Борисов: Ние сякаш сме свършили с пандемията
Източник: МС/Пресцентър
43

П ремиерът Бойко Борисов изтъкна по време на днешното заседание на Министерския съвет, че в момента е третата вълна на пандемията и българските граждани трябва да са отговорни и да спазват противоепидемичните мерки.

"Вчера в Германия министър-председателите и канцлерът заседаваха какви мерки още да направят. Ние сякаш сме свършили с пандемията, тя си е заминала. Такова е отношението на хората и не знам кой им внушава, че всичко е преминало", е отбелязал Борисов. Премиерът е добавил, че в страната ни няма строги ограничения и на практика всичко работи, но хората трябва да бъдат внимателни.

Министър-председателят Борисов е уточнил, че всички ваксини, които пристигат в страната, веднага се използват. "Допускаме в страната само ваксини, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата, за другите не може да носим отговорност", е казал още Борисов. Премиерът е уточнил, че Агенцията извършва изключително прецизна дейност и ваксините, разрешени от нея, са преминали всички необходими проби и тестове.

"За последната седмица прави впечатление една положителна тенденция, а именно, че броят на излекуваните е два пъти по-малък от броя на потвърдените случаи в сравнение с предходната седмица, където броят на излекуваните беше три пъти по-малък. Това е една положителна тенденция, която отчитаме за реално справяне с пандемичната ситуация". Това е докладвал министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на днешното правителствено заседание.

Той е информирал министър-председателя, че на национална база заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 48 на сто, а интензивните легла в страната са заети на 57 на сто. "Създали сме организация за увеличаване на процента на леглата по всички лечебни заведения там, където е необходимо. Считаме, че към този момент епидемията е под контрол", е добавил проф. Ангелов. Здравният министър е уточнил, че през следващата седмица страната ни очаква да получи още ваксини. Той е изразил надежда, че производителите ще изпълнят подписаните договори и поетите ангажименти, за да може да изпълняваме фазите по Националния план за ваксиниране срещу COVID-19.

14 милиона лева отпусна правителството на днешното си редовно заседание за ремонти и инфраструктурни проекти в 10 общини и за изграждането на нов учебно-изследователски корпус в Русенския университет „Ангел Кънчев“.

„Подпомагаме всички населени места в България, не делим хората, нито кметовете на наши и ваши“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на заседанието на кабинета, на което присъстваха кметове, издигнати от различни политически партии. Премиерът посочи, че правителството поставя акцент в работата си върху малките населени места, за да останат хората да живеят в тях.

Финансова подкрепа в размер на 10,5 милиона лева от правителството днес получиха общините Аксаково, Враца, Сливница, Велинград, Драгичево, Пордим, Тутракан, Елин Пелин, Етрополе. Отделно по линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и кабинетът подпомогна община Панагюрище с 2,5 млн. лева за почистване на речното корито на река Луда Яна.

С осигурените 450 000 лева община Аксаково ще доизгради многофункционална сграда за обществено обслужване в село Изворско. Кметът на Аксаково Атанас Стоилов изтъкна, че с приключването на проекта населеното място ще промени изцяло облика си. Стоилов подчерта, че за района е от изключително значение завършването на АМ „Хемус“.

Премиерът Борисов посочи, че вчера лично се е уверил в забележителния напредък по изграждането на автомагистралата, която е с огромни мащаби. „Само по трасето на последния й лот има 13 моста един след друг – най-малкият е с дължина 500 м, 720 м е средният, 1,2 км е най-дългият“, отбеляза министър-председателят. Борисов добави, че активно се изграждат важните за българите инфраструктурни проекти. „От това, което видях вчера по време на огледа на „Хемус“, съм голям оптимист. Мостовете са много напреднали. Ще видите след 2 години разликата за Севера и Северозапада. Много усилено се строи и Ботевград-Мездра“, каза още министър-председателят Бойко Борисов.

Борисов: В момента сме в третата вълна на вируса

Правителството осигури 1 млн. лева за ремонт на улична и пътна мрежа на територията на община Враца. „В периода на епидемия много хора се върнаха отново в селата, за да живеят в тях. Благодаря за подкрепата, защото селата на Враца имат нужда от нея“, категоричен бе кметът на Враца Калин Каменов.

Община Сливница получава от кабинета 3,6 млн. лева, с които ще се извърши реконструкция на част от вътрешната водопроводна мрежа в село Алдомировци. Кметът на Сливница Васко Стоилков също отбеляза, че в пандемията се увеличава потокът от желаещи да се заселят на територията на общината. А заради многото проекти, които се реализират в района в момента като АМ „Европа“, в следващите години общината ще се превърне в една от най-желаните дестинации за живеене.

Правителството подкрепи община Велинград с 1,2 млн. лева за ремонт на уличната мрежа в града и в село Света Петка. „Община Велинград се промени изцяло, изградиха се километри пътища, километри улици. А така се задържат младите хора в малките населени места. Освен пътищата, готово е и училището в село Биркова. Това, което се случи през последните 2 години, 50 години не се е случвало на територията на община Велинград“, заяви кметът й Костадин Коев.

