11

К ъм момента около 5700 са незаетите места във Въоръжените сили. Делът на вакантните позиции се движи около 20-23% от състава на армията. Нуждата от модернизация е голяма, защото натрупаното закъснение е сериозно, коментира пред БГНЕС началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев.

„През последната година наблюдаваме запазване на традиционните заплахи и даже тяхното увеличаване. Те стават все по-комплексни, трудни за прогнозиране, анализ, оценка, превенция и противодействие”, предупреди ген. Боцев.

Каракачанов: Непосредствена заплаха за България няма

До месец внасят проектите за модернизация на армията

Радев към Каракачанов: МиГ 29 не отговарят на съвременните изисквания

По думите му, въпреки тази усложнена обстановка, Въоръжените сили на България изпълняват успешно конституционните си задължения.

Системното недофинансиране и остарялото въоръжение и техника естествено, че с годините намалява способностите. Това налага пък да се влагат още повече упоритост и труд от личния състав, за да бъдат успешно изпълнени задачите, подчерта началникът на отбраната.

От друга страна, финансовите средства за персонал не позволяват да бъдат своевременно и напълно попълнени вакантните длъжности – очакванията са свързани с осигуряване на поетапно финансиране през следващите три-четири години, което ще позволи провеждането на конкурси за постъпване в армията. Не на последно място е забавянето на проектите за модернизация, което лишава въоръжените сили от съвременни способности и осигуряване на съвместимост със съюзниците, отчете ген. Боцев.

От отпуснатите 113 млн. лв., с които е увеличен бюджетът за отбрана през 2018 г. в сравнение с този за 2017 г., около 100 млн. са за Въоръжените сили. От тях със 70 млн. лв. са повишени доходите на военнослужещите и 30 млн. лв. са за набиране на нови до 1300 човека.

„В районите, където има по-голям икономически растеж на промишлеността, за едно място се явява около един човек, докато в по-крайните – около 2-3 души за едно място”, каза ген. Боцев.

Като причина за настоящото състояние на личния състав той посочи, че сумите за персонал са осигурявани не за щатни бройки, а по списък с имена. Така с напускането на определен брой военнослужещи всяка година, не са отпускани нужните финансови средства за нови попълнения.

Основен проблем при кандидатстващите в момента е, че около 30% от тях не отговарят на медицинските изисквания.

Другият голям процент на отпадналите кандидати е тестът по български език и култура, където също се провалят около 30%. От 100 въпроса, те не могат да отговорят правилно на 50.

Ген. Боцев предупреди, че все повече се доближаваме до критичния срок за модернизацията на въоръжените сили. Повечето действаща техника е от от 70-80-те години на миналия век.

„Нуждата от модернизация е голяма, защото вече много закъсняваме”, подчерта генералът.

„Сред основните стълбове на държавността са отбраната и сигурността. Осигурим ли отбрана и сигурност на държавата, подсигуряваме основите за развитие на икономика, образование, здравеопазване и всички останали сектори. Тук искам да посоча, че НАТО не е организация, която се наема за охрана. Има правила за всички държави и те трябва да отговарят на определени изисквания, за да членуват в Алианса. Също така те трябва да поемат пропорционално своите отговорности. Като всяка държава сама осигурява своята териториална цялост. Поддържането на боеспособна армия изисква мащабни средства и следване на новите технологии. Ние трябва поетапно да подменяме въоръжението и техниката си, за да бъде адекватно и съвместимо с нашите съюзници и партньори”, заяви началникът на отбраната.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@