12

Очаква се бюджетът на НЗОК да бъде актуализиран през октомври или ноември.

„След като имаше отчетен преразход през март това ще се задълбочи в края на годината. За тази година в бюджета са заделени 3,8 милиарда лева и с актуализацията най-вероятно ще стигнат до 4 милиарда“. Това прогнозира здравният икономист от ЕКИП Аркади Шарков.

Къде потъват парите за здравеопазване

Според Шарков бившият шеф на здравната каса проф. Камен Плочев, който подаде оставка по лични причини, завеща преразход в сферата на лекарствата за около 130 млн. лева и по-специално в частта за онкологични медикаменти.

Шефът на НЗОК подаде оставка

Скандалът с дълговете на НЗОК се заплете

„Първият проблем с медикаментите е по-сериозен, тъй като ще рефлектира върху държавния бюджет през октомври месец. При втория проблем за лечението в чужбина може да бъде отложен във времето, но въпреки това си е необходима цялостна стратегия за разплащанията с тези лечебни заведения“.

„Само за последната година разходите за медикаменти и медицински изделия достигнаха 1 млрд. лв.“, отчита анализаторът

Кризата с финансовото състояние на болниците продължава.

Според Шарков лечебните заведения ще са задължени на всеки 3 месеца да се отчитат пред Министерството на здравеопазването. Между другото, тихомълком преди седмица Здравната каса одобри финансова помощ за няколко болници, което не беше част от този план.

Арестуваха служители от Здравната каса заради корупция в Пловдив

Обвиниха директора на столичната Здравна каса, карала служители да преправят протоколи

„В тази връзка един от плюсовете на новия шеф на касата д-р Дечо Дечев е идеята да вкара Медицински одит към НЗОК, за да бъде реален както разплащателен, така и контролен орган“, отбеляза Шарков.

Проблемът с държавните, общинските и частните болници не дотолкова в самата болница, а в метода на управление.

Син на депутат печели от НЗОК

Министърът: Здравеопазването ни е отличник

Аркади Шарков е убеден, че най-голямата прозрачност би дошла при въвеждането на Националната здравна информационна система. Това е една единна платформа, която събира всички данни от цялата система в здравеопазването, предоставя ги в суров вид на ведомството, което преценява коя част да остави публична за анализи.

6 министри и 5 шефа на НЗОК зад "10-годишен провал" на електронното здравеопазване

„Като цялото д-р Дечев има добри идеи, но въпросът е дали ще бъде оставен да ги изпълни. Въпросът е дали ще получи съответната политическа подкрепа. Всеки път, когато се каже за реформа - от другата страна опозиция или заинтересовани страни скачат и блокират системата с емоционалните послания „Вие ще убиете хората“, което не е вярно и по този начин се парира развитието на една нужна финансова реформа в сектора“, смята анализаторът. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.