Премиерът Борисов добави, че в района населените места са с по 2000-3000 души. „Те буквално бяха откъснати от центъра - Велинград. Направихме училища, физкултурни салони, детски градини, пътища, където никога не е имало“, уточни министър-председателят Бойко Борисов.

Чрез бюджета на община Перник на днешното правителствено заседание бяха предоставени 1,5 млн. лева за основен ремонт на вътрешна водопроводна мрежа в село Драгичево и за изграждане на водопровод в тамошния кв. „Копринено орище“. Кметът на Драгичево Виктор Викторов изтъкна, че никога за населеното място не е било правено толкова много с цел подобряване живота на хората.

Борисов в Перник: Опозицията трябва да пие най-хубавата вода

С осигурени 410 000 лева Община Пордим ще извърши реконструкция и обзавеждане на Читалище „Просвета-1918“ в село Каменец. Кметът на Пордим Детелин Василев изрази благодарност за подкрепата на правителството към малките населени места. Община Тутракан получи средства от кабинета в размер на 500 000 лева за реконструкция на местен път, който е важна връзка за село Цар Самуил. Кметът на Тутракан Димитър Стефанов отбеляза, че с реализирането на проекта ще се скъси дистанцията, която както учениците, така и всички останали жители трябва да изминават, пътувайки по трасето в региона.

Правителството отпусна 800 000 за реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа на село Нови хан. Кметът на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов подчерта значимостта на финансовата подкрепа за жителите в района.

Кабинетът осигури също над 1 милион лева за реконструкция на 4 улици и на междублоковото пространство в жилищен квартал № 114 в град Етрополе. „Няма кмет, който да изпълни своята програма без подкрепата на изпълнителната власт“, категоричен бе кметът на Етрополе Димитър Димитров.

В хода на редовното си заседание Министерският съвет одобри 1 млн. лева за Русенския университет „Ангел Кънчев“, с които ще се изгради нов учебно-изследователски корпус. Ректорът на висшето учебно заведение проф. Христо Белоев заяви, че корпусът ще бъде готов до края на годината. „Със създаването на големи модерни лаборатории ще се даде нова възможност заедно с бизнеса, с университетите от нашата страна и чужбина, да участваме в големи проекти и да допринасяме за развитието на науката“, подчерта Белоев. Ректорът изказа благодарност към правителството за увеличението на заплатите на преподавателите от висшето образование. „Това е една много сериозна крачка и стимул към всички университетски преподаватели“, категоричен бе Белоев.

„Ще продължим да подпомагаме тютюнопроизводителите. Поредната финансова подкрепа за сектора вече стартира“, каза Борисов по време на правителственото заседание. Преди два дни Държавен фонд „Земеделие“ преведе над 71 милиона лева по схемата за преходна национална помощ за тютюн. Финансовата подкрепа е изплатена на близо 40 000 земеделски стопани, съобщават от правителствения пресцентър.

Председателят на националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев благодари за финансовата помощ, която 11-а поред година се изплаща на стопаните. „България предложи на Европейската комисия тази схема да продължи и през следващите 2 години. В лицето на министър Танева, страната ни настоя пред комисията подпомагането да продължи и в новия програмен период“, заяви Цветан Филев. След преговори в ЕК бе прието помощта да се прилага и през следващите две преходни за новата Обща селскостопанска политика години. Схемата за преходна национална помощ се прилага и за сектор „Животновъдство“.

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева информира, че от 15 март за първи път българин ще оглави Европейската браншова организация на тютюнопроизводители и преработватели в лицето на Цветан Филев.

Министерският съвет одобри допълнителни средства в размер на 3 300 000 лв. по бюджета на Министерството на образованието и науката за финансиране на изпълнението на дейностите през първата година на двете нови Национални научни програми /ННП/ - "Интелигентно животновъдство" и "Интелигентно растениевъдство".

ННП "Интелигентно растениевъдство" ще създава и надгражда съществуващи иновативни практики в областта на земеделието. С Програмата се финансира от Министерството на образованието и науката и е с общ бюджет 4,5 млн. лв., като за първата година на изпълнение правителството отпуска 1,5 млн. лв. Срокът за изпълнението ѝ е три години.

С изпълнението на ННП "Интелигентно животновъдство" е предвидено да се предоставят на животновъдите иновативни методи и средства за интелигентно и ефективно животновъдство с намалени човешки ресурси и намалено въздействие върху околната среда. Бюджетът на програмата също е общо 4 500 000 лв. за три години, като за първата година на изпълнение правителството отпуска 1,5 млн. лв. Изпълнението на програмите ще се наблюдава и координира от Министерството на образованието и науката.

Правителството прие Решение на Министерския съвет, с което одобрява промени във финансово разпределение на средствата от ЕС за 2021 г. по оперативни програми - 2014-2020 г. в подкрепа на преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19, и подготовка за екологично, цифрово и устойчиво възстановяване на икономиката - REACT-EU, предаде БТА.

Средствата от REACT-EU за България за 2021 г. се увеличават от 804,2 млн. лева на 853,4 млн. лева, във връзка с прилагането на инфлационен индекс на ниво ЕС за периода на изпълнението на инструмента. Допълнителният ресурс от 49,2 млн. лева ще бъде разпределен в равни дялове към оперативни програми "Иновации и конкурентоспособност" и "Развитие на човешките ресурси", посочват от МС. С тези средства ще бъде увеличен размера на изпълняваните и планираните операции по двете програми за инвестиционна подкрепа за малки и средни предприятия и за запазване на заетостта.

Правителството одобри отчет за изпълнение на мерките от Плана за действие 2014-2020 г. на JASPERS (Съвместна помощ за подготовката на проекти за Европейските региони) през 2020 г.

В рамките на изминалата година 27 проекта в областите "Транспорт" и "Околна среда" са получили експертна помощ от страна на Инициативата. Реализираните дейности са насочени към повишаване качеството на подготвяната документация по приоритетни национални проекти, финансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове, както и към засилване на институционалния капацитет. Предоставяната по линия на JASPERS техническа помощ е безвъзмездна за страната.

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общините в размер на 8 115 597 лв. за възстановяване на разходите за транспорт и за наем на педагогическите специалисти в институциите в системата на предучилищното и училищното образование. 

Необходимите средства са изчислени на базата на получена информация от кметовете на общини, като са приспаднати неусвоените средства от предходни години. С 8 036 091 лв. ще бъдат възстановени транспортните разходи на 16 780 педагогически специалисти от 2 757 институции от 262 общини, посочват от МС.

За 3 371 учители от 1 063 детски градини се отпускат 1 794 444 лв., за 13 235 педагогически специалисти от 1 634 училища - 6 138 291 лв. и за 174 пътуващи специалисти от 60 центъра за подкрепа за личностно развитие - 103 356 лв. С останалите 79 506 лв. се възстановяват разходите за наем на 53 педагогически специалисти от 41 институции в системата на предучилищното и училищното образование.

Правителството прие Решение на Министерския съвет за одобряване допълнителни средства по Програма за гарантиране на безлихвени кредити

в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19 и за промени в Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малки и средни предприятия (МСП). Това съобщи пресслужбата на кабинета. Изпълнението им е възложено на "Българска банка за развитие" АД.

С решението бюджетът по Програмата за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID- 19, се увеличава от 200 млн. лв. на 300 млн. лева. Допълнителните 100 млн. лева се пренасочват от свободния ресурс по Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малките и средни предприятия, пострадали от извънредната ситуация и епидемията от COVID-19.

По този начин ще се отговори на нуждата от увеличаване на средствата по програмата, както и от продължаващото активно търсене на безлихвени заеми пред търговските банки-партньори. Министерският съвет дава съгласие за прилагане на гъвкав подход за управлението на ресурса и възлага на ББР при необходимост и съобразно изпълнението на програмите да прави преразпределение на средства между бюджетите на двете програми до размера на финансовия ресурс от 700 млн. лева, се посочва още в съобщението.

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни трансфери от резерва

по чл. 1, ал. 2, раздел II, т. 5.1 от Закона за държавния бюджет на България за 2021 г. за непредвидени и/или неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия. 

С Постановлението се одобряват 2 573 480 лева за извършване на дейности за намаляване на риска от бедствия, възстановяване на непредвидени разходи за провеждане на спасителни и аварийно-възстановителни работи и преодоляване на последиците от бедствия. Сумата се осигурява от резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет на България за 2021 г.

Коментари 43
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

43 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 6 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 6 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Свят Преди 8 часа

27-те държави членки на ЕС се затрудняват да намерят единен отговор на войната в Газа

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 8 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

Свят Преди 10 часа

Украинските пилоти се очаква да пристигнат на румънска земя през лятото

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 11 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 11 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Свят Преди 11 часа

Създаването на морски коридор ще отнеме седмици и още десетина дни, посочват от Министерството на отбраната на САЩ

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 11 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт

<p>&ldquo;От Газа не трябва да остане нищо&quot;&nbsp;</p>

“От Газа не трябва да остане нищо": Съдбата на ултраортодоксалните евреи

Свят Преди 12 часа

Светската общност в Израел смята за несправедливо ултраортодоксалните, които съставляват 13% от населението, да нямат военни задължения в страната

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 12 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 12 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България Преди 12 часа

България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна

Новият графит на Банкси в Лондон отправя послание, свързано с околната среда (СНИМКИ)

Новият графит на Банкси в Лондон отправя послание, свързано с околната среда (СНИМКИ)

Свят Преди 13 часа

Художникът потвърди, че творбата в парк Финсбъри е негова

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Любопитно Преди 13 часа

Пожелавам на екипа на Vesti.bg още много години на успешна работа, иновации и качествено и коректно представяне на новините, каза тя

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

Любопитно Преди 13 часа

Шакира за първи път се срещна с 37-годишния Пике на снимачната площадка на видеоклипа към нейната песен „Waka Waka"