22

Н яма грешка в матурата по БЕЛ за зрелостниците от вчера. Това твърдят от МОН, въпреки че ученици, родители и учители твърдят, че има сбъркан въпрос.

В седми въпрос от теста по български език на ДЗИ условието е да се посочи в кое изречение не е допусната граматична грешка.

Като верен е посочен Б, но той звучи така: 

"Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия". 

Според повечето хора комисия трябва да е членувано. 

"Няма правило, което да изисква членуване на допълнение, което е употребено след глаголна форма в минало свършено време", обясни държавният експерт по български език в МОН Александър Трингов.

По думите му в първия отговор има граматична грешка, където има две определения към предмет "транспорт" - има два вида транспорт, така че второ определение също задължително трябва да се членува. Това е граматично правило. В третия отговор грешката е в употребата на кратък определителен член, като в примера е задължително използването на пълен член - т.е. определеност. В подточка „А“ имаме определеност, във „В“, в „Г“ също - грешката е „Искърско дефиле“. По същия начин задължително трябва да се членува, когато обектът е единствен и е ясен кой е. „В подточка „Б“ категорично няма нарушена граматична норма и не е допусната грешка. В словосъчетанието „впечатли комисия “ не е задължително - няма правило, което да изисква членуване на допълнение, което е употребено след глаголна форма в минало свършено време. Тоест, „комисията“ може да е известна, може да не е известна и в случая това изречение е извадено от контекст. Няма задължителен характер членуването на въпросната дума“, посочи Трингов.

Членуването дава определеност или неопределеност на обект, предмет, действие, събитие и т.н., поясни той. 

Ученици пожелаха анулиране на матурата по български език и литература. Вчера се явиха над 55 хиляди зрелостници.

7. В кое от изреченията НЕ е допусната граматична грешка?
А) Гласуваните поправки в новия закон ще засегнат пряко въздушния и сухопътен транспорт в страната.
Б) Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия.
В) Още утре г-н Каменов, адвоката на братовчедка ми, ще те потърси, за да подготвиш необходимите документи.
Г) По Искърско дефиле, което е с дължина около 100 км, са разположени множество интересни обекти.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@