото по-силно светят прожекторите в нея, толкова по-добре", заявява Трайков.

Министърът коментира още предстоящите промени в Закона за насърчаване на инвестициите. По думите му той ще бъде адаптиран към приоритетните сектори - не само производствените, но и свързаните с научноизследователска дейност.

"Другата важна посока е практическата възможност Българската агенция за инвестиции да служи не само като кол-център, а като институция, която да помага на инвеститорите. Например подкрепените проекти и компании да могат да получат бърза лента в институциите, от които зависи решението на даден въпрос", пояснява Трайков.

Темата на "Труд" коментира: "В режим на изчакване накъде ще поемат цените стартира жътвата на пшеницата. Търговците вече офертират стойности в рамките на 300 лв. за тон жито без ДДС, но стопаните не бързат да продават.

Това е доста по-добре спрямо лятото на 2010 г., когато търсенето започна от 210 лв./т. Впоследствие лошото време и слабата световна реколта доведоха до рекордно поскъпване до 400-420 лв./т.

Хлебарите все още са предпазливи в оценките си за новата реколта и цените на брашната, а оттам и на хляба, допълва още по темата вестникът.

Ако предварителните очаквания на търговците се оправдаят, логично е брашното да поевтинее, а оттам и хлябът, прогнозира "Труд".

Стотици хиляди българи могат да се окажат без право да гласуват заради изтекли лични карти, алармира "Дума". До септември техният брой ще е около 270 000 души, прогнозира шефката на дирекция "Български документи за самоличност" Мария Костадинова.

През септември, октомври, ноември и декември ще изтекат документите на над 700 000 души. В момента хората с нередовни документи са 114 000.

В интервю за "24 часа" Княз Кирил Преславски категорично заявява: "Смятам, че след случилото се в Гърция вече няма бедни и богати страни, а такива, които имат дългове, и такива, които нямат. Страни, в които хората имат работа, и страни с висока безработица. Тоест България заради сравнително малкия си дълг спрямо други европейски страни реално е по-скоро в горната група."

Спрягат върховни съдии за две места във Висшия съдебен съвет (ВСС), пише "Труд".

Според изданието измежду магистратите се коментирали имената на Марина Михайлова и Галя Христова от Върховния административен съд, Теодора Николова и Иван Недев от Върховния касационен съд.

За 12 юли е насрочено общото събрание, на което делегати от страната ще издигат кандидатури за членовете на ВСС на мястото на подалите оставка Капка Костова и Галина Захариева, припомня "Труд".

"Класа" се включва по темата с изявление на Весислава Иванова, съдия в Софийския градски съд и член на Съюза на съдиите в България: Безсмислено е съдебната квота да се попълва и този ВСС да продължава да функционира по начина, както досега.

По думите й решението на столичните съдии да бойкотират делегатското събрание, насрочено за утре, е единственият начин да покажат отношението си към кадровата политика на ВСС.

В интервю за "24 часа" Радка Петрова, член на ВСС коментира:

"Съдиите ще са членове само една година, тъй като мандатът ни е до октомври 2012 г., и нямат право на втори мандат, т.е. те да бъдат избирани в следващия съвет.

След година те трябва да се върнат на старите си работни места, но ще им е трудно, защото ще са се откъснали от правораздаването, а законите се променят ежедневно.

Работата във ВСС е съвсем друга, административна. Искрено пожелавам на колегите, които мислят, че в съвета се почива, да влязат в следващия ВСС и да видят как се работи."

Поредица от факти създават основателни съмнения, че ВСС взема кадрови решения, които отговарят на очакванията на изпълнителната власт, казва пред "Сега" съдия Калин Калпакчиев.

За да заработи ВСС принципно и без лобизъм той трябва да се сформира по-различен начин. Калпакчиев предлага:

"Представителите на парламента трябва да се избират с мнозинство от 2/3, а членовете на ВСС от съдебната квота - не от делегатско събрание, а от общото събрание на всички съдии в страната. Кандидатите за членове на ВСС трябва да се обявяват предварително и да има достатъчно време за задълбочено обсъждане на техните професионални и морални качества.

Те трябва да бъдат авторитети, утвърдени и признати от всички съдии. Отделно от това ефективното прилагане на система за централизирано атестиране на съдиите, както и стриктното мотивиране на решенията на ВСС, ще представляват силна гаранция за прозрачност и предвидимост в дейността на кадровия орган на системата." 

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 11 минути

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 30 минути

Чрез него приложението ще дава повече информация

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 8 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 9 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 9 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 10 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 10 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 11 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 12 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Свят Преди 12 часа

Според експерти Путин може да готви нова мобилизация в Русия

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 12 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 13 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Свят Преди 13 часа

Колосалната змия се появи от дълбините на тропическите гори на Амазонка

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 13 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Хванаха дипломатическа кола с нелегални мигранти на "Капитан Андреево"

Хванаха дипломатическа кола с нелегални мигранти на "Капитан Андреево"

България Преди 13 часа

Зад волана е бил виетнамски гражданин с имунитет

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 13 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора