25

Премиерът Бойко Борисов поиска намесата на Европейската комисия и 10 млн. евро компенсация заради блокадата на границата ни от гръцки фермери.

Това не е наш проблем, за да понасяме пасиви, каза Борисов.

Той съобщи, че днес е разговарял около час с председателя на ЕК Жозе Барозу по проблема с граничните пунктове с Гърция и очаква се след този разговор да има ответна реакция.

По думите на Борисов, "подобно нещо няма и в Сомалийския залив".

По разпореждане на премиера бе сформиран щаб за оценка на загубите от блокираната граница с Гърция.

В него влязат експерти от три министерства - на земеделието и храните, на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на икономиката, енергетиката и туризма.

Щабът ще бъде ръководен от зам.-министри от трите ведомства. Той ще събира сигнали от браншовите организации и компаниите за загуби, причинени от блокадата на границата. За целта ще бъде обявен и "горещ телефон".

Сигналите и данните ще бъдат обработвани от щаба и след това цялостната справка ще бъде предадена на Европейската комисия за компенсиране на загубите.

Премиерът добави, че е изпратил официално писмо до гръцкия премиер Георгиос Папандреу, защото в ситуацията Гърция нарушава много от директивите на ЕС. В писмото той настоявал протестите да не излизат от границите на Гърция.

"Да си затварят и пристанищата, ако искат, и да видят какъв отпор ще имат", добави премиерът.

Борисов каза, че иска още днес Барозу да се намеси.

Една седмица се изяснява има ли конфликт на интереси Румяна Желева, а в същото време се нанася тежък конфликт на интереси върху икономиката на България, посочи премиерът.

Той е изпратил и писмо до Барозу, с което е сезирал ЕК относно нарушаването на членове 30 - 36 от Договора за създаването на Европейската общност и Регламент 2679/98.

"В резултат на протест на гръцки фермери, от 18 януари тази година всички гранични контролно-пропускателни пунктове между България и Гърция са блокирани.

Поставяйки на Вашето внимание тази неприемлива ситуация, правителството на България не желае по никакъв начин да наруши упражняването на фундаментални права, признати от страните-членки, включително правото на стачка.

Независимо от това, всяка форма на протест, която нарушава основни права и свободи на други граждани на ЕС и заплашва основополагащи принципи на Единния пазар на Европейската общност, е изцяло неприемлива", се казва в писмото.

Формата на протест на гръцките фермери засяга

интересите на българските транспортни фирми,

както и на такива от други държави от Европейския съюз, посочва в писмото си Борисов и припомня, че в резултат на такава блокада на ГКПП през миналата година загубите на българските превозвачи се изчисляват на повече от 10 млн. евро само за първите седем дни на стачката.

Българският премиер отбелязва още, че вземането на всички необходими мерки за гарантирането на трафика през граничните контролно-пропускателни пунктове е отговорност на гръцкото правителство и че гръцките власти не успяват да предприемат незабавни мерки, с цел възстановяването на свободното движение на стоки през тази вътрешна за ЕС граница.

В 11 ч. днес гръцки земеделци блокираха отново ГКПП–Ексохи и така спряха преминаването през ГКПП–Илинден. На този пункт блокадата се очаква да продължи до 17 часа за всички видове автомобили.

ГКПП–Кулата остава блокиран от гръцка страна. Към 11 ч. на българска територия имаше 36 чакащи тира.

ГКПП–Капитан Петко войвода и ГКПП–Златоград днес работят нормално.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@