Изборите за ЕП започнаха, продължават до неделя
Изборите за ЕП започнаха, продължават до неделя   
Източник: ЕПА/БГНЕС
3

Изборите за Европейския парламент (Europarl.Europa.eu) започват на 4 юни. Те ще продължат четири дни - до неделя. В новия състав на ЕП ще бъдат избрани 736 депутати от 27-те страни членки.

Изборите ще поставят началото на нов петгодишен политически цикъл в ЕС. След определянето на новия състав на Европарламента, чиито членове ще бъдат с петгодишен мандат, предстои да бъде избрана за същия срок и нова Европейска комисия.

Гласуването започва във Великобритания и Холандия

В петък са изборите в Ирландия, а в събота ще гласуват Латвия, Кипър, Малта и Словакия.  Изборният процес в Италия и Чехия ще продължи от петък до неделя.

Гласуването в останалите 18 страни членки на ЕС, сред които и България, ще се състоят в неделя.

Статистиката отчита непрекъснат спад на интереса към изборите за Европейски парламент, като избирателната активност на първите такива - през 1979 г., е била 63%, за да намалее до 45,7% на последните, които се състояха през 2004 г.

Като една от възможните причини за слабия интерес у гражданите анализатори посочват тяхната неинформираност.

Според проведено през 2007 г. изследване 73% от гражданите на ЕС са

лошо или много лошо осведомени за дейността на Европейския парламент

Очакваната ниска избирателна активност е посрещана с тревога от онези, които се опасяват от засилване на позициите в ЕП на крайнодесните и ултралевите партии, които са против Европейския съюз.

Иначе последните проучвания на общественото мнение прогнозират известно намаляване на влиянието на десноцентристките формации за сметка на левоцентристките.

"Аз съм демократ и вярвам в изборите. Призовавам всички граждани да отидат да гласуват", заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу.

Самият Европарламент отправи призив да се гласува. "Имате един глас. Използвайте го, за да получите Европа, която искате", гласи послание, поместено на сайта на пресслужбата на парламента.

Един от най-големите критици на Европейския съюз - ирландският милионер Деклан Ганли, на свой ред призова европейците да гласуват за неговата партия "Либертас".

Ганли, който изигра ключова роля за отхвърлянето на Договора от Лисабон на референдума в Ирландия през юни миналата година, отправи този апел, въпреки че определи европейските депутати като безпомощни и безполезни.

ЕС е антидемократичен, отдалечен (от своите граждани) и надменен, раздут и прахоснически, каза още той и увери, че иска да направи съюза по-демократичен.

Лидерът на британските консерватори Дейвид Камерън призова сънародниците си да превърнат днешните избори за Европейски парламент в страната в референдум за Договора от Лисабон.

Великобритания вече ратифицира договора по парламентарен път, но най-голямата опозиционна партия настоява за свикване на народно допитване.

Най-добрият начин да издействаме този референдум е да гласуваме за консерваторите, увери Камерън.

Първата сесия на новия ЕП ще се състои в Страсбург

Тя ще започне на 14 юли и ще продължи до 16 юли. Новите депутати ще изберат на нея председател на ЕП, който ще остане на този пост поне до 2012 г., защото мандатът на председателя на ЕП е 2 години и половина.

Консерваторите, за които се смята, че ще спечелят най-много места в парламента, вече правят предложения. Споменават се имената на поляка Йежи Бузек и на италианеца Марио Мауро.

На първата сесия новият парламент трябва да одобри и новия председател на Европейската комисия, който ще бъде посочен от лидерите на 27-те страни членки на ЕС в края на юни. Очакванията са, че португалецът Жозе Барозу ще бъде предложен за втори мандат.

Броят на евродепутатите е различен за всяка страна в зависимост от населението й

Малта ще излъчи само 5 депутати, Кипър, Естония и Люксембург - 6, Словения - 7.

На другия край на скалата са Германия, която ще има 99 депутати, Франция, Италия и Великобритания - 72, Испания и Полша - 50.

Това са единствените избори, на които всеки гражданин на ЕС може да издигне кандидатурата си в цяла Европа независимо в коя страна е роден.

Всеки гражданин на ЕС може също така да гласува в друга страна освен в родината си, при условие че пребивава законно там и е записан в избирателните листи.

Минималната възраст на кандидатите за евродепутати варира в различните страни.

