100

П риродният газ по втората отсечка на "Турски поток" в началото на 2020 г. може да премине през газотранспортните системи на България, Сърбия и Унгария. Това съобщи президентът на "Газпром" Алексей Милер.

„В началото на 2020 г. природният газ по „Турски поток“, след като бъде пуснат в експлоатация неговата проектна мощност, може да премине през газотранспортните системи ни България, Сърбия и Унгария“, каза Милер, отбелязвайки, че тези страни взеха решение да развиват своите газотранспортни системи.

„Днес не мога да ви посоча точната дата, но абсолютно точно и първата, и втората отсечка на газопровода ще бъдат пуснати в експлоатация до края на 2019 г.“, каза той.

В края на май руският президент Владимир Путин, след приключването на преговорите с българския премиер Бойко Борисов, потвърди, че „Газпром“ разработва изграждането на втората отсечка от „Турски поток“ от Турция за България.

„Газпром“ започна строителството на морския участък от „Турски поток“ през май 2017 г.

Морският участък на тръбопровода ще премине по дъното на Черно море до брега на Турция. Неговата дължина е 930 км. От там ще бъде продължена сухопътната отсечка до границите на Турция със съседните държави, посочва ТАСС.

Проектът за газопровод „Турски поток“ предвижда строителството на газопровод, състоящ се от две отсечки всяка с капацитет по 15,75 милиарда куб.м. Първата ще снабдява със „синьо гориво“ турските потребители, а втората е предназначена за задоволяване на нуждите на страните от Южна Европа и Балканите.

"Газпром" продължи изграждането на втората отсечка на "Турски поток" по дъното на Черно море. Строителството е започнало в края на този месец. Това означава, че на този етап едва ли до България ще има директна тръба за доставката на руски природен газ, както бе поискал президентът Румен Радев по време на своята визита в Москва през май.

Засега остава по-сигурен вариант България да бъде врата за руското "синьо гориво" в ЕС, което ще тече по втората отсечка на "Турски поток", пише БГНЕС.

Ако това се случи, страната ни донякъде ще компенсира спирането на транзита на руски газа по Балканския маршрут за Турция и отново ще се върне на газовата карта на Югоизточна Европа като важен транзитен център, но този път за страните от Централна Европа.

Какво е "Турски поток"

Турски поток е международен проект на газопровод, който се предвижда да минава по дъното на Черно море от Русия (Краснодарски край, гр. Анапа) до Турция.

Планира се на границата между Турция и Гърция да се изгради хъб за пренос на природен газ до европейските страни. За строителството на газопровода на територията на Русия ще се използва по-рано построената инфраструктура за неосъществения Южен поток.

Морската част на проекта се планира да е 910 км и ще принадлежи на Русия, а сухопътната част по турската територия ще бъде 180 км. Предвижданите средства за изпълнение на проекта са 11,4 млрд. евро.

На 10 октомври 2016 г. се сключва договор за прокарване на газопровод с капацитет 15,75 млрд м³ годишно, като сумарният капацитет ще достигне 31 млрд м³ с възможност за разширяване до четири тръби с общо пропускане на 63 млрд м³ газ на година.

Вижте още:

Какво се знае за "Турски поток" до момента

Украйна атакува „Газпром” със съдебни изпълнители

Борисов и Путин се договориха за „Турски поток“

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@