48

К ои са някои от най-чистите и най-мръсни плажове по родното Черноморие показа проверка на NOVA и здравните власти.

В нейните рамки беше проверена водата на различни плажове в северната и южната част на крайбрежието с по-специален фокус върху 8 точки. 

Защо наемател блокира достъпа до Силистар

Екоминистърът подкрепя строежа върху диви плажове

Сред южните това са централният плаж в Слънчев бряг и този на курорта Лозенец, на които през минали сезони е имало случаи на огромни замърсявания, включително с опасни за здравето бактерии. 

В проверката влезе и плаж "Бутамята" в Синеморец, който е един от малкото без пречиствателна станция. Четвъртото южно място е централния плаж в Бургас.

На север в проверката влизат ивицата при варненския квартал "Аспарухово", както и Офицерския плаж в града. Миналата година сериозни замърсявания доведоха до няколко забрани за къпане на него.

Другите две северни точки са "Златни пясъци" и "Св. Константин и Елена". На първото преди дни имаше спукване на отходна тръба.

Проверката показа, че морето е по-чисто на юг,

като към този момент стойностите на замърсяване и на 4-те точки са много далеч от опасните нива. По чистота на водата ивиците на Слънчев бряг, Лозенец, Синеморец и Бургас засега са отлични.

Проверените плажове на Златни пясъци и "Св Константин и Елена" също са в добро състояние. Малко по-лоши са тези в гр. Варна. Там съдържанието на бактериите ентерококи и ешерихия коли е най-близко до опасните стойности и най-високо от проверените места.

Дори и там обаче те са почти 2 пъти под допустимата граница.

Данните на районните здравни инспекции показват, че засега нямаме плаж, на който водата да съдържа бактерии над позволеното.

На юг водата е чиста на места извън гоелми туристически зони като плажът "Силистар" и ивиците покрай Ахтопол, Синеморец, Царево, но също така и на по-натоварените курорти "Дюни" и Слънчев бряг, къмпинг "Смокиня", както и плажовете в градовете Созопол, Бургас и Поморие.

На север водата е най-чиста на Шабла, Русалка, Обзор и Св. Влас.

Макар и в нормите, водата е по-мръсна на 

Аспарухово, Галата и Карадере на север и Черноморец на юг. По-високи нива на някои бактерии има и на Иракли, "Св. Константин и Елена", Кабако, Камчия, Шкорпиловци, Бяла, Паша дере и Златни пясъци. Цялостно северните брегове не са толкова чисти. 

Най-високи са нивата на бактериите на Офицерския плаж във Варна.

Пряка картина от този плаж показа замърсена ивица и плуващи във водата боклуци. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@