Въпреки разширяването на ЕС към страните от Източна Европа през 2004 г., което донесе лек полъх на младост в ЕП, средната възраст на евродепутатите си остава относително висока - сега е 54,8 години.

Изборите за Европейски са неразделна част от изпълнения с превратности процес на европейска интеграция:

- 1951 г. - Германия, Франция, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург основават Европейската общност за въглища и стомана. По-късно тя става Европейска икономическа общност (1958) и Европейски съюз (1993).

- още 21 държави се присъединяват: Дания, Ирландия, Великобритания (1973); Гърция (1981); Испания и Португалия (1986); Австрия, Финландия и Швеция (1995); Полша, Чехия, Унгария, Естония, Латвия, Литва, Словакия, Словения, Кипър и Малта (2004) и Румъния и България (2007).

Днес за членство преговарят Турция и Хърватия. Реда си чакат Македония, Босна и Херцеговина, Албания, Сърбия и Черна гора.

ЕС е уникален: суверенни държави премахват границите помежду си,

имат общо политическо ръководство и формират единен пазар от 500 млн. потребители, което превърна Европа в пример за подражание за азиатски и африкански страни.

Някога съсредоточен върху субсидии, гарантиращи сигурен доход за европейските фермери, ЕС вече разшири обхвата си и се превърна в безграничен единен пазар на стоки, капитали и услуги, като определя нормите на безопасност и производство и наказва нарушителите на правилата на конкуренцията с огромни глоби.

Напоследък ЕС се превърна в световен лидер в преследването на целта да се предотвратят климатичните промени и все по-често говори с един глас на световната сцена.

Но колко единство е необходимо? През последните години европейците отхвърлиха европейската конституция. Ирландските гласоподаватели дори отхвърлиха по-слаба алтернатива - Лисабонския договор, който призовава за председател на ЕС и външен министър. Те ще гласуват на референдум отново през есента.

Скептици във Великобритания и другаде казват, че ЕС е станал твърде скъп, твърде недемократичен, твърде високомерен, твърде решен да включи в себе си съседки, които не се представят на ниво.

Сегашният ЕП e приeл 1355 законодателни акта.

Ето някои от по-важните му постижения:

- намали цените на мобилните разговори;

- накара пътните агенции да публикуват цените за въздушен транспорт без изненадващи допълнителни такси;

- забрани токсичните химически вещества в детските играчки;

- принуди химическата индустрия да набележи 30 000 химически вещества за проучване;

- нареди на правителствата да рециклират половината от употребената в домакинствата хартия, метал и стъкло и 70% от строителните отпадъци до 2020 г.;

- понижи емисиите на въглероден двуокис от новите коли;

- осигури взаимно признаване на медицински дипломи и така позволи на лекари и медицински сестри да работят навсякъде в ЕС;

- повиши стандартите за крайбрежните води, реки и езера;

- забрани продажбата на живачни термометри;

- намали ограниченията върху компаниите да предоставят финансови и други услуги в целия ЕС;

- либерализира пощенските услуги най-малко до 2013 г.;

- накара железопътните компании да компенсират пътниците за закъснения и да приспособят влаковете и летищата за инвалиди;

- като антитерористична мярка нареди на банките да проверяват самоличността на клиентите им, когато откриват сметка или прехвърлят суми над 15 000 евро. Казината трябва да проверяват самоличността на всеки, който залага над 2000 евро.

- прие нови рационални правила за заплати и допълнителни служебни облаги за евродепутатите;

- прие забрана в целия ЕС за внос на кучешки и котешки козини и вноса на продукти от тюленово месо, за да се сложи край на избиването на тюлени по света.

ЕП не успя да приеме някои правила, сред които:

- не успя да постигне споразумение с правителствата в ЕС да затегнат правилата на труда в Европа, които биха накарали работодателите да ограничат работното време до 48 часа на седмица;

- гласува против планове, които биха позволили по-голяма конкуренция в телекомуникационния сектор на ЕС заради несъгласия относно степента на защита, която потребителите трябва да получат за онлайн услуги;

- не успя да разреши споровете с правителствата в ЕС дали да бъде създаден европейски стандарт за 18-седмичен отпуск по майчинство.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 51 минути

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 4 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 4 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 5 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 6 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 7 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 7 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 7 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 8 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 8 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 8 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 8 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 8 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 8 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 9 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите